• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par visa veida rūpniecisko izmešu samazināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2009., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189339

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vēstule
Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā: Par būtiskiem uzlabojumiem Latvijas veselības aprūpē

Vēl šajā numurā

18.03.2009., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par visa veida rūpniecisko izmešu samazināšanu

 

Gaisa piesārņojums, ko Eiropas Savienībā rada tūkstošiem rūpniecības iekārtu un enerģijas ražotņu, jāturpina samazināt. Tomēr tas jādara, nodrošinot elastību dalībvalstu atbildīgajām iestādēm, izslēdzot mazas iekārtas un veicinot sabiedrības informētību. Šādus ieteikumus deputāti pauž 10.martā pieņemtajos pirmā lasījuma grozījumos direktīvā par rūpniecības izmešu samazināšanu. Kopumā Parlaments atbalsta priekšlikumu pašreizējos noteikumus padarīt stingrākus.

Lai samazinātu emisijas, Eiropas Savienība nosaka, ka aptuveni 52 000 Eiropas rūpniecisko iekārtu operatoriem jāsaņem atļauja no dalībvalsts kompetentajām iestādēm. Šīs piesārņojuma integrētas novēršanas un kontroles (IPNK) atļaujas var izsniegt tikai tad, ja uzņēmums pilda vides aizsardzības prasības.

ES šo sistēmu reformē, lai samazinātu administratīvo slogu iestādēm un uzņēmumiem. Pašreizējos septiņus tiesībaktus paredzēts apvienot vienā direktīvā.

Parlaments piekrīt Eiropas Komisijas priekšlikumam noteikt stingrākas procedūras pieļaujamo emisiju daudzuma noteikšanai vairākām sadedzināšanas iekārtu kategorijām, atkritumu dedzināšanas iekārtām un vairākiem gaisa piesārņojuma veidiem: putekļi, SO2 (sēra dioksīds), NOx (slāpekļa oksīdi) un CO (oglekļa monoksīds).

Parlaments piekrīt, ka obligātie emisiju ierobežojumi jānosaka Eiropas Savienības līmenī, tomēr tas jādara ar vienkāršotu procedūru Eiropas Komisijā. Deputāti arī piekrīt, ka dalībvalstu atbildīgo iestāžu izsniegtajām individuālajām iekārtām jābūt balstītām uz labākajām pieejamajām tehnoloģijām, tomēr ierobežojumiem jābūt pielāgojamiem, lai tiktu ņemti vērā vietējie apstākļi. Citi grozījumi prasa atvieglot inspekciju un atskaišu prasības, kā arī uzlabot patērētāju informēšanu. Eiropas Parlaments piekrīt, ka prasības jāattiecina arī uz vidēji lielām iekārtām (ar jaudu 20–50 MW). Tomēr tas vēlas izslēgt iekārtas, kuru jauda ir zemāka par 50 MW un darbināšanas laiks līdz 500 stundām gadā.

Prasības attieksies uz lielām sadedzināšanas iekārtām, atkritumu dedzināšanas iekārtām un iekārtām, kas ražo titāna dioksīdu. Direktīvas pielikums nosaka emisiju robežas tādiem rūpnieciskās darbības veidiem kā kurināmā sadedzināšana (siltumenerģijas ražošana), metalurģija, cementa, azbesta, stikla un keramikas ražošana, atkritumu apsaimniekošana, notekūdeņu attīrīšana, lauksaimniecība (lielas cūku un putnu fermas, kautuves), kokapstrāde.

Pirmā lasījuma ziņojumu Parlaments pieņēma ar 402 balsīm par, 189 pret, 54 atturoties. Grozītā direktīva tiks iesniegta tālākai izskatīšanai ES Padomē, kas pulcē dalībvalstu nozaru ministrus.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!