• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par situācijas uzlabošanas risinājumiem piena nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2009., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189598

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nostājas maiņu sarunās par piena nozari Eiropā

Vēl šajā numurā

24.03.2009., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par situācijas uzlabošanas risinājumiem piena nozarē

 

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs 23.martā, piedaloties Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē, pieprasīja tūlītēju Eiropas Komisijas (EK) rīcību, paredzot pārejas atbalsta pasākumus, lai risinātu ārkārtas situāciju piena nozarē.

J.Dūklavs norādīja: neskatoties uz to, ka EK ieviestie tirgus atbalsta pasākumi sniedz daļēju atvieglojumu pārstrādes uzņēmumiem, kritisko faktoru ietekme Latvijā ir tik dziļa, ka šie atbalsta pasākumi tomēr nenodrošina nepieciešamo atbalsta līmeni piena pārstrādei. “Tā kā Latvijas kā dalībvalsts iespējas šīs finansiālās problēmas atrisināt ir ierobežotas, vēlos sagaidīt tūlītēju Komisijas iejaukšanos un rīcības,” sanāksmē uzsvēra zemkopības ministrs.

Arī vairāku citu Eiropas Savienības dalībvalstu nozares ministri norādīja uz dziļo krīzes situāciju savās valstīs, aicinot EK veikt konkrētus piena sektora atbalsta pasākumus.

Eiropas Komisija, uzklausot Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu prasību, norādīja, ka sekos līdzi situācijai un atbalsta pasākumus ieviesīs atbilstoši likumā pieļautajam. Piena kvotas tiks palielinātas pakāpeniski, kā fiksēts Kopējās lauksaimniecības politikas “Veselības pārbaudes” ziņojumā. Šo lēmumu atbalstīja arī Latvija. Tāpat varētu tikt paplašināta “Skolas piena” programma, iekļaujot tajā jogurtus un dažus citus piena produktus.

Lai risinātu situāciju piena tirgū, Latvija uzskata, ka jāparedz pārejas atbalsta pasākumi, kas nepieciešami, lai risinātu ārkārtas situāciju un specifiskās problēmas piena nozarē un ļautu ražotājiem cīnīties ar finansiālajām grūtībām. Jāpaaugstina eksporta kompensāciju likmes, jo īpaši sieriem, līdz tādam apjomam, kas ir atbilstošs situācijai pasaules tirgū un kompensē reālās cenu atšķirības. Turklāt prioritāri ir būtiski palielināt eksporta kompensāciju likmes par produkcijas eksportu uz mērķa valstīm, kurās notikusi nacionālās valūtas devalvācija.

Tāpat arī J.Dūklavs, sanāksmē paužot Latvijas nostāju, norādīja, ka jāveic pasākumi, lai veicinātu piena un piena produktu vietējo patēriņu Eiropas Savienībā. To varētu panākt, izvērtējot dalībvalstu iesniegtās lauksaimniecības produktu veicināšanas programmas iekšējā tirgū, izvirzīt par prioritāti šogad tās programmas, kas veltītas piena produktu veicināšanai.

Sanāksmes gaitā zemkopības ministrs tikās arī ar Eiropas Savienības lauksaimniecības komisāri Mariannu Fišeri-Bēlu un apmainījās viedokļiem par pašreizējo sitāciju lauksaimniecībā gan Eiropas Savienībā, gan Latvijā.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Latvijas Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs:

 Situācija Eiropas piena tirgū ar katru dienu kļūst aizvien satraucošāka, un, manuprāt, šobrīd tā ir uzskatāma jau par kritisku.

Neskatoties uz to, ka Komisijas ieviestie tirgus atbalsta pasākumi sniedz daļēju atvieglojumu pārstrādes uzņēmumiem, kritisko faktoru ietekme Latvijā ir tik dziļa, ka šie atbalsta pasākumi tomēr nenodrošina nepieciešamo atbalsta līmeni piena pārstrādei. Tā kā Latvijas kā dalībvalsts iespējas šīs finansiālās problēmas atrisināt ir ierobežotas, vēlos sagaidīt tūlītēju Komisijas iejaukšanos un rīcību.

Pirmkārt, jāparedz pārejas atbalsta pasākumi, kas nepieciešami, lai risinātu ārkārtas situāciju un specifiskās problēmas piena nozarē un ļautu ražotājiem cīnīties ar finansiālajām grūtībām.

Otrkārt, jāpaaugstina eksporta kompensāciju likmes, jo īpaši, sieriem, līdz tādam apjomam, kas ir atbilstošs situācijai pasaules tirgū un kompensē reālās cenu atšķirības. Turklāt prioritāri ir būtiski palielināt eksporta kompensāciju likmes par produkcijas eksportu uz mērķa valstīm, kurās notikusi nacionālās valūtas devalvācija.

Treškārt, jāveic pasākumi, lai veicinātu piena un piena produktu vietējo patēriņu Eiropas Savienībā. Šajā nolūkā aicinu Eiropas Komisiju, izvērtējot dalībvalstu iesniegtās lauksaimniecības produktu veicināšanas programmas iekšējā tirgū, izvirzīt par prioritāti šogad tās programmas, kas veltītas piena produktu veicināšanai.

Kolēģi, mums ir jāreaģē ātri un mēs nedrīkstam mierīgi noraudzīties uz radušos situāciju. Tāpēc ļoti sagaidu Eiropas Komisijas ierosinājumus konkrētiem pasākumiem krīzes situācijas atrisināšanai.

Piekrītu komisāres kundzei [Marianna Fišere-Bēla] kvotu jautājumā, jo straujas un nepārdomātas rīcības piena kvotu iesaldēšanā var radīt negatīvas sekas. Latvija atbalsta arī Austrijas priekšlikumus par skolas piena programmas paplašināšanu un papildu veicināšanas pasākumu nepieciešamību.

 

Runa Eiropas Savienības Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Briselē 23.martā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!