• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par ES cukura nozares pārstrukturēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2009., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189012

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par koordinētu rīcību cīņā pret ekonomikas krīzi

Vēl šajā numurā

12.03.2009., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par ES cukura nozares pārstrukturēšanu

 

Īstenojot 2006.–2009.gada Eiropas cukura nozares pārstrukturēšanas plānu, tika atteiktas kvotas 5,8 miljonu tonnu apmērā; tas ir skaitlis, kas ir ļoti tuvs sākotnējam mērķim – 6 miljoniem tonnu. Šo četru gadu posma nobeigumā ES cukura un izoglikozes kvota – 2006.gada cukura reformas pamatelements – samazinājusies līdz 14 miljoniem tonnu (no kurām 13,3 miljoni tonnu attiecas uz cukuru). Pašlaik ES cukura ražošana koncentrēta 18 dalībvalstīs (atšķirībā no 23 valstīm pirms reformas), kurās ir labvēlīgi agronomiskie apstākļi. Cenas samazinās, un tas arī bija reformas mērķis.

 “Man ir prieks paziņot, ka cukura reforma ir bijusi sekmīga,” teica lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišere-Bēla. “Mūsu ražotāji turpmāk būs konkurētspējīgi.”

2006.gada februārī ES lauksaimniecības ministri oficiāli pieņēma radikālu ES cukura nozares reformu. Līdz ar to sistēma, kas nebija mainījusies gandrīz 40 gadu, tika pielāgota pārējām reformētās kopējās lauksaimniecības politikas jomām. Reformas kodols bija garantētās minimālās cukura cenas samazinājums par 36 procentiem, kompensācijas lauksaimniekiem un cukura ražotāju finansēts Pārstrukturēšanas fonds, kura mērķis bija mudināt konkurētnespējīgos cukura ražotājus pārtraukt darbību šajā nozarē.

Finanšu un ekonomikas krīzes sakarā Komisija 13.februārī pieņēma lēmumu atļaut dalībvalstīm 2009.gada jūnijā izmaksāt 2008./2009.gada pārstrukturēšanas atbalstu 100% apmērā.

Pagājušā gada martā un oktobrī Komisija secināja, ka ES cukura tirgus pamatrādītāji ir pietiekami labi un 2008./2009.tirdzniecības gadā nav jāpieprasa obligāta cukura izņemšana no tirgus. Pēc nākamā tirdzniecības gada (2009./2010.) sākotnējā novērtējuma komisāre secina, ka šajā sakarā arī pašlaik nav jāveic preventīva izņemšana.

 

EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!