• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotas neatliekamās palīdzības sistēmas izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2009., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189553

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Paziņojums par deputāta Aināra Šlesera
ievēlēšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā un Pieprasījumu komisi

Vēl šajā numurā

24.03.2009., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienotas neatliekamās palīdzības sistēmas izveidi

 

Veselības ministrijai (VM) un tās iestādēm sava enerģija jāvelta, lai sniegtu neatliekamo palīdzību un glābtu cilvēku dzīvības, nevis tērētu laiku neauglīgos strīdos, pēc Katastrofu medicīnas centra (KMC) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) uzklausīšanas 17.martā secināja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti.

 “Valsts iestādēm pēc likuma burta un gara ir jāsadarbojas, taču pēc šodienas sarunas ir skaidrs, ka komunikācija starp atsevišķām Veselības ministrijas iestādēm nu nekādi nevedas. Tādēļ rakstīsim jaunajam Ministru prezidentam Dombrovska kungam un aicināsim viņu pievērst īpašu uzmanību vienotas neatliekamās palīdzības sistēmas izveides gaitai,” pēc sēdes atzina komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Nesaskaņu pamatā ir vienotas neatliekamās palīdzības sistēmas izveide, ko sākotnēji bija plānots veidot uz KMC bāzes, taču vēlāk VM šā darba veikšanai izveidoja jaunu iestādi – NMPD. Iestādei, kas ievieš jauno sistēmu, ir tiesības īstenot arī septiņus miljonus latu vērto Eiropas Savienības līdzfinansēto infrastruktūras projektu, kas paredz veidot neatliekamās palīdzības dispečeru centrus valsts reģionos.

Deputāte Silva Bendrāte pauda bažas, ka šīs krīzes cēlonis ir nauda un nespēja sarunāties ir cēlusies no nespējas vienoties par finansiāli ietilpīgā projekta īstenošanu.

Savukārt VM valsts sekretārs Armands Ploriņš argumentēja, ka KMC neatliekamās palīdzības sistēmas projekta vadību sāka neprofesionāli un nesaimnieciski, piemēram, paredzot jaunas ēkas būvniecību KMC vajadzībām. Tādēļ tika pieņemts lēmums par jauna dienesta izveidi, kas strādātu pie vienotas neatliekamās palīdzības sistēmas izveides. Valsts kontroliere Inguna Sudraba, stāstot par neatliekamās medicīniskās palīdzības jomā veikto revīziju, atzina, ka VM rīcība, veidojot jaunu neatliekamās palīdzības dienestu, ir pretrunā ar iepriekš politikas plānošanas dokumentos noteikto. 2005.gadā pieņemtās pamatnostādnes, kas ir spēkā vēl joprojām, paredz, ka vienoto dienestu veido uz KMC un pašvaldību īpašumā esošās neatliekamās palīdzības infrastruktūras bāzes. Tāpat pārbaudē secināts, ka KMC un jaunizveidotā dienesta funkcijas pārklājas, radot neefektīvu nodokļu maksātāju naudas izlietojuma risku.

KMC pārstāvji komisijas sēdē atklāja, ka bez centra ziņas Ministru kabinets slēgtā sēdē ir mainījis KMC nolikumu un funkcijas. Tāpat ministrija neatbildot uz vairākām centra vēstulēm.

Deputāte Dagnija Staķe aicināja nepārvērst komisijas sēdi par veļas mazgāšanu un aicināja visas puses sēsties pie sarunu galda, lai pēc iespējas ātrāk atrisinātu nozares samilzušās problēmas.

Savukārt deputāte Ērika Zommere pauda bažas par faktu, ka vienotas neatliekamās palīdzības sistēmas ieviešana prasīs vēl gandrīz divus gadus, un šajā laikā koordinācijas trūkuma dēļ cieš cilvēku veselība un ir apdraudēta dzīvība. NMPD direktore Renāte Pupele skaidroja, ka šādi termiņi saistīti ar gauso pašvaldību autobāzes pārņemšanu, jo ne visas pašvaldības ir gatavas sadarboties un nodot savu infrastruktūru jaunā dienesta rīcībā. Ē.Zommere secināja: lai paātrinātu procesu, arī šeit kā vidutājam starp ministriju un pašvaldībām būs jāiesaistās Saeimas komisijai, kas ne vienu reizi vien esot uzņēmusies samierinātāja lomu.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!