• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents un Ministru prezidents kopīgā preses konferencē 2009.gada 18.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2009., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189486

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrs: Par birokrātiskā sloga samazināšanu lauksaimniecībā

Vēl šajā numurā

20.03.2009., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents un Ministru prezidents kopīgā preses konferencē 2009.gada 18.martā

 

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, šī bija mūsu pirmā tikšanās, Valdim Dombrovskim esot jau oficiālā Ministru prezidenta statusā. Mēs pārrunājām pirmās nedēļas darbus, kā valdība ir iesākusi savus darbus, kāda bijusi pirmā valdības sēde un kādi būtu svarīgākie uzdevumi tuvākajām nedēļām, varbūt mēnesim. Tāpat esmu šodien un arī iepriekšējās dienās ticies ar jauno aizsardzības ministru, jauno iekšlietu ministri, turpināšu tikties arī ar tiem ministriem, kas pirmo reizi ir valdībā, lai pārrunātu, kāda ir viņu vīzija par nozaru attīstību tuvākajā nākotnē.

Jautājums: Zatlera kungs, kā jūs vērtējat valdības pirmo dienu darbu un cik labu komandu, jūsuprāt, Dombrovska kungam izdevās izveidot?

V.Zatlers: Šobrīd varu teikt par pirmajām trim četrām dienām. Šīs tikšanās ar konkrētiem ministriem un konkrēto Ministru prezidentu parādīja, ka valdība tiešām ir sākusi strādāt no pirmās dienas, negaidot 100 dienu saudzēšanas režīmu. Jau ir aktīva darbība un varbūt pat pirmie sīkie rezultāti, ar kuriem, protams, viņi nelepojas, bet kas dara cerīgus mūs visus, ka šī valdība būs ļoti enerģiska savā darbībā.

Jautājums: Un komanda?

V.Zatlers: Kas attiecas uz tiem ministriem, ar kuriem esmu ticies, viņi rada labu iespaidu, un lietu pārņemšana notiek samērā strauji un efektīvi.

Jautājums: Par Dienvidu tiltu Valsts kontrole šodien publiskoja revīzijas datus. Jānis Birks, Rīgas mērs, daļu vainas veļ uz partiju “Jaunais laiks”, kas Aksenoka laikā jau tur ir it kā atbildīga. Vai esat gatavi uzņemties atbildību, un kas tālāk notiks ar revīziju?

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: Kas attiecas uz šo Dienvidu tilta problēmu, es jau esmu nosūtījis rezolūciju Zalāna kungam, kuram kā atbildīgajam ministram – reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram – vajag sagatavot priekšlikumus, ko šajā situācijā var darīt valdība. Kas attiecas uz Valsts kontroles konstatēto līdzekļu izšķērdēšanu, tad šis viduvējā kvalitātē uzbūvētais tilts, kurš nezin kāpēc ir viens no dārgākajiem tiltiem pasaulē, protams, jau uzvedināja uz šīm domām, un no šā viedokļa ziņa, ka šajā Dienvidu tilta būvniecībā ir izšķērdēti valsts līdzekļi, nenāk kā pārsteigums.

Jautājums: Bet vai “Jaunas laiks” būtu gatavs uzņemties atbildību? Aksenoks bija mērs tad.

V.Dombrovskis: Kā jūs atceraties, mēs tieši centāmies šos tilta finansēšanas tēriņus ierobežot un bija ļoti nopietnas pretrunas ar citām tā laika Rīgas domes koalīcijas partijām par šo jautājumu, ieskaitot finansējuma modeli, kas neapšaubāmi nav efektīvs un piemērots finansējuma modelis.

Papildus vēlos uzsvērt, ka jau 2003.gadā kā finanšu ministrs aicināju toreizējo Rīgas mēru Bojāra kungu izvērtēt iespēju Dienvidu tilta projektam piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus, bet toreizējā domes vadība aizbildinājās, ka tas, lūk, esot birokrātiski, aizkavēšot tilta būvniecību par gadu, un arguments, ka šādā veidā varētu ietaupīt līdz pat 85% no visām izmaksām, toreizējai Rīgas domes vadībai nelikās pietiekami nopietns.

Jautājums: Prezidenta kungs, jūsu secinājumi par Valsts kontroles revīzijas rezultātiem?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Šī ir lieliska iespēja jaunajai valdībai pierādīt, ka Valsts kontroles secinājumi un slēdzieni nav pieņemami tikai zināšanai, bet tam seko rīcība – stāvokļa izvērtēšana un amatpersonu rīcības novērtēšana.

Jautājums: Kā jūs vērtējat taupības režīma pasākumus – algu samazināšanu valsts pārvaldē par 20% un citus, vai tas ir atbilstoši tam, kas ir jādara?

V.Zatlers: Protams, šajā brīdī valstij ir jātaupa, bet jātaupa vienmēr ir gudri un ar prātu. Ja mēs runāsim tikai par to, ka samazināsim algas tur desmit, tur divdesmit, vēl desmit, tas nozīmētu apmēram tā, kā no tortes noēst papriekš putukrējumu, tad citu garnējumu, tad pirmo slāni un beigās nonākt pie smilšu mīklas. Domāju, ka jāpieiet šai problēmai ļoti radoši – katra nozare ir jāreformē. Šī ir iespēja reformēt un ietaupīt, ne tikai griežot pa kārtai nost darbinieku atalgojumu, bet reformēt, atsakoties no liekām funkcijām, apvienojot tās funkcijas, kas dublējas. Skaidri jāsaprot, ka ik sistēmā ir kāda galvenā joma – policijā tie ir policisti, tieši tie, kas staigā un uztur kārtību uz ielas, veselības aprūpē tās ir medmāsas un skolās tie ir skolēni un skolotāji.

Jautājums: Vai jūs esat apmierināts ar valdības reorganizācijas plānu, to, kas ir risināts Dombrovska kabinetā?

V.Zatlers: Jauna valdība jau būtiski ir reorganizēta valdība. Tātad mums ir, pirmkārt, Ministru prezidents, kas nāk no opozīcijas, mums ir daudzi jauni cilvēki, kas pirmo reizi ir ministri valdībā. Tieši kā šī valdība spēs reformēt savas nozaru ministrijas un arī valsts pārvaldi, to parādīs nākamie divi trīs mēneši. Mēs redzēsim konkrētus rezultātus – vai šeit būs šī pieeja, ka tiešām, taupot taupīšana nenotiks tikai uz atalgojuma rēķina tieši tiem darbiniekiem, kuri sniedz pakalpojumu sabiedrībai, vai tomēr ministrijas spēs izšķirties par strukturālām izmaiņām, kas dos daudz lielāku ietaupījumu un efektivitāti.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!