• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2009. gada 19. februāra sēdes stenogramma (nobeigums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2009., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188485

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes

Vēl šajā numurā

03.03.2009., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 2009. gada 19. februāra sēdes stenogramma (nobeigums)

 

Stenogramma — Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas redakcijā

 

Stenogrammas nobeigums. Sākums — Saeimas materiālu 12.laidienā (“LV”, Nr.32, 26.02.2009.)

 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Gaujas nacionālā parka likums”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Juris Sokolovskis.

J.Sokolovskis (PCTVL frakcija).

Labdien, godātie kolēģi!

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja likumprojektu “Gaujas nacionālā parka likums” un atbalstīja tā virzīšanu pirmajam lasījumam.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Gaujas nacionālā parka likums” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

J.Sokolovskis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 5.marts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Noziedzīgo nodarījumu novēršanas, atklāšanas un izmeklēšanas ziņu apmaiņas likums”, pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Kolēģi! Likumprojekts “Noziedzīgo nodarījumu novēršanas, atklāšanas un izmeklēšanas ziņu apmaiņas likums” paredz nacionālajos normatīvajos aktos ieviest tās prasības, kuras ir paredzētas Eiropas Savienības dalībvalstu tiesībsargājošo iestāžu informācijas un izlūkdatu apmaiņas vienkāršošanai. Likumprojekta mērķis ir nodrošināt tādas informācijas ātru apmaiņu starp Eiropas Savienības dalībvalstīm un Šengenas līguma dalībvalstīm, kura var palīdzēt novērst, atklāt un izmeklēt noziedzīgos nodarījumus. Likumprojekts nosaka, ka valstu policiju sadarbības ietvaros tiek veicināta informācijas apmaiņa, paredz nosacījumus un kārtību. Nosakot detalizētāku regulējumu, tas galvenokārt paredz informācijas apmaiņas ātrumu un formu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija savā sēdē apsprieda šo likumprojektu un atbalstīja to konceptuāli, un mēs lūdzam noteikt šim likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam “Noziedzīgo nodarījumu novēršanas, atklāšanas un izmeklēšanas ziņu apmaiņas likums”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 59, pret – 11, atturas – 2. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

J.Dalbiņš.

Lūdzu atbalstīt likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Noziedzīgo nodarījumu novēršanas, atklāšanas un izmeklēšanas ziņu apmaiņas likums” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī to, kad likumprojekts tiks izskatīts Saeimas sēdē otrajā lasījumā.

J.Dalbiņš.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam ir 2.marts. Un izskatīšana – 12.martā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā”, pirmais lasījums.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.

J.Dalbiņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Augsti godātais priekšsēdētāj! Šajā likumprojektā ir paredzēts izdarīt likuma izmaiņas, lai sakārtotu dienesta gaitu tieši Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.

Pamatdoma šiem grozījumiem ir tāda, lai attiecīgās struktūras spētu nodrošināt tām uzlikto uzdevumu sekmīgāku izpildi un vadībai būtu iespējams efektīvāk organizēt šo struktūru darbu.

Komisija iepazinās ar piedāvātajiem grozījumiem, savā sēdē tos izskatīja un lūdz noteikt šim likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam “Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 59, pret – 9, atturas – 5. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

J.Dalbiņš.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījumi Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī to, kad otrajā lasījumā likumprojekts tiks skatīts Saeimas sēdē.

J.Dalbiņš.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 2.marts. Izskatīšana – 12.martā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam””, pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Māris Grīnblats.

M.Grīnblats (TB/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Grozījums likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” izriet no nu jau veiktajiem grozījumiem Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā, lai samērotu to atbalstu, ko valsts sniedz bezdarbniekam, ar pārāk dārgām izmaksām īres un transporta izdevumu kompensācijām.

Vēlams, lai šie grozījumi pēc iespējas ātrāk stātos spēkā. Tāpēc komisija lūdz noteikt likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam “Grozījums likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

M.Grīnblats.

Komisija lūdz atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījums likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī to, kad Saeimas sēdē likumprojekts tiks izskatīts otrajā, galīgajā, lasījumā.

M.Grīnblats.

Komisija lūdz atbalstīt arī otrajā lasījumā, jo grozījumi ir vienkārši un tur pēc būtības nekādi precizējumi nav iespējami.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka tiek šodien likumprojekts skatīts arī otrajā lasījumā? Deputāti neiebilst. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījums likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījums likumā “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību””, pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Māris Grīnblats.

M.Grīnblats (TB/LNNK frakcija).

Godātie deputāti! Grozījumi izriet no veicamās pašvaldību reformas. Līdz ar to komisija aicina noteikt šim likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam “Grozījums likumā “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – 13, atturas – 1. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

M.Grīnblats.

Komisija lūdz atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

M.Grīnblats.

Komisija lūdz atbalstīt likumprojektu arī otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Vai deputātiem ir iebildumi pret to, ka šodien likumprojekts tiek arī otrajā lasījumā skatīts? (No zāles dep. A.Bērziņš (LPP/LC): “Nav! Pareizs lēmums!”) Deputāti neiebilst. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījums likumā “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību”” otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.

Godātie kolēģi! Es informēju jūs, ka Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Kariņa, Zaķa, Bendrātes, Āboltiņas un Rībenas jautājumu ārlietu ministram Mārim Riekstiņam “Par Latvijas ārpolitiku enerģētikas jautājumos”. Jautājums tiek nodots ārlietu ministram Mārim Riekstiņam.

Ir saņemts deputātu Zaķa, Kariņa, Bendrātes, Rībenas un Ziedones-Kantānes jautājums Ministru prezidentam Ivaram Godmanim “Par AS “Parex banka” glābšanu”. Jautājums tiek nodots Ministru prezidentam Ivaram Godmanim.

Ir saņemts deputātu Plinera, Sokolovska, Buzajeva, Mitrofanova un Buhvalova jautājums tieslietu ministram Gaidim Bērziņam “Par valsts institūciju gatavību ieviest 2008.gada 29.jūlija MK noteikumus Nr.612 un Tieslietu ministrijas piedāvātajiem grozījumiem Darba likumā”. Jautājums tiek nodots tieslietu ministram Gaidim Bērziņam.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Plinera, Buhvalova, Mitrofanova, Sokolovska un Buzajeva jautājumu izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei “Par situāciju izglītībā”. Jautājums tiek nodots izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei.

Un Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Šadurska, Kalnietes, Kursītes-Pakules, Kariņa un Seiles pieprasījumu izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei “Par rīcību izglītības un zinātnes sistēmā”.

Pieprasījuma motivācijai vārds deputātei Inai Druvietei.

I.Druviete (partijas “Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Cienījamie kolēģi! Apstākļos, kad mēs mūsu valstī skaitām katru latu, liela nozīme ir tieši tam, cik prasmīga ir nozaru vadība. Jo, kā mēs zinām, labs saimnieks un procesu pārzinātājs pat taupības apstākļos spēj nodrošināt sistēmas pēctecību, profesionālu speciālistu saglabāšanos un cerību uz nozares attīstību tad, kad mums pienāks labāki laiki.

Izglītības sistēmā pašreiz šādas situācijas nav. Aizbildinoties ar taupības režīmu, necenšoties aizstāvēt ne izglītību, ne zinātni, ne valsts valodu, ne sportu, Izglītības un zinātnes ministrijā taupības režīma aizsegā notiek procesi, kas ne tikai bremzē, bet pat apdraud Latvijas konkurētspēju, ikviena cilvēka izaugsmi un – pats galvenais – mūsu cilvēku pārliecību par rītdienu un par viņu perspektīvām tuvākajā un tālākajā nākotnē.

Mēs esam iesnieguši pieprasījumu izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei.

Tā kā Zaļo un Zemnieku savienība sistemātiski norobežojas no savas ministres darbības, aizbildinoties, ka profesionāļu kompetencē iejaukties nevajagot, neko darīt, nākas izvēlēties šādu diskusijas formu – runāt no Saeimas tribīnes.

Mēs sīki esam formulējuši sešus jautājumus, uz kuriem vēlamies saņemt konkrētas atbildes, lai pārliecinātos, ka tik tiešām ministrijas vadība apzinās, kas notiek izglītības sistēmā, necenšas ar skaistiem un pareiziem vārdiem un neapstrīdamiem skaitļiem traucēt sistēmas attīstību. Un galu galā – varbūt tomēr aicināt partiju painteresēties, kas tad notiek vienā no Latvijai svarīgākajām nozarēm?

I.Druviete.

Jo – ko gan līdz mūsu skaistās frāzes par izglītību un zinātni kā nākotni, par to, cik ļoti mēs rūpējamies par valsts valodas statusu, cik ārkārtīgi mēs gādājam par mūsu nacionālo kultūras bagātību saglabāšanu, ja prakse rāda pilnīgi pretējo?

Aicinu jūs iepazīties ar šo pieprasījumu, kuru esam izvērsuši sešās sadaļās.

Pirmā ir ļoti svarīga – tas ir jautājums par tā saukto skolu tīkla optimizāciju, kas zemtekstā var nozīmēt arī Latvijas mazo skolu slēgšanu.

Nevienam nav noslēpums, ka skola ir nozīmīgākais apdzīvotas vietas sociālās un kultūras dzīves objekts. Visi ļoti labi zina, ka tad, ja teritorijā nebūs skolas, no tās aizplūdīs arī darbaspēks, un visi ļoti labi var iedomāties, kādas šim procesam būs sekas.

Tā kā nav izstrādāti skaidri kritēriji šai skolu tīkla tā sauktajai optimizācijai, mēs uzdodam vairākus jautājumus, kam vajadzētu mest gaismu uz šiem procesiem.

Otrkārt…

Sēdes vadītājs.

Godātie kolēģi! Varētu klusumu palūgt mazliet?… Dobeļa kungs! Kampara kungs un Kariņa kungs! Es atvainojos, jūs varbūt tomēr varētu kaut kādu godu izrādīt deputātei Druvietei.

I.Druviete.

Mēs zinām, ka zinātniskās darbības budžets ir samazināts vairāk nekā par 30 procentiem salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

Latvija ir vienīgā valsts, kurā ir šāds drakonisks samazinājums…

Sēdes vadītājs.

Druvietes kundze, pagaidiet… Kariņa kungs tūlīt beigs smieties, un Kampara kungs aizies savā vietā, un jūs varēsiet pabeigt.

I.Druviete.

… izglītībai un zinātnei.

Kāpēc, piemēram, Igaunija var atļauties samazināt budžetu izglītībai un pētniecībai par 5 procentiem, nevis par 10, kā tas ir ar visām pārējām nozarēm? Turpretim mēs, ievērojot it kā solidaritātes un vienlīdzības principu, visiem griežam nost vienādi.

Treškārt. Kas notiek Latvijas augstskolās?

Sēdes vadītājs.

Druvietes kundze, jūsu uzstāšanās laiks ir beidzies.

I.Druviete.

Tādā gadījumā aicinu deputātus iepazīties ar šo pieprasījumu. Un, kā es saprotu, debates par šo jautājumu mums būs tad, kad šo pieprasījumu izskatīsim.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Pieprasījums tiek nodots Pieprasījumu komisijai.

Godātie kolēģi! Šodien bija paredzēta atbilžu sniegšana uz trim deputātu uzdotiem jautājumiem.

Viens no jautājumiem bija adresēts satiksmes ministram Aināram Šleseram, bet viņš atrodas attaisnotā prombūtnē, un līdz ar to šis jautājums tiek pārcelts uz nākamo jautājumu un atbilžu sēdi.

Savukārt uz deputātu jautājumiem, kas ir uzdoti Ministru prezidentam Ivaram Godmanim un ekonomikas ministram Kasparam Gerhardam, ir saņemtas rakstiskas atbildes, kā arī saņemta informācija no jautājumu iesniedzējiem, ka viņus apmierina saņemtās rakstiskās atbildes.

Līdz ar to šodien jautājumu un atbilžu sēde nenotiks.

Godātie kolēģi! Visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti. Lūdzu zvanu reģistrācijai! Reģistrēsimies ar balsošanas kartēm!

Kamēr tiek apkopoti reģistrācijas rezultāti, godātie kolēģi, man ir prieks ziņot, ka šodien mūsu kolēģei Solvitai Āboltiņai ir dzimšanas diena! Mēs sveicam Solvitu Āboltiņu! (Aplausi.)

Vārds paziņojumam Saeimas sekretāram Dzintaram Rasnačam.

Dz.Rasnačs (9.Saeimas sekretārs).

Godātie frakciju vadītāji! Kopā ar Saeimas Prezidiju piecas minūtes pēc šīs sēdes, lūdzu, lemsim par pārtraukumu starp ziemas sesiju un pavasara sesiju. Tuvojas Lieldienas, tātad šis lēmums ir jāpieņem. Paldies.

Frakciju vadītāji tiek aicināti Sarkanajā zālē.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātei Vinetai Muižniecei.

V.Muižniece (Tautas partijas frakcija).

Lūdzu uzmanību, Juridiskās komisijas locekļi! Komisijas sēde notiks pulksten 11.00 komisijas sēžu telpā.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Andrim Bērziņam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde notiek pulksten 10.35, bet Sociālo un darba lietu komisijas sēde – pulksten 11.15.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Guntim Blumbergam.

G.Blumbergs (ZZS frakcija).

Cienījamie Tautsaimniecības, vides, agrārās un reģionālās politikas locekļi! Lūdzu uz komisijas sēdi pulksten 10.30.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Oskaram Spurdziņam.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde stundu ātrāk – pulksten 11.30 – komisijas telpās.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Oskaram Kastēnam.

O.Kastēns (LPP/LC frakcija).

Cienījamie Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti! Sēde notiks pulksten 10.30, tātad pēc sešām minūtēm.

Sēdes vadītājs.

Vārds paziņojumam deputātam Augustam Brigmanim.

A.Brigmanis (ZZS frakcija).

Pieprasījumu komisijas sēde pulksten 10.30.

Sēdes vadītājs.

Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labrīt, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Augusts Brigmanis, Vladimirs Buzajevs, Jānis Eglītis, Dzintars Jaundžeikars, Aleksandrs Golubovs, Jānis Klaužs, Māris Kučinskis, Sarmīte Ķikuste, Gunārs Laicāns, Linda Mūrniece, Dagnija Staķe, Anna Seile, Baiba Rivža, Staņislavs Šķesters un Jānis Tutins.

Paldies visiem par darbu.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2009.gada 19.februāra sēdi pasludinu par slēgtu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!