• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pieminot 1949.gada marta deportācijas Baltijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.03.2009., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189675

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas valstu, Adrijas valstu un Atlantijas ārlietu ministru un ministriju pārstāvju sanāksmi Rīgā 23.–24.martā

Vēl šajā numurā

25.03.2009., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pieminot 1949.gada marta deportācijas Baltijā


Eiropas Parlamenta plenārsesijā:

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Hanss Gerts Pēterings 23.martā Strasbūrā atklājot EP plenārsesiju, aicināja pieminēt 100 tūkstošu Baltijas valstu iedzīvotāju deportācijas uz Sibīriju 1949.gada martā.

“Šonedēļ mēs atzīmējam 60 gadus kopš aptuveni 100 tūkstošu Baltijas valstu iedzīvotāju deportācijas uz Sibīriju. Šis milzīgais deportāciju vilnis sākās 1949.gada naktī no 24. uz 25.martu, un tā rezultātā desmitiem tūkstošu igauņu, latviešu un lietuviešu veselām ģimenēm tika vardarbīgi aizvesti no mājām, viņiem tika atņemtas pilsoniskās tiesības, cilvēktiesības un bieži vien arī dzīvības skarbo un necilvēcīgo dzīves apstākļu dēļ padomju ieslodzījuma nometnēs.

Totalitārā komunistiskā režīma nežēlīgais spēks skāra gandrīz katru ģimeni Lietuvā, Latvijā un Igaunijā, kā arī citās bijušajās Padomju Savienības republikās. Gandrīz katrā ģimenē ir kāds, kas gāja bojā Sibīrijā, kuru vajāja Valsts drošības dienests, kuru apcietinājis vai nomocījis totalitārais režīms. Tā nav sena un neskaidra pagātne: tas joprojām saglabājas daudzu cilvēku dzīvā atmiņā.

Tādēļ tā ir mūsu morāla atbildība un pamatpienākums kā eiropiešiem, godinot daudzu upuru piemiņu, apliecināt mūsu stingro un skaidro nosodījumu visiem noziegumiem pret cilvēci Padomju Savienībā, ko paveicis totalitārais komunistu režīms. Turklāt upuri pelna ne mazāk kā objektīvu, dziļu un pamatīgu pagātnes izvērtējumu, jo samierināšana nav iespējama bez patiesības un piemiņas.”

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!