• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Izturību un lielas darba spējas! Lai jums veicas! Lai veicas mūsu valstij Latvijai!". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.03.2009., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189119

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

13.03.2009., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Izturību un lielas darba spējas! Lai jums veicas! Lai veicas mūsu valstij Latvijai!”

 

Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna Ministru kabinetam pirmajā sēdē:

 

Augsti godātais Ministru prezidenta kungs!

Cienītās ministru kundzes un godātie ministru kungi!

Daļa no jums līdz šim Ministru kabineta darbu vērtējāt no kritiskā opozīcijas skatupunkta. Tagad jums ir jaunas iespējas!

Pirmkārt. Pierādīt savu ideju dzīvotspēju un saņemt plašāku politisko spēku atbalstu.

Otrkārt. Daļa sabiedrības, Valdim Dombrovskim saņemot pilnvaras veidot valdību, noticēja, ka šī valdība spēs spert drošus soļus, lai mazinātu valsts ekonomiskās grūtības. Šobrīd sabiedrības uzticības kredīts ir būtisks ieguvums. Tā ir liela priekšrocība jūsu valdībai, jo jums būs jāpieņem smagi lēmumi. Un sabiedrība to zina.

No jums negaida solījumus, kā tas ir parasti Ministru kabinetam uzsākot darbu jaunā sastāvā. Šodien no jums gaida rīcību. Ātru, konsekventu un gudru rīcību. Jums nebūs 100 saudzēšanas dienu. Jūsu darbu sāka vērtēt jau pašā valdības veidošanās procesā.

Šobrīd jums ir valstiski izšķiroša atbildība sabiedrības priekšā. Kā saglabāt cilvēku uzticību? To var izdarīt, tikai soli pa solim ejot valsts ekonomiskās situācijas stabilizācijas virzienā. To var saglabāt ar konkrētiem, sabiedrībai saprotamiem lēmumiem un rīcību. Neziņa par nākotni bieži ir smagāka pat par nepopulāriem lēmumiem.

Uz jums cer tie, kuri palikuši bez darba. Tie, kuru uzņēmumi ir uz bankrota robežas. Tie, kuri nespēj atmaksāt kredītus. Uz jums skatās arī tie, kas ne tik asi izjūt ekonomikas atdzišanas sekas. Visi no valdības gaida skaidru rīcības plānu. Šis nav politisko ambīciju un kaprīžu laiks, šis ir rīcības laiks. Latvijai nav laika veidot citu valdību pēc citas. Esmu pārliecināts, ka ar šādu apziņu jūs sākat savu darbu.

Godātā valdība!

Jūs gaida ļoti sarežģīts un smags darbs. Tas ietver:

• pirmkārt, ekonomikas stabilizēšanu;

• otrkārt, valsts pamatfunkciju nodrošināšanu, vienlaikus efektivizējot valsts pārvaldi;

• treškārt, sociālās drošības garantēšanu.

Vispirms par ekonomiku.

Ekonomikas lejupslīde šodien ir kā nobrauciens ar nezināmām virāžām. Pozitīvi ir tas, ka pēdējā laikā ļoti aktivizējušies sociālie partneri – uzņēmēju un sabiedriskās organizācijas. Tās izstrādā savus priekšlikumus un savu redzējumu. Lai mēs nekļūdītos un nemaldītos, ir būtiski uzturēt dialogu un sadarboties ar saviem partneriem.

Arī Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisija piedāvā konkrētus priekšlikumus gan īstermiņa, gan ilgtermiņa ekonomisko mērķu sasniegšanai.

Es aicinu jūs ieklausīties gan savu partneru, gan dažādu organizāciju un sabiedrības grupu viedokļos. Protams, šīs diskusijas nav vieglas, jo katrs uz problēmu skatās no sava redzespunkta. Bet jūs esat šeit, jo esat gatavi grūtībām.

Godātie kolēģi!

Īsi par valsts pamatfunkcijām un valsts pārvaldes reformu.

Apzinoties, cik grūti ir samazināt valsts izdevumus, vienlaikus vēlos uzsvērt, cik būtiski budžeta stumbrā neiegriezt tā, ka valsts attīstības asnus nesagaidīsim ataugam gadiem ilgi. Pat šajā steigā ir nepieciešams stratēģisks skatījums. Gudrs dārznieks veido dārzu tā, lai tas nākotnē visu vasaru būtu ziedos.

Esmu pārliecināts, ka jūs būsiet tālredzīgi un spēsiet sabalansēt īstermiņa uzdevumus ar ilgtermiņa stratēģiju, uzmanības lokā paturot valsts pamatfunkcijas un pienākumus.

Kopš neatkarības atjaunošanas mūsu sapnis bija atkal kļūt par pilntiesīgu Eiropas valsti. Tagad to esam sasnieguši. Arī šajos grūtajos laikos mums jābūt aktīviem ārpolitikā. Mums pilntiesīgi jāsēž pie tā Eiropas galda, kur pieņem lēmumus, kas ietekmē arī Latviju. Šodien mēs redzam, cik aktīvi ES atbalsta Latviju ekonomiskajās grūtībās. Un bez šā atbalsta mums būtu daudz, daudz smagāk.

Lai cik grūti ietu, mums jāpiedalās kolektīvās drošības sistēmā. NATO dalībvalsts statuss šodien nodrošina to, ka Latvijas drošībai ir vislielākās garantijas visā valsts pastāvēšanas vēsturē.

Tikpat nozīmīga ir iekšējā drošība un tiesiskuma nodrošinājums. Latvijas Republikas dibinātāji valsts funkcionēšanu nodrošināja daudz grūtākos – kara laika – apstākļos. Esmu pārliecināts, ka saglabāsim vēsu galvu, lemjot par jautājumiem, kas skar valsts pamatfunkcijas.

Pašreiz ir ne vien krīzes, bet arī iespēju laiks. Tā saka daudzi, bet jārīkojas ir visiem. Valsts pārvalde ir kā pārgatavojies auglis, kas vienkārši pārplīsis aiz nemitīgas briešanas. Tieši šobrīd vislabāk varam ieraudzīt nejēdzības, kas radušās ne viena vien gada laikā.

Tagad aizdomājamies, kāpēc valstī tiek uzturētas dažādas informācijas sistēmas, kas nav savstarpēji savienojamas, tagad esam pamanījuši, ka divdesmit valsts institūcijās vairāk nekā 700 darbinieku izvērtē ES projektu pieteikumus. Un tai pašā laikā nesen Aizputē man cilvēki jautāja: pie kā vērsties, lai saņemtu atbildi par iesniegtā ES projekta likteni, jo šobrīd neviens no birokrātijas uz šo jautājumu neko nespēj atbildēt.

Tieši tagad ir laiks sakārtot valsts pārvaldi – veidot to kompaktu, efektīvu, viegli pārredzamu un augsti kvalificētu. Ir laiks izsvērt, kuras funkcijas dublējas un kuras funkcijas var deleģēt privātajam sektoram.

Valsts pārvaldei jākalpo iedzīvotājiem. Katrs no mums apmaksā valsts pārvaldi. Un tāpēc pārvaldes efektivitātes mērauklai jābūt pilsoņu apmierinātībai ar tās darbu. Jūsu rokās ir iespēja valsts pārvaldi ne tikai samazināt, bet arī kardināli mainīt.

Un visbeidzot par sociālajām garantijām.

Ekonomiskā krīze jau šodien ir padziļinājusi vairāku sociālo grupu neaizsargātību. Ekonomiskā augšupeja nesāksies ne rīt, ne aizparīt – mums jābūt gataviem bezdarba līmeņa pieaugumam. Daudziem būs grūti atrast darbu pirms bezdarbnieku pabalsta izmaksu beigām. Šie cilvēki un viņu ģimenes locekļi var palikt bez iztikas līdzekļiem. Jums jālemj, kā rīkoties.

Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisija ir nākusi klajā ar priekšlikumu veidot sociālās aizsardzības programmu. Tā paredz bezdarbniekus iesaistīt sabiedriskajos darbos un radīt subsidētas darba vietas, veidot sociālos uzņēmumus.

Ir būtiski, lai cilvēki jūtas droši, ka valsts arī turpmāk nodrošinās sociālo stabilitāti un drošību. No tā, cik droša un pārliecināta jutīsies sabiedrība jūsu valdības laikā, cik lielā mērā sabiedrība uzticēsies jums, kā novērtēs jūsu darbu, ir atkarīgs, cik ātri Latvija spēs pārvarēt šodienas ekonomiskās lejupslīdes izraisītos izaicinājumus. Esmu gandarīts par šodienas balsojumu Saeimā.

Novēlu jums izturību un lielas darba spējas.

Lai jums veicas! Lai veicas mūsu valstij Latvijai!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!