• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par PSRS militāristu prasībām : kā nepiepildāmu mucu bez dibena. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.1999., Nr. 279/280 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18851

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pret svešām varām

Vēl šajā numurā

31.08.1999., Nr. 279/280

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par PSRS militāristu prasībām : kā nepiepildāmu mucu bez dibena

Pirms pieciem gadiem  - 1994. gada 31. augustā - Latvijas teritoriju atstāja  Krievijas karaspēks

Jānis Riekstiņš, Latvijas Valsts arhīva vecākais referents, - "Latvijas Vēstnesim"

Kopš 1940.gada jūnija, Latvijas okupācijas pirmajām dienām, līdz pat 1994.gada septembrim, kad PSRS militāristi bija spiesti atstāt Latviju, okupantu armijas uzturēšana Latvijai bija ārkārtīgi smags slogs. PSRS militāristu prasības pēc Latvijas zemes, dzīvokļiem, elektroenerģijas, celtniecības un citiem materiāliem nemitīgi pieauga. Var droši apgalvot, un to apliecina arhīva materiāli, ka visa šī milzīgā okupācijas armija lielā mērā dzīvoja uz Latvijas iedzīvotāju rēķina. Tās arvien pieaugošās vajadzības tika apmierinātas pirmā kārtā. Gan Latvijas komunistiskās partijas Centrālā komiteja, gan arī Latvijas PSR Ministru Padome, kurām PSRS militāristi parasti adresēja savas prasības, pret militāristu impēriskajām vajadzībām bija ārkārtīgi pretimnākošas un atsaucīgas.

Saprotams, ka tamdēļ par tiem posta darbiem, kurus Latvijai ilgajos okupācijas gados nodarīja PSRS militāristi, lielā mērā atbildīga ir kā bijusī LKP Centrālā komiteja, tā arī LPSR Ministru Padome.

Viena no pēdējām PSRS militāristu impēriskajām akcijām Latvijā bija t.s. pretgaisa aizsardzības garnizona sakārtošana un to personu padzīšana no slēgtajām un savrupajām kara pilsētiņām, kuras bija zaudējušas sakarus ar PSRS Bruņotajiem spēkiem.

Arī šo militāristu akciju, kura skāra daudzas Latvijas pilsētas un ciemus, Latvijas PSR Ministru Padome uzņēma ļoti atsaucīgi un stingri raudzījās, lai neizpildīts nepaliktu neviens pats militāristu prasību punkts. Tās, kā jau vienmēr, tika izpildītas uz Latvijas pamatiedzīvotāju rēķina.

Visi šeit minētie dokumenti ir pirmpublicējumi.

Karaspēka daļas lūgums nodrošināt virsniekus un praporščikus ar dzīvokļiem

Slepeni

52684
Latvijas komunistiskās partijas Nr.565/09003
Centrālajai komitejai Karaspēka daļa
1986.gada 13.augustā

Rīgas dīzeļbūves rūpnīcā dislocējas Aizsardzības ministrijas 1536. militārā pārstāvniecība, kas kontrolē dīzeļu un dīzeļģeneratoru piegādi bruņojuma un militārās tehnikas vajadzībām.

Saskaņā ar "Nolikumu par Aizsardzības ministrijas militārajām pārstāvniecībām", kurš apstiprināts ar PSRS Ministru Padomes 1968.gada 29.novembra lēmumu Nr.937-334, militāro pārstāvniecību personālsastāvs ar apdzīvojamo platību tiek nodrošināts uz uzņēmuma dzīvojamā fonda rēķina, bet šajos gadījumos, kad uzņēmumam nav dzīvojamās platības, uz citu avotu rēķina pēc saskaņošanas ar vietējo tautas deputātu padomju izpildu komitejām.

Taču jautājums par militārās pārstāvniecības personālsastāva (3 virsnieku un 4 praporščiku) nodrošināšanu ar dzīvojamo platību ilgu laiku netiek atrisināts. Kopš 1976.gada militārā pārstāvniecība nav saņēmusi nevienu dzīvokli.

Mūsu lūgumi uzņēmuma vadībai (izej. Nr.565/06354 1986.g.10.2.) un Rīgas pilsētas izpildu komitejai (izej.Nr.565/06395 1986.g.10.2.) pozitīvus rezultātus nav devuši.

Lai nodrošinātu militārās pārstāvniecības normālus darba apstākļus, lūdzam Jūsu atbalstu 1536.militārās pārstāvniecības virsnieku un praporščiku nodrošināšanai ar dzīvojamo platību.

Karaspēka daļas 52684-B komandieris A.Guščins

Karaspēka daļas 52684 partijas komitejas sekretārs V.Gladkihs

.........................................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 140.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

Atzīmes dokumentā:

nosūtīt LPSR Ministru Padomei 15.08.86. Paraksts - nesalasāms

 

 

Latvijas PSR Civilās aizsardzības štāba priekšnieka lūgums piešķirt dzīvokļus karaspēka daļas  68313 virsniekiem un praporščikiem

Slepeni

Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētājam Nr.0694
biedram J.Rubenim Latvijas PSR civilās aizsardzības štābs
1987.gada 28.decembrī

Sakarā ar PSKP CK un PSRS Ministru Padomes pieņemto lēmumu par civilās aizsardzības radikālu pārkārtošanu, civilās aizsardzības štābā ir saformētas divas apakšvienības, kuras ir sakomplektētas no militārpersonām ar dislokācijas vietu Rīgas rajona Siguldas pilsētā.

Sakarā ar to Siguldas garnizonā ir izveidojusies sarežģīta situācija ar virsnieku un praporščiku nodrošināšanu ar dzīvokļiem. Patlaban trijiem virsniekiem nav dzīvokļu (t.sk. diviem virsniekiem no jauna saformētajām apakšvienībām), bet no piecpadsmit praporščikiem tikai septiņiem ir dzīvokļi.

Karaspēka daļa 68313 (Latvijas PSR civilās aizsardzības štāba sakaru mezgls) pēdējo piecu gadu laikā nav saņēmusi nevienu dzīvokli.

Lūdzu Jūs dot norādījumu Rīgas rajona izpildu komitejas priekšsēdētājam un Siguldas pilsētas izpildu komitejas priekšsēdētājam, lai karaspēka daļas 68313 virsniekiem un praporščikiem piešķirtu dzīvokļus.

Latvijas PSR civilās aizsardzības štāba priekšnieks

ģenerālmajors I.Bruņinieks

.........................................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 122.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas.

 

 

PSRS Valsts drošības komitejas un PSRS Sakaru rūpniecības ministrijas lūgums  izvietot Rīgas viesnīcās sakaru speciālistus

Slepeni

Latvijas PSR Ministru Padomes 1/16000-s
lietu pārvaldniekam b. K.Līcim
Latvijas PSR, Rīga, Ļeņina ielā 36

1988.gada 24.maijā

Godājamais Kārli Arturovič!

PSRS Sakaru rūpniecības ministrijas uzņēmumi kopā ar PSRS Radiorūpniecības ministriju PSRS Valsts drošības komitejas interesēs veic darbus, lai izveidotu valdības slepeno sakaru automatizēto tīklu "Kaukāzs - 1", kura nozīme un svarīgums Jums ir zināms.

Patlaban darbi objektā Rīgas pilsētā ir iegājuši montāžas pabeigšanas periodā un palaišanas - noregulēšanas darbu veikšanā, kas prasa piesaistīt lielu skaitu citu pilsētu speciālistu.

Sakarā ar teikto lūdzam Jūs atrast iespēju katru dienu uz 1988.gadu Rīgas viesnīcās izvietot PSRS Sakaru rūpniecības ministrijas un PSRS Radiorūpniecības ministrijas uzņēmumu speciālistus skaitā 20 cilvēkus (..).

PSRS Valsts drošības komitejas priekšsēdētāja pirmais vietnieks N.Jemohovs

PSRS sakaru rūpniecības ministrs E.Pervišins

.........................................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 31.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas.

 

 

Baltijas kara apgabala karaspēka pavēlnieka ģenerālpulkveža V.Grišina lūgums  sniegt palīdzību Pretgaisa aizsardzības karaspēka

garnizonu iekārtošanā un to personu pārcelšanā,  kuras zaudējušas sakarus ar PSRS Aizsardzības ministriju

Slepeni

Nr.22/0229

Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētājam Baltijas kara apgabala
biedram Jurijam Rubenim karaspēka pavēlnieks

1988.gada 30.aprīlī

Cienītais Jurij Janovič!

PSKP Centrālā komiteja un PSRS Ministru Padome 1988.gada 26.janvāra lēmumā Nr.130-35 "Par pasākumiem PSRS pretgaisa aizsardzības nostiprināšanai" uzdeva savienoto republiku komunistisko partiju centrālajām komitejām un ministru padomēm, PSKP apgabalu komitejām sniegt palīdzību Pretgaisa aizsardzības karaspēka garnizonu iekārtošanā un sociālo jautājumu atrisināšanā, kā arī veikt papildu pasākumus, lai nodrošinātu PSKP CK un PSRS Ministru Padomes 1984.gada 20.novembra lēmuma Nr.1160, par to personu, kuras zaudējušas sakarus ar PSRS Bruņotajiem spēkiem un PSRS Valsts drošības komiteju, pārcelšanu no slēgtajām un savrupajām kara pilsētiņām (nepieciešamās ziņas par ģimeņu skaitu, kuras ir jāpārceļ, ir iesniegtas 1988.gada 24.februāra dokumentā Nr.22/083).

Pamatojoties uz šo lēmumu un PSRS Aizsardzības ministrijas pavēli, nosūtu Jums priekšlikumus šā jautājuma izskatīšanai.

Tos saņemot, es noteikti lūgtu izskatīt un par pieņemto lēmumu paziņot pēc iespējas īsākā laikā, lai sagatavotu ziņojumu PSRS aizsardzības ministram.

Pielikumā: priekšlikumi uz 1 lapas, izziņas uz 4 lapām, tajā skaitā uz trijām lapām MB-399 tikai adresātam.

Ar cieņu, ģenerālpulkvedis V.Grišins

.........................................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 75.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas.

 

 

Priekšlikumi Latvijas PSR

1. Paātrināt to personu pārcelšanu no slēgtajām un savrupajām kara pilsētiņām uz vietējo padomju dzīvojamo platību, kuras ir zaudējušas sakarus ar PSRS Aizsardzības ministriju (skat. pievienoto izziņu).

2. Nodrošināt 100% dzīvojamās platības piešķiršanu no vietējām padomēm militārpersonu vajadzībām (skat. pievienoto izziņu).

3. Sniegt palīdzību celtniecības materiālu un iekārtu fondu piešķiršanā (cements, ugunsdrošie ķieģeļi, šīferis, krāsas, apkures katli, dziļuma un cirkulārie sūkņi).

4. Norīkot autobusu papildreisus maršrutā Tukums - Slampe pulksten 20 un 22.

5. Baložu ciemā izremontēt piebraucamo ceļu pie karaspēka daļas un piešķirt pilsētas sakaru kanālu.

6. Pagarināt autobusa Nr.25 maršrutu Meža ciemā par 2 kilometriem.

7. Sniegt palīdzību vietu piešķiršanā bērnudārzā Salaspilī dzīvojošām militārpersonu ģimenēm.

8. Ieplānot autobusu kustību pa maršrutu Jelgava - Žagare ar pieturu pie karaspēka daļas 31794.

9. Atzīt kara pilsētiņas Ādažos un Tērvetē par savrupām.

.........................................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 76.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

 

 

Izziņa par ģimeņu skaitu,

kuras ir jāpārceļ no Baltijas kara apgabala

Latvijas PSR teritorijā izvietotajām

slēgtajām un savrupajām kara pilsētiņām

Slepeni

1988.gada 19.aprīlī

Nr. Republikas, rajonu Bija jāpārceļ Pār- Zaudējušas sa- Vēl jāpārceļ
p.k. dzīvokļu eksplua- līdz 1987.1.01. celtas karus 1987.g. uz 1988.1.01.
tācijas daļas, objekta (ģimenes) 1987.g. (ģimenes) (ģimenes)
nosaukums Pavi- t.sk. zaudē- Pavi- t.sk. zaudē-
sam jušas sakarus sam jušas sakarus
līdz 1988.1.01 līdz 1985.g.
Latvijas PSR
pavisam 633 511 50 186 769 461
I. t.sk.: Rīgas garnizona
dzīvokļu eksplua-
tācijas daļa 217 133 20 19 216 113
No tām:
1. Ādaži-2 81 54 4 2 79 50
2. Ropaži-3
(Mucenieki) 43 16 6 3 40 10
3. Cekule-37 44 28 4 13 53 24
4. Vangaži-1 4 2 1 - 3 1
5. Mārupe-1 3 3 - - 3 3
6. Baloži (Dalbe) 5 5 1 - 4 4
7. Garciems 5 2 - - 5 2
8. Carnikava - - - 1 1 -
9. Lilaste 10 10 3 - 7 7
10. Skulte 22 13 1 - 21 12
II. Jelgavas garnizona
dzīvokļu eksplua-
tācijas daļa pavisam 149 141 7 16 158 134
1. Vēveri-2 (Talsi) 3 2 - 3 6 2
2. Tukums-4 3 1 - - 3 1
3. Tukums-9 2 2 - - 2 2
4. Lielsvēte 23 22 3 - 20 19
5. Saldus-1 1 1 - - 1 1
6. Saldus-2 1 1 - - 1 1
7. Morozovas kara
mežniecība 1 1 - - 1 1
8. Dobele-2 114 110 4 12 122 106
9. Rauda-5 1 1 - - 1 1
10. Tērvete-1 - - - 1 1 1
III. Liepājas garnizona
dzīvokļu eksplua-
tācijas daļa pavisam 103 102 8 124 219 94
No tām:
1. Liepāja-16 4 4 1 - 3 3
2. Pērkone 5 5 1 2 6 4
3. Cimdenieki 65 65 - 26 91 65
4. Paplaka 7 7 3 - 4 4
5. Priekule 10 10 - 10 20 10
6. Vaiņode 4 4 - 68 72 4
7. Skrunda 6 5 1 3 8 4
8. Ventspils "Čal" - - - 1 1 -
9. Ventspils "Rinda" 2 2 2 11 11 -
10. Kara pilsētiņa "Banga" - - - 3 3 1
IV. Jēkabpils garnizona
DzED pavisam 71 62 8 18 81 54
No tām:
1. Jēkabpils 2 2 1 - 1 1
2. Jēkabpils lidlauks 6 5 3 - 3 2
3. Mārciena 63 55 4 18 77 51
V. Daugavpils garnizona
DzED pavisam 93 73 7 8 94 66
No tām:
1. Cietoksnis 46 38 3 - 43 35
2. Lociki 39 27 2 8 45 25
3. Naujene 8 8 2 - 6 6
VI. Tartu garnizona DzED
Kara pilsētiņa
Valka-310 - - - 1 1 -

Baltijas kara apgabala Dzīvokļu ekspluatācijas pārvaldes

priekšnieks pulkvedis I.Kočerga

..................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150 l., 77., 78., 79.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas

 

 

Izziņa par dzīvojamās platības saņemšanu,

kuru Latvijas PSR Ministru Padome,

izpildot PSKP CK un PSRS Ministru Padomes

1984.gada 8. septembra lēmumu Nr.958-222,

Baltijas kara apgabalam ir piešķīrusi līdz 1988.gada 1.aprīlim

Jāsaņem dzīvojamā platība m2 Saņemta dzīvojamā platība m2
Pavisam t.sk. Pavisam t.sk.
pēc 1988.g. pēc parāda pēc 1988.g. pēc parāda
plāna uz 1988.1.01. plāna uz 1988.1.01.
Pavisam 3 104 2900 204 443 389 54
Rīga 2082 2060 22 327 305 22
Daugavpils 200 200 - - - -
Jelgava 300 300 - 84 84 -
Jēkabpils 140 100 40 - - -
Rēzekne 60 60 - - - -
Cēsis 120 60 60 - - -
Valmiera 110 60 50 - - -

Baltijas kara apgabala Dzīvokļu ekspluatācijas pārvaldes
priekšnieks pulkvedis
I.Kočerga

..........................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 80.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas.

 

 

Karaspēka daļas 78454 pavēlniecības lūgums

sniegt palīdzību Pretgaisa aizsardzības garnizoniem

Slepeni

Latvijas KP CK pirmajam sekretāram 78454
biedram B.Pugo Rīgā, Kirova ielā 2 Nr.35/02782
Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētājam Karaspēka daļa
biedram J.Rubenim Rīgā, Ļeņina ielā 36

1988.gada 20.jūlijā

Biedri Pirmais sekretār!

Biedri republikas Ministru Padomes priekšsēdētāj!

Saskaņā ar PSKP CK un PSRS Ministru Padomes š.g. 26.janvāra lēmumu Nr.130-35 "Par pasākumiem PSRS pretgaisa aizsardzības sistēmas nostiprināšanai" Pretgaisa aizsardzības pavēlniecība un politdaļa griežas pie Jums ar lūgumu sniegt palīdzību Pretgaisa aizsardzības karaspēka daļām un apakšvienībām, kuras dislocējas Latvijas PSR teritorijā, lai sakārtotu Pretgaisa aizsardzības karaspēka garnizonus un atrisinātu sociālos un sadzīves jautājumus, no kuriem galvenie ir šādi:

1. To ģimeņu pārcelšana no slēgtajām un savrupajām kara pilsētiņām, kuras ir zaudējušas sakarus ar PSRS Bruņotajiem spēkiem. Tajā skaitā:

Rīgā un Rīgas rajonā - 84 ģimenes

Ventspilī un Ventspils rajonā - 3 ģimenes

Liepājā un Liepājas rajonā - 102 ģimenes

Tukumā un Tukuma rajonā - 13 ģimenes

Dobeles rajonā - 5 ģimenes

Daugavpilī un Daugavpils rajonā - 3 ģimenes.

2. Apdzīvojamās platības piešķiršanas termiņu samazināšana no vietējo padomju fondiem, kā arī papildu apdzīvojamās platības piešķiršana no šā fonda, lai pirmā kārtā izvietotu to virsnieku sastāvu, kuri izpilda kaujas dežūru. (..) Viņu skaits ir šāds:

Rīgā - 15 ģimenes

Liepājā - 10 ģimenes

Ventspilī - 10 ģimenes

Salaspilī - 8 ģimenes.

3. Militārpersonu bērnu izvietošana bērnudārzos, tajā skaitā:

Rīgā - 15 vietas

Liepājā (Cimdenieki) - 15 vietas

Ventspilī - 8 vietas

Tukumā - 10 vietas

Salaspilī - 5 vietas

Gulbenē - 5 vietas.

4. Atsevišķu autobusu maršrutu precizēšana, lai radītu labākus apstākļus savrupo un atsevišķo kara pilsētiņu iedzīvotājiem.

Rīgā un Rīgas rajonā:

- pagarināt 20. maršrutu līdz pieturai "Attīrīšanas iekārtas";

- izmainīt maršrutu Nr.870 Rīga-Jelgava ar iebraukšanu kara pilsētiņā no pulksten 8 līdz 18.30;

- pagarināt maršrutu Nr.25 līdz Meža ciemam;

- pagarināt maršrutu Nr.16 līdz pieturai "Jaunbūve", maršrutu Nr.51 likvidēt;

- samazināt intervālu autobusu kustībā Ventspilī un Ventspils rajonā (pēc karaspēka daļas 67987 pavēlniecības lūguma);

- pagarināt maršrutus Nr.8 un 13 līdz karaspēka daļas pārvaldei Komjaunatnes ielā;

- pagarināt maršrutu Nr.13 pa Užavas ceļu ar pieturām 4. un 8. kilometrā;

- ierīkot autobusa maršruta Ventspils-Užava un Ventspils-Rīva pieturu pie Bangu mājām.

Bez tam karaspēka daļai 67987 (Ventspilī):

- sniegt palīdzību, lai pārvaldes kara pilsētiņu pieslēgtu pilsētas siltumtīklam;

- izremontēt ceļu Ventspils - Užava.

Karaspēka daļai 43690 (Rīgā, Bolderājā):

- sniegt palīdzību, lai karaspēka daļas pārvaldes un Buļļos izvietoto apakšvienību apkures un karstā ūdensapgādes tīklu pieslēgtu pilsētas tīklam.

Baloži. Pagarināt asfaltēto ceļu līdz karaspēka daļai.

Karaspēka daļu komandieriem ir doti attiecīgi norādījumi, lai viņi nodibinātu kontaktus ar vietējiem partijas, padomju un saimnieciskajiem orgāniem šā jautājuma atrisināšanai.

Ar cieņu karaspēka daļas 78454 komandieris ģenerālmajors O.Fitkuļins

Karaspēka daļas 78454 politdaļas priekšnieks pulkvedis F.Tihonovs

............................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 90., 91., 92.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas.

 

 

15. gaisa armijas pavēlniecības lūgums

par dzīvojamās platības piešķiršanu

Jēkabpils aviogarnizona virsniekiem

Slepeni

Latvijas komunistiskās partijas Nr.5/0452
CK pirmajam sekretāram Rīgā Sarkankarogotās 15.gaisa armijas
Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētājam Rīgā aizmugures dienests

Latvijas komunistiskās partijas Jēkabpils pilsētas komitejas

pirmajam sekretāram Jēkabpilī

Jēkabpils pilsētas tautas deputātu padomes

izpildu komitejas priekšsēdētājam Jēkabpilī

1988.gada 25.jūlijā

Saskaņā ar Padomju valdības lēmumu un PSRS Gaisa spēku ģenerālštāba 1988.gada 5.jūlija rīkojumu Nr.312/5/0817, lai nodrošinātu padomju karaspēka ierobežotā kontingenta izvešanu no Afganistānas Republikas, šā gada 1.augustā aviācijas pulka viena eskadriļa tiek sūtīta no Jēkabpils uz Afganistānas Demokrātisko Republiku.

Saskaņā ar PSKP CK, Ministru Padomes un PSRS Augstākās Padomes Prezidija 1983.gada 17.janvāra lēmumu Nr.59-27 tās militārpersonas, kuras dodas uz Afganistānas Republiku, ir jānodrošina ar dzīvojamo platību. Sakarā ar to, ka Jēkabpils aviogarnizonā patlaban ir izveidojies smags stāvoklis ar dzīvojamās platības nodrošināšanu, lūdzu Jūs izskatīt jautājumu par 25 dzīvokļu piešķiršanu, pamatojoties uz līdzdalības rēķina, kuru Jēkabpils pilsētas izpildu komiteja no Aizsardzības ministrijas saņēmusi uz 1988.gadu par 1 tūkstoti kvadrātmetriem, un uz 10% apdzīvojamās platības piešķiršanas rēķina no vietējām padomēm, kura paredzēta ar PSKP CK 1984.gada 8.septembra lēmumu Nr.958-222

15. gaisa armijas pavēlnieks aviācijas ģenerālmajors N.Timčenko

15.gaisa armijas politdaļas priekšnieks,

kara padomes loceklis aviācijas ģenerālmajors N.Maļcevs

............................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 93.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas.

 

 

15.gaisa armijas pavēlniecības lūgums

pārcelt 110 ģimenes no Daugavpils aviogarnizona teritorijas

Slepeni

Latvijas komunistiskās partijas Centrālās komitejas Nr.5/0494
pirmajam sekretāram Rīgā 15. Sarkankarogotās gaisa armijas
Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētājam Rīgā aizmugures dienests

Latvijas komunistiskās partijas Daugavpils pilsētas komitejas

pirmajam sekretāram Daugavpilī

Daugavpils pilsētas tautas deputātu padomes

izpildu komitejas priekšsēdētājam Daugavpilī

1988.gada 3.augustā

Saskaņā ar PSKP CK un PSRS Ministru Padomes 1988.gada 26.janvāra lēmumu Nr.112-30, 372. iznīcinātāju - bumbvedēju pulks, kurš bāzējās Daugavpils lidlaukā, no 1988.gada 1.augusta pāriet uz jaunu organizatorisko štatu struktūru. Virsnieku un praporščiku skaits palielināsies par 160 cilvēkiem. Kopējais bezdzīvokļu skaits aviācijas garnizonā sastāda 220 ģimenes. Tajā pašā laikā savrupajā aviācijas garnizona teritorijā dzīvo 110 ģimenes, kuras ir zaudējušas sakarus ar Aizsardzības ministriju.

Saskaņā ar PSKP CK un PSRS Ministru Padomes 1984.gada 20.februāra lēmumu Nr.1100 Daugavpils pilsētas izpildu komitejai šo ģimeņu pārcelšanai ir jāpiešķir 110 dzīvokļi. Taču 1988.gadā pavisam ir pārceltas 8 ģimenes.

Lūdzu Jūs izskatīt un pozitīvi izlemt jautājumu par to ģimeņu, kuras ir zaudējušas sakarus ar PSRS Aizsardzības ministriju, pārcelšanu no savrupās dzīvojamās pilsētiņas Daugavpils lidlaukā.

15.gaisa armijas pavēlnieks

aviācijas ģenerālmajors N.Timčenko

............................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 95.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas.

 

 

Apspriedes protokols

pie Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētāja

vietnieces N.Deņisenko

Nr.20/g-65-13

1988.gada 19. un 24.maijā

Piedalījās:

no LPSR Valsts plāna komitejas - b.b. G.Bagnovecs, A.Lazdiņš,

no Baltijas kara apgabala - b.b. B.Ļepilkins, N.Pupko, A.Putilovs,

no LPSR kara komisariāta - b. N.Jakovļevs,

no LPSR Autotransporta un šoseju ministrijas - b.A.Konoševičs,

no LPSR Sakaru ministrijas - b. N.Līcis,

no LPSR Valsts apgādes komitejas - b. M.Mikiani,

no Rīgas pilsētas izpildu komitejas - b. A.Meikališs,

no Daugavpils pilsētas izpildu komitejas - b. M.Ivanovs,

no Jelgavas pilsētas izpildu komitejas - b. M.Kalve,

no Rēzeknes pilsētas izpildu komitejas - b. J.Karro,

no Valkas rajona izpildu komitejas - b. A.Mucenieks,

no Valmieras rajona izpildu komitejas - b. A.Priede,

no Ventspils rajona izpildu komitejas - b. R.Lācis,

no Daugavpils rajona izpildu komitejas - b. V.Varokins,

no Dobeles rajona izpildu komitejas - b.A.Ķirsons,

no Jēkabpils rajona izpildu komitejas - b. V.Lietavietis,

no Jelgavas rajona izpildu komitejas - b. K.Šlapina,

no Kuldīgas rajona izpildu komitejas - b. U.Ante,

no Liepājas rajona izpildu komitejas - b. J.Poļakovs,

no Madonas rajona izpildu komitejas - b. P.Runcis,

no Rīgas rajona izpildu komitejas - b.R.Sakovičs,

no Tukuma rajona izpildu komitejas - b. I.Kalniņš,

no Cēsu rajona izpildu komitejas - b. R.Ābeltiņš,

no Latvijas PSR Ministru Padomes Lietu pārvaldes - b. A.Kadiķis, J.Kozlovs, S.Ozols, E.Tilgas, U.Sakne.

Par Baltijas kara apgabala iesniegumu

(b.b. Karro, Kalve, Ivanovs, Mikiani, Konoševičs, Ābeltiņš, Lazdiņš, Līcis, Meikališs, Priede, Mucenieks, Runcis, Lietavietis, Šlapina, Kalniņš, Putilovs, Ķirsons, Lācis, Varonkins, Ante, Poļakovs, Sakovičs, Lepilkins, Deņisenko)

1. Pieņemt zināšanai rajonu (pilsētu) izpildu komiteju priekšsēdētāju un priekšsēdētāju vietnieku b.b. M.Kalves, J.Karvo, A.Meikališa, V.Lietavieša, R.Ābeltiņa un A.Priedes paziņojumus par to, ka 1988.gadā atbilstoši tiks nodrošināta noteiktajā daudzumā dzīvojamās platības piešķiršana, kura uzcelta militārpersonām uz līdzdalības rēķina dzīvokļu celtniecībā, kā arī Baltijas kara apgabala (b. B.Ļepelkins) paziņojumu par to, ka kara apgbalam nav pretenziju pret rajonu (pilsētu) izpildu komitejām par dzīvojamās platības piešķiršanu uz minēto līdzekļu rēķina.

2. Sakaru ministrijai (b. V.Līcim) kopā ar Baltijas kara apgabalu (b. A.Putilovu) līdz 1988. gada 10. jūnijam pieņemt lēmumu par telefona sakaru līnijas piešķiršanu no Rīgas rajona Baložu ciema.

3. Autotransporta un šoseju ministrijai (A.Konoševičam) un Baltijas kara apgabalam:

3.1. kopā ar Rīgas rajona izpildu komiteju līdz 1988. gada 10. jūnijam izlemt jautājumu par piebraucamā ceļa pie karaspēka daļas Baložu ciema rajonā remonta termiņiem un apjomu;

3.2. kopā ar Rīgas pilsētas izpildu komiteju līdz 1988. gada 10. jūnijam pieņemt lēmumu par autobusu maršruta Nr. 25 pagarināšanu;

3.3. kopā ar Tukuma rajona izpildu komiteju līdz 1988. gada 10. jūnijam izskatīt jautājumu par autobusu papildreisiem pulksten 20.00 un 22.00 maršrutā Tukums-Slampe;

3.4. kopā ar Dobeles rajona izpildu komiteju un Jelgavas pilsētas izpildu komiteju par autobusiem, kuri kursē maršrutā Jelgava-Augstkalne (Dobeles rajons), pieturām pie kara pilsētiņas;

3.5. kopā ar Ventspils rajona izpildu komiteju pieņemt lēmumu par autobusu satiksmes Ventspils - Užava pagarināšanu.

4. Valsts plāna komitejai (b. G.Bagnovecam un A.Lazdiņam) un Valsts apgādes komitejai (b. G.Poļanskim) pēc Baltijas kara apgabala dzīvokļu ekspluatācijas pārvaldes precizētiem iesniegumiem izskatīt iespēju sniegt palīdzību kara apgabalam materiālo resursu (cements, ugunsdrošie ķieģeļi, šīferis, krāsas) un iekārtu (apkures katli, dziļuma un centrbēdzes sūkņi) ziņā.

5. Valsts agrorūpniecības kompleksam (b. D.Ģēģerim) līdz 1988. gada 15. jūnijam izskatīt Baltijas kara apgabala lūgumu par palīdzību dziļuma sūkņu remontā.

Valsts agrorūpnieciskajam kompleksam un Komunālās saimniecības ministrijai izskatīt jautājumu par dziļuma sūkņu remonta apjomu palielināšanu republikas vajadzībām un līdz 1988. gada 1. jūlijam iesniegt priekšlikumus Latvijas PSR Ministru Padomei.

6. Dobeles un Rīgas rajonu izpildu komitejām kopā ar Baltijas kara apgabalu līdz 1988.gada 1.jūlijam attiecīgi izskatīt jautājumu par lietderību atzīt par savrupajām kara pilsētiņas Tērvetē un Ādažos.

7. Rajonu (pilsētu) izpildu komitejām pēc Baltijas kara apgabala priekšlikumiem izskatīt jautājumus par dzīvojamo māju celtniecību karaspēka daļām apdzīvojamo vietu (pilsētu) teritorijā aiz kara pilsētiņu robežām.

8. Rīgas (b. A.Meikališam), Daugavpils (b. A.Vidavskim), pilsētu izpildu komitejām, Ventspils (b. J.Guliņam), Daugavpils (b. V.Krolam), Dobeles (b. J.Kuzmam), Jēkabpils (b. N.Lietavietim), Jelgavas (b. A.Kroģerei), Kuldīgas (b. J.Strautam), Liepājas (b. E.Slišānam), Madonas (b. N.Bluķim), Rīgas (b. E.Kalnciemam), Tukuma (b. I.Kalniņam) un Cēsu (b. R.Ābeltiņam) rajonu izpildu komitejām kopā ar Baltijas kara apgabalu līdz 1988.gada 1.jūlijam izstrādāt un rajonu (pilsētu) izpildu komiteju sēdēs apstiprināt to ģimeņu, kuras zaudējušas sakarus ar PSRS Bruņotajiem spēkiem, pārcelšanas kompleksos plānus no slēgtajām un savrupajām kara pilsētiņām, kuras atrodas attiecīgo pilsētu un rajonu teritorijā, kā arī pieņemt lēmumus par citiem sociālajiem un sadzīves jautājumiem, kas ir vietējo padomju kompetencē par karaspēka daļu personālu un minēto personu kategoriju.

Liepājas rajona izpildu komitejai (b. E.Slišānam), piedaloties Baltijas kara apgabalam, izstrādājot iepriekš minēto pasākumu komplekso plānu, pirmā kārtā paredzēt to personu pārcelšanu, kuras zaudējušas sakarus ar PSRS Bruņotajiem spēkiem, no kara pilsētiņas, kas atrodas Vaiņodē, kā arī kopā ar Liepājas pilsētas izpildu komiteju (b. A.Drozdu) izskatīt jautājumu par noteiktā kārtībā dzīvojamās platības celtniecību Liepājas pilsētā, lai pārceltu šīs personas no pilsētas tuvumā esošās vietas "Cimdenieki".

Tukuma rajona izpildu komitejai (b. I.Kalniņam) kopā ar Baltijas kara apgabalu un attiecīgo karaspēka daļu komandieriem līdz 1988.gada 1.jūlijam izskatīt jautājumu par telpām, lai izvietotu sakaru nodaļu un komunālo - sadzīves pakalpojumu dienestu.

9. Autotransporta un šoseju ministrijai, Sakaru ministrijai un rajonu (pilsētu) izpildu komitejām par šā protokola izpildi ziņot Latvijas PSR Ministru Padomei līdz 1988.gada 1.jūlijam.

Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētāja vietniece N.Deņisenko

............................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 96., 97., 98., 99., 100.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas.

 

 

Latvijas PSR Ministru Padomes Lietu pārvaldes

dzīvokļu un komunālās saimniecības daļas

vadītāja vietnieka A.Kadiķa ziņojums

par Baltijas kara apgabala karaspēka pavēlnieka

izvirzīto jautājumu apspriešanu

Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētājam

biedram J.Rubenim

1988.gada 30.maijā

Dienesta ziņojums

Lai apspriestu tos jautājumus, kuri tika izvirzīti sarkankarogotā Baltijas kara apgabala karaspēka pavēlnieka 1988.gada 4.maija vēstulē Nr.22/0230, 1988.gada 19. un 24.maijā pie Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētāja vietnieces Ņ.Deņisenko notika apspriede, kurā piedalījās Valsts plāna komitejas, Baltijas kara apgabala, attiecīgo ministriju, resoru un rajonu (pilsētu) izpildu komiteju pārstāvji.

Apspriedē tika doti uzdevumi rajonu (pilsētu) izpildu komitejām līdz š.g. 1.jūlijam sagatavot un izpildu komiteju sēdēs apstiprināt pasākumu kompleksos plānus, lai no slēgtajām un savrupajām kara pilsētiņām pārceltu tās personas, kuras ir zaudējušas sakarus ar PSRS Bruņotajiem spēkiem, un ar ieinteresētajām ministrijām, resoriem pieņemtu lēmumus par citiem jautājumiem, kas norādīti vēstulē.

Par rezultātiem ir paredzēts ziņot Latvijas PSR Ministru Padomei, lai apkopotu un veiktu kontroli par pieņemto lēmumu izpildi.

Dzīvokļu un komunālās saimniecības daļas vadītāja vietnieks A.Kadiķis

............................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 73.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas.

 

 

Latvijas PSR Ministru Padomes

priekšsēdētāja vietnieka J.Lancera lūgums

izpildīt 1988. gada 19. un 24. maija protokolu

Latvijas PSR Ministru Padome

1988.gada 11.augustā

b. J.Guliņš, V.Lietavietis, J.Strauts, R.Ābeltiņš

Jūs neesat nodrošinājuši 1988.gada 19. un 24.maija protokola izpildi.

b. J.Bagnovecs

Lūdzu izskatīt jautājumu par dzīvojamo māju celtniecību Madonas un Liepājas rajonos, lai pārceltu no slēgtajām un savrupajām kara pilsētiņām, kā arī Daugavpils pilsētas izpildu komitejas un Jēkabpils rajona izpildu komitejas attiecīga daudzuma dzīvojamas platības kompensāciju.

b. J.Janovskis, A.Meikališs, A.Vidavskis, A.Drozda, J.Mornauza, V.Lietavietis, N.Stepanovs, E.Kalnciems, I.Kalniņš

Lūdzu izskatīt jautājumus, kurus karaspēka daļu pavēlniecība ir izvirzījusi papildus.

b. B.Ļepilkins

Lūdzu nodrošināt atbilstošo karaspēka daļu pavēlniecības piedalīšanos izvirzīto jautājumu apspriešanā rajonu (pilsētu) izpildu komitejās un Autotransporta un šoseju ministrijā.

J.Lancers

............................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 101.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas.

 

 

Latvijas PSR Ministru Padomes

Lietu pārvaldes dzīvokļu un komunālās saimniecības daļas

vadītāja N.Dorofejeva izziņa

par 1988.gada 19., 24.maija protokola izpildi

Slepeni

Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētāja vietniekam Nr.28/7-05-13

biedram J.Lanceram

1988.gada 10.augustā

Izziņa par 1988.gada 19., 24.maija protokola Nr.28/g-05-13

"Par Baltijas kara apgabala iesniegumu" izpildi

Par punktu 2.

Jautājumu par Rīgas rajona Baložu ciema nodrošināšanu ar telefona sakariem ir izskatījuši Sakaru ministrijas un Baltijas kara apgabala pārstāvji, un tas tiek atrisināts uz karaspēka daļas 43690 līniju iekārtu rēķina un Sakaru ministrijai uzstādot taksofonu.

Par apakšpunktu 3.1.

Ceļa remontu Baložu ciema rajonā LPSR Autotransporta un šoseju ministrija pēc tiešā līguma varēs izpildīt 1988.gadā.

Par apakšpunktu 3.2.

Pilsētas autobusu maršrutu Nr.25 par 2 km pagarināt nav iespējams, jo ar tā pagarināšanu autobusu kustības intervāls palielināsies un būtiski pasliktināsies maršruta pasažieru apkalpošana. Bez tam nelielā attālumā (apmēram 600 m) no karaspēka daļas mājas kursē piepilsētas maršruta autobuss Nr.854, pa kuru katrā virzienā notiek 11 reisi diennaktī.

Lai uzlabotu cilvēku pārvadāšanu no karaspēka daļas, Autotransporta un šoseju ministrija iesaka piešķirt karaspēka daļai no komercekspluatācijas noņemto LAZ-695 tipa autobusu, lai tā saviem spēkiem pārvadātu cilvēkus viņiem izdevīgā laikā un pa izdevīgu maršrutu.

Par punktu 3.3.

Kopš 1988.gada 1.jūnija pa maršrutu Tukums - Slampe ir atklāts reiss pulksten 20.25. Pasažieru plūsmas analīze parādīja, ka pieturu pie karaspēkas daļas 43690 izmanto 1-2 cilvēki. Ņemot vērā nelielo pasažieru plūsmu un to, ka Tukuma ATP-29 trūkst vadītāju, atklāt papildreisu pulksten 22 nav lietderīgi.

Par apakšpunktu 3.4.

Autobusa pietura pie ceļa, kas iziet no karaspēka daļas, ir iekārtota 1988.gada 16.jūnijā.

Par apakšpunktu 3.5.

Maršrutā Ventspils - Užava Ventspils ATP-6 organizēt trīs papildreisus (no rīta, dienā un vakarā) eksperimentāli uz 1 mēnesi, lai noskaidrotu pasažieru plūsmu un šo reisu lietderību. Reisi tiks atklāti orientējoši 1988.gada augustā pēc pieturas un apgriešanās laukuma iekārtošanas.

Par punktu 5.

Ir panākta vienošanās starp Valsts agrorūpniecisko kompleksu un Baltijas kara apgabalu par 100 dziļuma sūkņu ELV-6 ražošanu Agrorūpnieciskā kompleksa uzņēmumos un remontu. Komunālās saimniecības ministrijai nav iespēju veikt dziļuma sūkņu remontu.

Par punktu 6.

Rīgas rajona izpildu komiteja uzskata par nepamatotu atzīt kara pilsētiņu "Ādaži" par savrupu, jo pilsētiņas dzīvojamās mājas atrodas Ādažu apdzīvotās vietas teritorijā.

Dobeles rajona izpildu komiteja ar 1988.gada 23.jūnija lēmumu Nr.57 atstāja savrupās kara pilsētiņas statusu kara pilsētiņai Tērvetē.

Par punktu 8.

Jautājumu par slēgtajām un savrupajām kara pilsētiņām ir izskatījušas Rīgas, Daugavpils un Rēzeknes pilsētu izpildu komitejas, kā arī Daugavpils, Jelgavas, Kuldīgas, Liepājas, Madonas un Tukuma rajonu izpildu komitejas.

Šo jautājumu nav izskatījušas Ventspils, Jēkabpils un Cēsu rajonu izpildu komitejas.

Rīgas rajona izpildu komitejā šis jautājums tiks izskatīts 1988.gada IV ceturksnī.

Madonas rajona izpildu komiteja lūdz izlemt jautājumu par 70 dzīvokļu mājas projektēšanu (1990.gadā) un celtniecību (1992.-1993.gadā) kolhoza "Zelta druva" teritorijā ar Rēzeknes vispārējās celtniecības tresta spēkiem.

Liepājas rajona izpildu komiteja lūdz izlemt jautājumu par 36 dzīvokļu dzīvojamās mājas celtniecību XIII piecgadē Grobiņā un 18 dzīvokļu dzīvojamās mājas celtniecību ar militāro celtnieku spēkiem.

Tukuma rajona izpildu komiteja izlemj jautājumu par sakaru nodaļas un komunālo - sadzīves dienestu izvietošanu dzīvojamā mājā, kuru ekspluatācijā nodos 1989.gada III ceturksnī.

Papildus sakarā ar karaspēka daļu 78454 un 18295 lūgumiem:

1. Autotransporta un šoseju ministrijai (b. J.Janovskis) kopā ar karaspēka daļām un attiecīgajām rajonu (pilsētu) izpildu komitejām izskatīt jautājumus:

1.1. par autobusu maršruta Nr.20 pagarināšanu līdz pieturai "Attīrīšanas iekārtas", maršruta Nr.16 - līdz pieturai "Jaunbūve", likvidējot maršrutu Nr.51, maršrutu Nr.13 pa Užavas ceļu, nosakot pieturas 4. un 8.kilometrā, maršrutu Nr.8 un Nr.13 līdz karaspēka daļas pārvaldei Komjaunatnes ielā;

1.2. par autobusa maršruta Nr.870 Rīga - Jelgava izmaiņu, paredzot iebraukšanu kara pilsētiņā un intervāla samazināšanu reisa autobusiem Ventspilī un Ventspils rajonā;

1.3. iekārtot autobusu pieturu maršrutā Ventspils - Užava un Ventspils - Rīva pie Bangu mājām;

1.4. veikt ceļa remontu posmā Ventspils - Užava un noasfaltēt ceļu līdz karaspēka daļai Baložos.

2. Rīgas, Liepājas, Ventspils pilsētu izpildu komitejām un Rīgas rajona izpildu komitejai izskatīt jautājumus par iespējām piešķirt papildus plānam dzīvojamo platību, lai izmitinātu karaspēka daļas 78454 virsnieku sastāvu un nodrošinātu militārpersonu bērnus ar vietām pirmsskolas bērnu iestādēs.

Jautājumu par bērnu izvietošanu izskatīt arī Tukuma un Gulbenes rajonu izpildu komitejām.

3. Daugavpils pilsētas izpildu komitejai un Jēkabpils rajona izpildu komitejai papildus izskatīt jautājumus par dzīvokļu piešķiršanu karaspēka daļas 18295 militārpersonām uz līdzdalības rēķina Aizsardzības ministrijas dzīvokļu celtniecībā un uz 10% rēķina no ekspluatācijā nodotās dzīvojamās platības, kā arī kopā ar Valsts plāna komiteju paredzēt pasākumus, lai līdz 1990.gadam pilsētas izpildu komitejai un rajona izpildu komitejai kompensētu atbilstošu dzīvojamās platības daudzumu.

4. Rīgas un Ventspils pilsētu izpildu komitejām attiecīgi kopā ar karaspēka daļu 43690 un 67987 pavēlniecībām izskatīt iespēju nodrošināt karaspēka apakšvienības, kuras izvietotas Bolderājas rajonā, un karaspēka pārvaldi Ventspilī ar centralizēto siltuma apgādi.

Dzīvokļu un komunālās saimniecības daļas vadītājs N.Dorotejevs

............................................

LVA, 270.f., 9.apr., 150.l., 102., 103., 104., 105., 106.lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas.

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!