• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gatavošanos Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2009., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188945

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par modernizētām ES personāla atlases metodēm

Vēl šajā numurā

11.03.2009., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gatavošanos Eiropas Parlamenta vēlēšanām

 

8.martā Latvijā darbu sāka Vēlētāju reģistrs Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, jo vēlētāji drīkstēs balsot tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kurā ir reģistrēti.

Latvijā iedzīvotājus uzrunās Eiropas vēlēšanu informatīvas aktivitātes, kas aicinās vēlētājus izmantot iespēju lemt par Eiropas nākotni.

6.martā Eiropas Parlamenta Informācijas biroja un Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāvji iepazīstināja ar aktualitātēm EP vēlēšanu sagatavošanā, informēja par vēlētāju reģistrācijas kārtību un nosacījumiem deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanai.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars pastāstīja, ka EP vēlēšanu sagatavošanā martā gaidāmi divi nozīmīgi notikumi. Saskaņā ar Vēlētāju reģistra likumu 8.martā jeb deviņdesmit dienas pirms vēlēšanām ir jāizveido Vēlētāju reģistrs, kā arī 18.martā sāksies un līdz 2.aprīlim ilgs deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana EP vēlēšanām.

EP vēlēšanās atšķirībā no Saeimas vēlēšanām un tautas nobalsošanas vēlētāju uzskaitei tiek lietots Vēlētāju reģistrs, un vēlēšanās vēlētāji drīkst balsot tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kurā ir reģistrēti.

EP vēlēšanām vēlētāju reģistrā būs iekļauti visi balsstiesīgie Latvijas pilsoņi, par kuriem ziņas pieejamas Iedzīvotāju reģistrā. Sākotnēji katru vēlētāju iekļaus tā vēlēšanu iecirkņa sarakstā, kas atbildīs viņa deklarētajai dzīvesvietai 8.martā. Nepieciešamības gadījumā līdz 12.maijam vēlētāji reģistrēto iecirkni varēs mainīt.

Kandidātu sarakstus EP vēlēšanām pieņems CVK. Kandidātu sarakstus drīkstēs iesniegt likumā noteiktā kārtībā reģistrētas partijas un partiju apvienības. Katra partija vai partiju apvienība EP vēlēšanām drīkstēs izvirzīt līdz 16 kandidātiem, kas ir divreiz vairāk nekā deputātu skaits, kas no Latvijas ievēlams EP. Kandidātu sarakstam būs jāpievieno priekšvēlēšanu programma un ziņas par kandidātiem, kā arī par katru sarakstu jāiemaksā drošības nauda 1000 latu.

Eiropas Parlamenta Informācijas biroja vadītājs Māris Graudiņš informēja, ka EP vēlēšanas, kurās Eiropā piedalīsies 497 miljoni vēlētāju, Latvijā notiks 6.jūnijā. Eiropas Parlaments ir vienīgā ES institūcija, kuru ievēlē tiešās vēlēšanās. Sākot ar 17.martu, Eiropas Savienības dalībvalstīs notiks informatīvas aktivitātes par EP vēlēšanām. Vizuālā identitāte – logo – visās valstīs ir vienots, taču atšķiras vēlēšanu datums, un sauklis “Tev ir izvēle!” ir tulkots katras dalībvalsts valodā. Logo attēlotā Eiropas zvaigzne simbolizē Eiropas Savienības vienotību, reizē uzsverot ikvienas dalībvalsts individualitāti.

Kā norādīja M.Graudiņš, EP vēlēšanu informatīvās aktivitātes uzrunās vēlētājus, aicinot izmantot iespēju balsot un izvēlēties Eiropas un Latvijas nākotni.

Saskaņā ar janvārī CVK veikto vēlētāju attieksmes pētījumu, gatavību piedalīties pašvaldības un EP vēlēšanās izteikuši 53,8 procenti aptaujāto, 18,1 procents atbildēja, ka nepiedalīsies un 19,3 procenti vēl nav izlēmuši.

 

EP Informācijas biroja Preses nodaļa, CVK Informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!