• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta piedalīšanos Briseles forumā un diskusijā "Eiropa divdesmit gadus pēc Dzelzs priekškara krišanas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2009., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189601

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministrs: Par Nacionālās bibliotēkas celtniecību

Vēl šajā numurā

24.03.2009., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta piedalīšanos Briseles forumā un diskusijā “Eiropa divdesmit gadus pēc Dzelzs priekškara krišanas”

 

EIROPA1.JPG (14394 bytes)
Valsts prezidents no 20. līdz 22.martam piedalījās prestižajā ASV Vācijas Māršala fonda Briseles forumā, kurā Ziemeļamerikas un Eiropas politiskie, korporatīvie un intelektuālie līderi diskutēja par izaicinājumiem, kas skar abus Atlantijas krastus. Foruma ietvaros Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers (centrā) kopā ar ASV senāta pārstāvi Džordžu Voinoviču (pa kreisi) un Zviedrijas ārlietu ministru Karlu Biltu piedalījās paneļdiskusijā
Foto: Andris Pelšs, VPK

Piedaloties ASV Vācijas Māršala fonda Briseles forumā, 21.martā Valsts prezidents Valdis Zatlers bija viens no paneļdiskusijas dalībniekiem vakara sesijā “Eiropa divdesmit gadus pēc Dzelzs priekškara krišanas”.

Diskusijas pārstāvji dalījās ar saviem vērtējumiem par astoņdesmit devītā gada notikumiem Eiropā un iemesliem Dzelzs priekškara krišanai, vai, raugoties no šodienas skatpunkta, NATO un ES paplašināšanai bija cita alternatīva un kā ir attīstījušās Rietumvalstu un kaimiņvalstu attiecības ar Krieviju.

Atceroties Latvijas Tautas frontes darbību, Valsts prezidents uzsvēra, ka latviešu galvenais mērķis bija panākt neatkarīgu valsti mierīgā un legālā ceļā, tādējādi nodrošinot pasaules kopienas uzticību. Dalība NATO bija svarīga ne tikai drošības garantēšanai. Tā bija likumsakarīga atgriešanās Eiropā un pievienošanās pasaules efektīvākajai drošības organizācijai.

Savukārt, novērtējot Eiropas valstu attiecības ar Krieviju, V.Zatlers norādīja, ka joprojām pastāv sava veida vērtību “priekškars” starp Latvijas un Krievijas iedzīvotājiem, ko veicina atšķirīgās informācijas telpa. Tas arī atspoguļojas dažādajā izpratnē par demokrātiju.

Diskusijas nobeigumā prezidents atzīmēja, ka svarīgi ir ne tikai pievērst uzmanību veiksmes stāstiem, starp kuriem ir jāmin arī Latvijas atgriešanās Eiropā, bet arī atskatīties uz pēdējos divdesmit gados pieļautajām kļūdām, kuras ir jālabo. Viņš īpaši norādīja uz Eiropas nespēju nodrošināt stabilitāti Balkānos un nepieciešamību nodrošināt šā reģiona valstu integrāciju Eiropas politiskajās un drošības struktūrās.

Paneļdiskusijā, kuru vadīja “Washington Post” komentētāja Anna Aplbauma, piedalījās arī Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts, Vācijas iekšlietu ministrs Volfgangs Šaubls un ASV Senāta pārstāvis Džordžs Voinovičs.

Foruma ietvaros Valsts prezidents piedalījās arī Lietuvas premjerministra A.Kubiļus organizētajā diskusijā par totalitāro režīmu noziegumu izvērtēšanu.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!