• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Latvijas pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2009., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188614

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

04.03.2009., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Latvijas pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanām

 

Priekšvēlēšanu aģitācija likuma izpratnē ir kādas politiskās organizācijas, politisko organizāciju apvienības, vēlētāju apvienības vai kāda deputāta kandidāta reklamēšana masu informācijas līdzekļos vai citā veidā, ja tā satur tiešu vai netiešu aicinājumu balsot par vai pret kādu politisko organizāciju, politisko organizāciju apvienību, vēlētāju apvienību vai arī deputāta kandidātu.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periods ir laiks no 120.dienas pirms vēlēšanām līdz vēlēšanu dienai (2009.gada 7.februāris – 6.jūnijs).

Latvijas Radio un Latvijas Televīzijai, kā arī komerciālām raidorganizācijām vismaz 120 dienas pirms vēlēšanu dienas (š.g. 7.februāris) bija jānosūta NRTP, savukārt preses izdevumiem KNAB priekšvēlēšanu aģitācijas izcenojums.

Minētā informācija nekavējoties tiek publiskota NRTP un KNAB mājaslapā.

Visām partijām vienlīdzīgi nosacījumi politiskās reklāmas izvietošanai medijos!

 

Līguma slēgšana

Politiskā partija, politisko partiju apvienība, vēlētāju apvienība, atsevišķs deputāta kandidāts vai tā pilnvarota persona līgumu par raidlaika piešķiršanu vai par priekšvēlēšanu aģitācijas materiāla izvietošanu slēdz tieši un nepastarpināti tikai ar raidorganizāciju vai preses izdevumu.

Medijiem jāpievērš uzmanība, lai personai, kas nāk slēgt līgumu politiskās partijas vārdā, būtu partijas pilnvarojums.

 

Aģitācijas uzskaite

Raidorganizācijas un preses izdevumi, kas vienojušies ar politisko organizāciju, politisko organizāciju apvienību, vēlētāju apvienību, atsevišķu deputāta kandidātu vai trešo personu par priekšvēlēšanu aģitācijas materiāla izvietošanu, ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc līguma noslēgšanas vai izmaiņu veikšanas noslēgtajā līgumā nosūta KNAB paziņojumu par paredzamo priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu (agitacija@knab.gov.lv).

Faktiski izvietotās reklāmas apjoms pa periodiem:

7.–28.februāris, 1.–31.marts, 1.–30.aprīlis, 1.–17.maijs, 18.–31.maijs, 1.–4.jūnijs.

 

Trešo personu aģitācija

Likumos ir noteiktas tiesības veikt priekšvēlēšanu aģitāciju ar politiskajām organizācijām un to apvienībām nesaistītām personām.

Minētās personas ir fiziskās personas, juridiskās personas vai reģistrētas šādu personu apvienības, kas savā vārdā veic priekšvēlēšanu aģitāciju.

Nesaistītās personas līgumu par priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu ar attiecīgo raidorganizāciju un preses izdevumu slēdz tieši, nepastarpināti un bez pilnvarniekiem.

Priekšvēlēšanu aģitācijai minētās personas var izmantot līdzekļus, kas nepārsniedz 15 minimālās algas (Ls 2700).

Par minēto personu priekšvēlēšanu aģitāciju nav uzskatāma aģitācija, ko veic pati politiskā partija vai to apvienība, kura iesniegusi deputātu kandidātu sarakstus.

Birojs vērtēs politisko organizāciju biedru veiktās priekšvēlēšanu aģitācijas saikni ar attiecīgās politiskās organizācijas veikto priekšvēlēšanu aģitāciju.

Ja ar nesaistītās personas aģitācijas materiālu izvietošanu saistītie izdevumi attiecīgajā raidorganizācijā vai preses izdevumā pārsniedz Ls 2700, attiecīgā raidorganizācija vai preses izdevums atsaka līguma noslēgšanu.

Visi finanšu līdzekļi, kas tiek izlietoti, lai veiktu nesaistīto personu aģitāciju, un pārsniedz vienu minimālo mēnešalgu (Ls 180), tieši un nepastarpināti ieskaitāmi saņēmēja bankas kontā.

 

Norāde par apmaksātu publikāciju

Pirms vai pēc katras priekšvēlēšanu aģitācijas radio vai televīzijā, kā arī preses izdevumā ir jāpaziņo un publiskās vietās izvietoto priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu ietvaros jānorāda, kura politiskā partija, politisko partiju apvienība, vēlētāju apvienība vai kurš deputāta kandidāts, vai nesaistītā trešā persona šo priekšvēlēšanu aģitāciju ir apmaksājusi.

 

Citas izmaiņas

Vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanām priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana radio un televīzijā, publiskās vietās, preses izdevumos un valsts un pašvaldību iestādēs, kapitālsabiedrībās, kurās vairāk nekā 50 procenti kapitāla daļu (akciju) pieder valstij vai pašvaldībai, ir aizliegta.

Vēlēšanu dienā līdz pulksten 22.00 raidorganizāciju raidījumos aizliegts iekļaut sabiedriskās domas aptaujas rezultātus par politisko partiju, politisko partiju apvienību vai atsevišķu deputātu kandidātu popularitāti.

 

Priekšvēlēšanu aģitācijas limiti

Politiskā partija vai politisko partiju apvienība, kas iesniegusi savu deputātu kandidātu sarakstu 2009.gada 6.jūnija Eiropas Parlamenta vēlēšanām, priekšvēlēšanu izdevumiem drīkst izlietot 88 990,97 latus.

Politiskā partija vai politisko partiju apvienība, kas iesniegusi savu deputātu kandidātu sarakstu 2009.gada 6.jūnija pašvaldību vēlēšanām visos novados un pilsētās, priekšvēlēšanu izdevumiem drīkst izlietot 450 558,61 latu. Ja dažos novados un pilsētās – izdevumu summas aprēķinam izmanto KNAB mājaslapā publicēto informatīvo paziņojumu par priekšvēlēšanu izdevumu summu, kādu drīkst izlietot katrā novadā un pilsētā.

 

Priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi attiecas tikai uz:

• reklāmas izvietošanu (sabiedriskajā televīzijā, sabiedriskajā radio, komerciālajā televīzijā, komerciālajā radio, laikrakstos, žurnālos, biļetenos u.c. likumā noteiktajā kārtībā reģistrētajos periodiskajos izdevumos, internetā, izņemot politiskās organizācijas (partijas) mājaslapu, telpās un publiskajās vietās (laukumos, skvēros, ielās, uz tiltiem un citās tamlīdzīgās vietās) neatkarīgi no īpašuma piederības);

• pasta (arī elektroniskā pasta) pakalpojumu izmantošanu, lai nosūtītu aģitācijas materiālus;

• labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu, izmaksājot pabalstus un izdarot dāvinājumus (ziedojumus).

 

Atbildība

Ja priekšvēlēšanu aģitācijas periodā KNAB konstatē, ka politiskā partija, politisko partiju apvienība vai trešā persona pārsniegs likumā noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru, KNAB priekšnieks par šo pārkāpumu informē attiecīgo politisko partiju, politisko partiju apvienību vai trešo personu.

Ja priekšvēlēšanu aģitācijas perioda laikā KNAB konstatē, ka politiskā partija, politisko partiju apvienība vai trešā persona ir pārsniegusi likumā noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru, KNAB priekšnieks pieņem lēmumu par aizliegumu veikt turpmāko priekšvēlēšanu aģitāciju par maksu.

Ja KNAB konstatē, ka konkrētu raidorganizāciju programmās vai preses izdevumos paredzama turpmāka attiecīgās politiskās organizācijas, politisko organizāciju apvienības, deputāta kandidāta vai trešās personas veikta priekšvēlēšanu aģitācija, KNAB priekšnieks pieņem lēmumu, ar kuru aizliedz attiecīgajām raidorganizācijām vai preses izdevumiem izvietot aģitācijas materiālu.

Minētā lēmuma pieņemšana raidorganizācijai un preses izdevumam nerada pienākumu atlīdzināt izdevumus, kas saistīti ar aģitācijas materiālu izvietošanu.

Minētos lēmumus var pārsūdzēt administratīvajā rajona tiesā. Pieteikuma iesniegšana tiesā neaptur šo lēmumu darbību.

Informāciju par minētā lēmuma pieņemšanu, atcelšanu vai grozīšanu KNAB nekavējoties publicē savā mājaslapā.

Tiesa minētās lietas izskata triju darbdienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Administratīvās rajona tiesas spriedums, kas pieņemts par minētajiem lēmumiem, izpildāms nekavējoties.

KNAB informāciju par tiesas spriedumu nekavējoties publicē savā mājaslapā.

Ja pēc priekšvēlēšanu aģitācijas perioda beigām KNAB konstatē šā priekšvēlēšanu aģitācijas limita pārkāpumu, KNAB priekšniekam ir pienākums uzdot ar politiskajām organizācijām un to apvienībām vai ar tām nesaistītai personai 30 dienu laikā ieskaitīt valsts budžetā finanšu līdzekļus tajā apmērā, kas atbilst pārsniegtajam priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apmēram.

 

Palīdzība

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likums

Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums

Likumi par priekšvēlēšanu aģitāciju

Ministru kabineta noteikumi un visu veidlapu formas

Cita informācija ir pieejama KNAB mājaslapā www.knab.gov.lv

 

Kontakti

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs:

Alberta iela 13, Rīga, LV–1010, Tālrunis: 67356161, 67356140, Fakss: 67331150,

e-pasts: knab@knab.gov.lv

KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļa:

Tālruņi: 67356147, 67356165 signāls 335, jautajums@knab.gov.lv

Ziņojumu centrs 80002070

Vita Bergmane, Latvijas Preses izdevēju asociācijas biroja vadītāja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!