• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.1999., Nr. 279/280 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18845

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta Komitejas 30. augusta sēdē

Vēl šajā numurā

31.08.1999., Nr. 279/280

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Cienījamie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Sāksim rudens sesijas pirmo kārtējo sēdi.

Pirms izskatām darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis vairākus priekšlikumus par izmaiņām un papildinājumiem šīsdienas sēdes darba kārtībā. Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Edgara Zalāna atsaukšanu no Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas". Vai ir iebildumi par šī lēmuma projekta iekļaušanu darba kārtībā? Iebildumu nav. Tas tiek iekļauts kā darba kārtības pēdējais jautājums.

Desmit deputāti ierosina šīsdienas sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu "Par deputāta Edgara Zalāna ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā". Iebildumu nav. Lēmuma projekts iekļauts darba kārtības beigās.

Ārlietu komisija lūdz izslēgt no šā gada 26.augusta Saeimas sēdes darba kārtības 36.jautājumu — likumprojekts "Par 1954.gada 28.septembra Konvenciju par bezvalstnieka statusu" un iekļaut to šā gada 9.septembra Saeimas sēdes darba kārtībā. Vai ir iebildumi? Nav. Paldies!

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šīsdienas sēdes darba kārtībā lūdz iekļaut Saeimas lēmuma projektu par to, lai nodotu deputātu Panteļējeva, Leiškalna, Bunkša, Muciņa, Birznieces iesniegto likumprojektu "Latvijas Sarkanā Krusta likums" Juridiskajai komisijai, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, Sociālo un darba lietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Lēmuma projektu iekļaujam darba kārtības beigās.

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā". Iebildumu nav. Paldies! Bija iebildumi? Lūdzu! Vārds Jānim Ādamsonam. (No zāles deputāts J.Dobelis: "Jāni, neampelējies!")

J.Ādamsons

(LSDSP). Cienījamie kolēģi! Šī parlamenta darbības sākumā mēs vienojāmies par kaut kādiem principiem par to, kas skar Nacionālās drošības komisiju. Diemžēl parlamentārajā praksē tā ir sagadījies, ka vienmēr tikko kā parlaments uzsāk savu darbību, tā Nacionālās drošības komisijā tiek ievēlēta vismaz viena trešdaļa deputātu, kas faktiski nenodrošina šīs komisijas normālu darbu. Visas parlamentā pārstāvētās frakcijas, kā es jau teicu, šī parlamenta darbības sākumā vienojās, ka Nacionālās drošības komisijā tiek deleģēts viens pārstāvis no katras frakcijas. Es nesaprotu, kāpēc būtu jāmaina spēles noteikumi, un tieši šī iemesla dēļ aicinu neiekļaut darba kārtībā šo jautājumu, kaut gan man nav nekādu personīgu pretenziju ne pret Ivaru Godmani, ne pret Ati Slakteri, ne trešo kandidātu, es aizmirsu, kas viņš bija. Bet šie spēles noteikumi mums ir jāievēro, jo citādi mēs panāksim, ka nākamajā sēdē mēs atkal sabalsosim veselu virkni deputātu, kā rezultātā Nacionālās drošības komisija nebūs spējīga strādāt. Tieši šo apsvērumu dēļ, lai Nacionālās drošības komisija tik tiešām varētu optimāli, darboties es aicinu neiekļaut visus lēmuma projektus, kuri ir saistīti ar kādu deputātu ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā.

Sēdes vadītājs.

Viens ir runājis pret. Par vēlas runāt deputāts Juris Dobelis.

J.Dobelis

(TB/LNNK). Cienītie kolēģi! Atšķirībā no Ādamsona kunga man ir personīgas pretenzijas pret dažiem uzvārdiem vispārīgi, un tieši šajā sakarībā es gribētu izteikties, ka Nacionālās drošības komisija patlaban ir kaut kādā "pas" stāvoklī nonākusi. Patīk vai nepatīk, līdz ar to ir diezgan sarežģīti pieņemt tādus lēmumus kā, piemēram, man vairāk patiktu, un šajā sakarībā es gribu teikt to, ka tieši šis brīdis, kas skar šo bijušo čekistu iespēju tālāk strādāt drošības struktūrās, ir tas izšķirošais, jo mēs labi saprotam, kāds būs balsojums tagad, kad it kā vajadzētu izlemt jautājumu par atļauju došanu vai nedošanu. Galu galā vismaz vienā jautājumā ir vienreiz jāparāda principiāla nostādne, vai mēs esam spējīgi ar čekistiem vismaz daļēji kaut kur tikt galā vai mēs neesam spējīgi. Un tieši tāpēc ir nepieciešams, lai būtu objektīvāks, plašāks šīs Nacionālās drošības komisijas sastāvs, lai tajā būtu pārstāvēti vairāku viedokļu speciālisti, un tāpēc ir šobrīd nepieciešams šo komisiju paplašināt. Un tāpēc es aicinu atbalstīt visas šeit ieteiktās kandidatūras, tie visi ir ļoti labi un cienījami cilvēki. Tā ka lūdzu balsot par viņiem.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par to, lai iekļautu šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā". Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 3, atturas — 26. Lēmuma projekts ir iekļauts darba kārtībā kā pēdējais darba kārtības jautājums.

Desmit deputāti ierosina šīsdienas sēdes darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu "Par deputāta Jāņa Gaigala ievēlēšanu Pieprasījumu komisijā". Iebildumu nav. Paldies!

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputātes Ineses Birznieces ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā". Deputāti piekrīt.

Tāpat desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputātes Ineses Birznieces apstiprināšanu par Eiropas Savienības un Latvijas apvienotās parlamentārās komitejas Latvijas delegācijas locekli". Deputāti piekrīt.

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Gundara Bērziņa atsaukšanu no Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas". Iebildumu nav.

Desmit deputāti ierosina iekļaut sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Gundara Bērziņa ievēlēšanu Aizsardzības un iekšlietu komisijā". Iebildumu nav.

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Ata Slaktera atsaukšanu no Saimnieciskās komisijas". Deputāti piekrīt.

Tāpat desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Ata Slaktera ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā". (Starpsauciens no zāles: "Balsot!") Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu "Par deputāta Ata Slaktera ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā" iekļaušanu šīsdienas sēdes darba kārtībā. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — nav, atturas — 18. Lēmuma projekts ir darba kārtībā iekļauts.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisija lūdz iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par priekšlikumu iesniegšanas termiņa pagarināšanu likumprojektiem "Grozījumi likumā "Par ieguldījumu sabiedrībām"" un "Valsts fondēto pensiju likums". Vai ir iebildumi par šī lēmuma projekta par termiņa pagarinājumu iekļaušanu darba kārtībā? Iebildumu nav. Paldies!

Deputāte Ingrīda Ūdre lūdz piešķirt viņai bezalgas atvaļinājumu 26.augustā. Šo iesniegumu mēs iekļaujam šīsdienas sēdes darba kārtībā, ja nav iebildumu.

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par Pētera Salkazanova ievēlēšanu Centrālajā zemes komisijā". Iebildumu nav. Paldies!

Desmit Saeimas deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Dzintara Kuduma atsaukšanu no Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas". Deputāti piekrīt.

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Dzintara Kuduma ievēlēšanu Saeimas Nacionālās drošības komisijā". Iebildumu nav.

Desmit deputāti ierosina iekļaut sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Dzintara Kuduma atsaukšanu no Saeimas Saimnieciskās komisijas" un lēmuma projektu "Par Dzintara Kuduma ievēlēšanu Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijā". Deputāti piekrīt.

Desmit deputāti ierosina iekļaut darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Roberta Zīles atsaukšanu no Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas" un lēmuma projektu "Par deputāta Roberta Zīles ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā". Deputāti piekrīt.

Deputāts Imants Stirāns un deputāts Ainārs Šlesers lūdz piešķirt viņiem bezalgas atvaļinājumu šā gada 26.augustā. Arī šo lēmuma projektu iesniegumu izskatīšanu mēs iekļaujam darba kārtībā.

Desmit deputāti ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Jakova Plinera ievēlēšanu Revīzijas komisijā". Deputāti piekrīt. (No zāles deputāts J.Dobelis: "Nevajadzēja…")

Vai ir vēl kādi priekšlikumi par izmaiņām darba kārtībā? Vairāk priekšlikumu nav. Sākam izskatīt darba kārtības jautājumus. Pirmā sadaļa. "Par saņemtajiem likumprojektiem".

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Bojāra, Labanovska, Mūrnieces, Lejas, Ādamsona un citu deputātu iesniegto likumprojektu "Par atalgojuma apmēra ierobežojumiem" nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Juridiskajai komisijai, Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija. Par vēlas runāt deputāts Imants Burvis, Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija.

I.Burvis

(LSDSP). Cienījamie kolēģi! Cienījamais Prezidij! Runājot par šā likuma nepieciešamību, es lūdzu savus godātos kolēģus salīdzināt atbildību un tās algas, kuras ir noteiktas Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājam, Ministru prezidentam, ministriem, arī citām mūsu valsts amatpersonām, atkārtoju: valsts, nevis privātā biznesa amatpersonām, tādām kā Valsts nekustamā īpašuma aģentūras vadītājam, Valsts ieņēmumu dienesta vadītājam, valsts bankas prezidentam, dažiem pašvaldību vadītājiem utt.

Kā piemēram pievērsīšu jūsu uzmanību kaut vai "Latvijas kuģniecībai". Šajā sakarībā gribu jūs lūgt ar klusuma brīdi godināt Latvijas jūrniecības gaišo piemiņu, kuras attīstībai ar 1999.gada 18.augusta Ministru kabineta rīkojumu nr.385 ir parakstīts nāves spriedums. Šī nozare ir daudz devusi Latvijas ekonomiskās neatkarības nodrošināšanai. Ar šo nobalsoto Ministru kabineta privatizācijas variantu par vienu stratēģisko likvidatoru, nevis privatizatoru, par sīkiem Jūdasa grašiem šodienas budžeta caurumā mēs nododam Latvijas stratēģiskās intereses tās konkurentiem starptautiskajā kuģošanas biznesā. Šajā tirgū Latvijas konkurenti mūs atpakaļ nelaidīs. Par 50–60 miljonu mēs atdodam vairāku miljardu vērto Latvijas jūrnieku iekaroto vietu starptautiskajā kuģošanas tirgū. Ne jau šos kuģus, bet tieši šo tirgus nišu. Lai piedod mums Krišjāņa Valdemāra gars, jo būvēt un celt mēs nemākam un negribam. Protam tikai iztirgot to, kas celts pirms mums. Bet, lai to visu iztirgotu, izsaimniekotu un novestu "Latvijas kuģniecību" līdz 50–60 miljoniem zaudējumiem gadā, bijušais "Latvijas kuģniecības" prezidents pelnīja ap 250 000 gadā. Bijušais "Latvijas kuģniecības" prezidents Pēteris Avotiņš.

Andra Šķēles vadītās reformas šobrīd nav balstītas uz sabiedrības solidaritātes principiem, nekādi nav saistītas ar valsts amatpersonu konkrēti patērēto darbu, ar kvalitāti, valsts attīstības rezultātiem. Pilnīgi neskar valsts budžetu amatpersonām vairākās vietās maksātās desmitu un simtu tūkstošu lielās algas.

Latvijas Bankas, Privatizācijas aģentūras jau nosauktās Valsts nekustamā īpašuma aģentūras un citu valsts struktūru darbinieku fantastiskās algas ir pilnīgi ārpus sabiedrības kontroles. Tāpēc mēs uzskatām, ka visā valstī un arī pašvaldību sektorā ir jāievieš vienota, no konkrētās amatpersonas darba un valsts tautsaimniecības attīstības atkarīga, taupības režīmam atbilstoša algu sistēma.

Nav pieļaujams, ka vienā un tajā pašā valsts pārvaldē līdzvērtīgos amatos var būt divas, trīs un vairākas reizes lielāka alga atkarība no tā, vai persona strādā ministrijā vai aģentūrā uz individuāla līguma vai pamatdarbā. Mēs uzskatām, ka visiem valsts maksas iestāžu pakalpojumiem ir jāiet caur valsts budžetu. Būtu jāsamazina amatpersonu ārzemju braucienu skaits. Pensionāri ir tie, kas savos 40–50 gados no darba mūža ir radījuši tās vērtības, kuras jau ir privatizētas vai no kurām vēl šodien bagātīgi barojas valsts amatpersonas, bet paši pensionāri var tikai knapi izdzīvot, saņemot algu un pensiju kopā. Šo iespēju mēs viņiem liedzam.

Principā tas viss ir skaidrs visiem. Vismaz cilvēkiem uz ielas. Domāju, ka jūs kā šo cilvēku pārstāvji šeit, likumdevēji, atbalstīsiet šo mūsu ierosināto likumprojektu. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs.

Pret vēlas runāt deputāte Aija Poča.

A.Poča

(LC). Cienījamie deputāti! Es tiešām uzskatu, ka jautājums ir ļoti nopietns un prasa ļoti rūpīgu izvērtēšanu. Bet, iepazīstoties ar anotāciju, kuru iesniedzēji ir sagatavojuši likumprojektam, faktiski šeit visu laiku tiek runāts tikai un vienīgi par budžeta līdzekļu ekonomiju, ieņēmumu palielināšanu un arī iespējamu papildu līdzekļu novirzīšanu tautsaimniecības attīstībai un tamlīdzīgi. Kā jūs visi labi zināt, tie visi ir atbilstoši Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas kompetencei. Tāpēc es jūs lūdzu balsot pret nodošanu kā atbildīgajai komisijai — Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka atbildīgā ir Budžeta un finansu (nodokļu) komisija.

Sēdes vadītājs.

Godātie kolēģi, vai ir iebildumi, ka tiek nomainīta atbildīgā komisija? Iebildumu nav. Vai ir iebildumi pret to, ka likumprojekts tiek nodots komisijām, nosakot par atbildīgo Budžeta un finansu (nodokļu) komisiju? Nav iebildumu. Paldies!

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Ārlietu komisijas iesniegto likumprojektu "Grozījums likumā "Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu"" nodot Ārlietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas iesniegto likumprojektu "Grozījums likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību"" nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par Latvijas Republikas valdības un Turcijas Republikas valdības līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākumu nodokļiem" nodot Ārlietu komisijai un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par Latvijas Republikas un Ungārijas Republikas brīvās tirdzniecības līgumu" nodot Ārlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījums likumā "Par pašvaldībām"" nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. (Starpsauciens: "Balsot!") Deputāti pieprasa balsojumu.

Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par to, lai nodotu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai likumprojektu "Grozījumi likumā "Par pašvaldībām"". Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret — 14, atturas — 17. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par tiesu varu"" nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. (Starpsauciens: "Balsot!") Deputāti pieprasa balsojumu.

Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par to, lai nodotu komisijām likmprojektu "Grozījums likumā "Par tiesu varu"". Lūdzu rezultātu! Par — 58, pret — 14, atturas — 17. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi likumā "Par dzīvojamo telpu īri"" nodot Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteit, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbildīgā komisija. (Starpsauciens: "Balsot!") Deputāti pieprasa balsojumu.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par to, lai nodotu komisijām likumprojektu "Grozījumi likumā "Par dzīvojamo telpu īri"". Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret — 14, atturas — 18. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu " Par Īrestiesu likuma" atzīšanu par spēku zaudējušu" nodot Juridiskajai komisjai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbildīgā komisija. (Starpsauciens: "Balsot!")

Lūdzu balsošanas režīmu, un balsojam par šī likumprojekta nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par — 58, pret— 15, atturas — 16. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījums likumā "Par nodokļiem un nodevām"" nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. (Starpsauciens: "Balsot!")

Lūdzu balsošanas režīmu un balsojam par šī likumprojekta nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret — 15, atturas — 17. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par Latvijas Republikas un Ungārijas Republikas līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību" nodot Ārlietu komisijai un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt. Paldies!

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Lar Latvijas Republikas valdības, Igaunijas Republikas valdības un Lietuvas Republikas valdības protokolu par Baltijas aizsardzības koledžas un tās personāla statusu" nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Ārlietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par 1982. gada 15. jūlija Eiropas satelīttelekomunikāciju organizācijas "EUTELSAT" konvenciju un darbības līgumu" nodot Ārlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Obligātā militārā dienesta likumā" nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Tautas skaitīšanas likums" nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, nosakot, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komsija ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījums likumā "Par policiju"" nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kaineta iesniegto likumprojektu " Grozījumi likumā "Par vērtspapīriem"" nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Antidempinga likums" nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā" nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Runāt vēlas deputāts Imants Burvis.

I.Burvis

(LSDSP). Cienījamie kolēģi, cienījamais Prezidij! Absolūti neapšaubot to, ka šādi grozījumi ir vajadzīgi, man gribas pievērst uzmanību tam apstāklim, ko Ministru kabinets acīmredzot nav pamanījis. Administratīvais kodekss ir atvērts likums, un nav nepieciešams vēlreiz pašlaik laist uz pirmo lasījumu visus šos grozījumus, bet mierīgā darbā neplātoties iesniegt Juridiskajai komisijai.

Sēdes vadītājs.

Vai ir nepieciešams balsot? Nav. Paldies!

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Par Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas līgumu par teritoriālās jūras, ekskluzīvās ekonomiskās zonas un kontinentālā šelfa robežas noteikšanu Baltijas jūrā" nodot Ārlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Runāt vēlas deputāts Imants Burvis.

I.Burvis

(LSDSP). Cienījamie kolēģi, cienījamais Prezidij! Pieņemot lēmumu par šo jautājumu, man gribētos pievērst jūsu uzmanību sekojošiem apstākļiem. Konvencija par starptautiskajām jūras tiesībām, starptautiska konvencija ir pieņemta 1982. gadā, un Latvija tai ir pievienojusies. Šī konvencija nosaka tos principus, pēc kādiem tika veidotas jūras robežas. Atgādināšu jums varbūt šos principus, kuri nezin kāpēc nav ņemti vērā, gatavojot šo likumprojektu.

Pirmais. Jūras robeža gandrīz vienmēr, un šie principi ir ielikti arī šajā konvencijā, ir sauszemes robežas turpinājums. Šajā gadījumā šis princips nav ievērots. Jūras robeža ļoti bieži tiek veidota kā viduslīnija, kā perpendikulārs pret krasta līniju. Arī šis princips šajā gadījumā nav ievērots. Jūras robeža ļoti bieži tiek noteikta, ņemot vērā to valsti, tās valsts intereses, kura ir pirmā apguvusi neapgūtu teritoriju. Atgādināšu, ka teritoriālais šelfs šajā daļā Baltijas jūras ir pētīts par Latvijas valsts līdzekļiem. Pētījumi bija ļoti nopietni, un tieši šie pētījumi dod arī vienam otram cerības uz kaut kādām iespējamām ieguves variācijām. Un arī šis princips nav ievērots.

Es atgādināšu varbūt to cienījamajiem kolēģiem, ka pirmās Latvijas brīvvalsts laikā Latvija piekāpās, saprotot Lietuvas nepieciešamību izejai uz jūru, jautājumā par teritoriju krastā. Tā ir Palanga, kur vēl šodien dzīvo pietiekami daudz cilvēku, kas uzskata sevi par latviešiem. Es atgādināšu to, ka arī Roņu salas jautājumā Latvija nav bijusi konsekventa savu interešu ievērotāja. Un man tāpēc liekas ļoti apšaubāmi pieņemt šodien tādu lēmumu, kurš atdod mūsu teritoriju. Nav jāsaista draudzīgu attiecību uzturēšanas lietā teritoriālās piekāpšanās un finansiālās iespējas. Par cik tas naftas pleķis, par kuru gāja kautiņš visu laiku, iespējamais naftas pleķis ir uz robežas, tas nav jādala ar robežu, nav jāatdod teritorija, vienkārši ir runa varbūt par kopēju izmantošanu, saglabājot abu valstu intereses. Un tā būs draudzības nostiprināšana. Bet šoreiz mēs kārtējo reizi atsakāmies no tās teritorijas, uz kuru Latvijai ir likumīgas tiesības. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs.

Vai jūs ierosināt nenodot likumprojektu? (Starpsauciens: "Balsot!") Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par to, vai nodot komisijām likumprojektu "Par Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas līgumu par teritoriālās jūras, ekskluzīvās ekonomiskās zonas un kontinentālā šelfa robežas noteikšanu Baltijas jūrā". Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret — 11, atturas — 6. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu "Grozījums Vispārējās izglītības likumā" nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Runāt vēlas deputāts Jakovs Pliners.

J.Pliners

(PCTVL). Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti! Es gribu vēl pievērst jūsu uzmanību šim Ministru kabineta priekšlikumam. Kā jums zināms, ir tāds teiciens: jo vairāk kaķu, jo mazāk žurku. Jo mazāk žurku, jo vairāk maizītes. Tas liecina, ka mūsu zemītē visi procesi ir savstarpēji saistīti. It kā nenozīmīgi priekšlikumi. Ja varbūt jums nebija iespēja iedziļināties: labojums 5.pantam — Izglītības un zinātnes ministrijas kompetencē. Agrāk likumā ir ierakstīts, ka ministrija nosaka maksimālo bērnu skaitu klasē. Tagad mums piedāvā akceptēt, lai ministrija akceptētu vai noteiktu arī minimālo bērnu skaitu klasē. Padomāsim, lauku skola, maza lauku skola. Pieņemsim, pirmā vai trešā klasē pieteicās septiņi bērni, deviņi bērni, drusciņ mazāk vai vairāk. Šodien faktiski skolu direktors ar pašvaldības vadītāju var izlemt — vajag viņam klasi, jāsaglabā viņam šī skoliņa, šī apdzīvojamā vietiņa, un tā tālāk, vai nevajag. Ja mēs atdosim šo bērnu skaita klasē noteikšanu Izglītības un zinātnes ministrijai, pieņemsim, ka pieņems, novadīs uz leju skaitu "15", un lauku skoliņā ir 14 bērni, un nevarēs skola, pašvaldība atvērt klasi. Es domāju, ka tāda rīcība ir virzīta pret izglītību, pret lauku skoliņu, pret pirmkārt arī latviešu tautu, un tāpēc aicinu balsot pret. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Par vēlas runāt deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis

(TP). Cienījamie kolēģi! Es domāju, ka iepriekšējā runātāja bažas ir absolūti nepamatotas. Ja mēs atceramies, tad līdzīga rakstura norma bija arī iepriekšējā Izglītības likumā. Turklāt likumā bija noteikts minimālais bērnu skaits, ar kādu klasi var atvērt. Šī norma ir nepieciešama arī tāpēc, Plinera kungs, lai Latgalē, kur šobrīd nav latviešu skolu atsevišķos pagastos un ir vecākiem vēlme sūtīt savu bērnu latviešu skolā, kur diemžēl ģeogrāfisku problēmu dēļ ir stipri apgrūtināta iespēja, lai pašvaldības kopā ar skolu direktoriem nepretotos un atvērtu latviešu plūsmas klasi arī tad, ja ir neliels bērnu skaits. Un es domāju, ka šādas normas noteikšana šajā gadījumā tikai palīdzētu atvērt klases ar latviešu mācību valodu Latgalē. Turklāt nepārprotami, ka šī norma ir arī nepieciešama, lai nebūtu tādi kliedzoši gadījumi, ar kuriem es pats esmu sastapies, ka lielā pilsētā, es atkārtoju — lielā pilsētā rajona centrā vienā skolā — pamatskolā, ir divas paralēlklases, kur vienā klasē mācās 12 bērni un 13 bērni, kamēr blakusskolā attiecīgā vecuma grupā attiecīgā klasē mācās caurmērā 30 bērni. Tā ka, lai nebūtu šādas kliedzošas netaisnības, es domāju, ka šis priekšlikums ir jāatbalsta.

Sēdes vadītājs.

Viens ir runājis pret, viens — par. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par likumprojekta "Grozījums Vispārējās izglītības likumā" nodošanu komisijai. Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret — 29, atturas — 4. Likumprojekts komisijai nodots.

Nākamais darba kārtības jautājums. Deputāts Jānis Jurkāns iesniedzis iesniegumu ar lūgumu — piešķirt viņam bezalgas atvaļinājumu šā gada 26.augustā. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu Jānim Jurkānam šā gada 26.augustā . Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret — 1, neviens neatturas. Atvaļinājums piešķirts.

Atvaļinājumu sev lūdz piešķirt arī deputāts Edgars Zalāns šā gada 26.augustā. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Edgaram Zalānam šī gada 26.augustā. Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Atvaļinājums piešķirts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likums "Valsts valodas likums" . Informēju jūs, ka šā gada 14.jūlijā Saeimas Prezidijs ir saņēmis Valsts prezidentes motivētu ierosinājumu, ņemot vērā Latvijas Republikas Satversmes 71.pantu, ar prasību otrreiz caurlūkot 1999.gada 8.jūlijā Saeimā pieņemto Valsts valodas likumu. Saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 115.pantu likums bez debatēm nododams atbildīgajai komisijai, šajā gadījumā Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai. Mums jālemj par priekšlikumu iesniegšanas termiņu un izskatīšanas datumu. Lūdzu, vārds deputātam Dzintaram Ābiķim.

Dz.Ābiķis

(TP). Cienījamie kolēģi! Pirmkārt, es gribu atgādināt, ka sakarā ar Kārtības ruļļa 115. panta otro daļu izskatāmi tikai Valsts prezidenta iebildumi un priekšlikumi, tātad deputātu priekšlikumi, kas ir saistīti ar Valsts prezidenta izteiktajiem iebildumiem, tā kā, lūdzu, iesniedzot priekšlikumus, ņemt vērā Kārtības rulli. Un otrkārt, komisija iesaka priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt 29.oktobri.

Sēdes vadītājs.

Un izskatīšanas datumu?

Dz.Ābiķis.

Un izskatīšanas datumu — 9.decembri.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu, vārds Edvīnam Inkēnam.

E.Inkēns

(LC). Cienījamais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Es lūgtu arī nodot Eiropas lietu komisijai, jo mēs pagājušo reizi arī skatījāmies, un mums bija diezgan labi priekšlikumi. Es domāju, ka mums atkal tādi būs.

Sēdes vadītājs.

Boriss Cilevičs.

B.Cilevičs

(PCTVL). Cienījamie kolēģi! Valdošās koalīcijas priekšlikums par Valodas likuma izskatīšanas termiņiem izraisa zināmu izbrīnu, jo pavisam nesen, pirms pāris mēnešiem, tie paši cilvēki izmisīgi centās panākt ātrāku likuma pieņemšanu, pat vāca parakstus ārkārtas sēžu sasaukšanai. Kāpēc pēkšņi tāda vēlme novilcināt tik būtiska likuma pieņemšanu? Atbilde acīmredzot ir visai skaidra. Likums, par ko nobalsoja Saeimas vairākums, ir acīmredzami pretrunā ar Latvijas starptautiskajām saistībām un Eiropas Savienības standartiem. Uz to mums nepārprotami norāda Eiropas institūciju pārstāvji, ieskaitot arī Eiropas Komisiju. Ja valdošā koalīcija patiesi grib labot likuma trūkumus un grozīt tos saskaņā ar Eiropas standartiem, tam nav vajadzīgs vairāk kā divi mēneši. Acīmredzot tā vietā valdošās partijas plāno vienkārši novilcināt likuma pieņemšanu līdz sanāksmei Helsinkos un...

Sēdes vadītājs.

Viena minūte ir pagājusi, jūs nekādu priekšlikumu neesat iesniedzis, es jums liedzu vārdu.

B.Cilevičs.

Es lūdzu vēl vienu minūti. (Starpsauciens no zāles: "Nē, nē!")

Sēdes vadītājs.

Debates nav pieļaujamas. Lūdzu, ejiet un apsēdieties savā vietā, deputāt. (No zāles J.Urbanovičs: "Kā jums kauna nav! Kas jūs tā samācīja?")

B.Cilevičs.

Ierosinu 1. un 14.oktobri. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Vai ir vēl kādi priekšlikumi? Priekšlikumu nav. Tātad vispirms,vai ir iebildumi par to, lai nodotu otrreizējai caurlūkošanai Valsts valodas likumu arī Eiropas lietu komisijai? Iebildumu nav.

Par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 29.oktobris. Vai ir iebildumi? Lūdzu konkrēti kādi ir priekšlikumi? 1.oktobris. Tātad sāksim balsot par tālāko datumu. Vispirms balsojam par to, lai noteiktu priekšlikumu iesniegšanas termiņu 29.oktobri. Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret — 15, atturas — 2. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 29.oktobris.

Par izskatīšanas datumu. Priekšlikums — 9.decembris. Vai ir citi priekšlikumi? Citu priekšlikumu nav. Paldies! Jautājums ir izskatīts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts "Par deputāta Pētera Salkazanova ievēlēšanu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā" . Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret — nav, atturas — nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Jāņa Gaigala ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret — nav, atturas — nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Viļa Krištopana ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret — nav, atturas — 2. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Andreja Panteļējeva atsaukšanu no Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret — 2. atturas — nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Andreja Panteļējeva ievēlēšanu Aizsardzības un iekšlietu komisijā" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret — nav, atturas — nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputātes Ineses Birznieces ievēlēšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā". Lūdzu balsošanas režīmu. Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret — nav, atturas — 2. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā" . Deputāti ir atsaukuši parakstu zem šī lēmuma projekta. Līdz ar to tas nav izskatāms.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Kārļa Leiškalna atsaukšanu no Eiropas lietu komisijas" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret — 1, atturas — nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Kārļa Leiškalna ievēlēšanu Revīzijas komisijā" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par — 76, pret — nav, atturas — 2. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputātes Aijas Počas ievēlēšanu Revīzijas komisijā" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu" Par — 80, pret — nav, atturas — nav. Lēmums ir pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Viļa Krištopana ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par — 83. Pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Pirms izskatām likumprojektu, Saeimas Prezidijs ir saņēmis 10 deputātu iesniegumu ar lūgumu — iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Jāņa Čevera ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā". Vai ir iebildumi? Iebildumu nav. Paldies!

Izskatām likumprojektu "Grozījums likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu"" , otrais lasījums. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Māris Vītols.

M.Vītols

(TP). Godātie kolēģi! Saeimas deputāti! Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu otrajam lasījumam. Lūdzu nobalsot šī likuma pieņemšanu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojektu "Grozījums likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu"" pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts. Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

M.Vītols.

Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz 2.septembrim.

Sēdes vadītājs.

2.septembris. Deputātiem iebildumu nav. Paldies!

Nākamais — likumprojekts "Grozījumi likumā "Par dzīvokļa īpašumu"" , pirmais lasījums. Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš

(LC). Godāto priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Dokuments nr.559. Likumprojekta reģistrs nr.213 — "Grozījumi likumā "Par dzīvokļa īpašumu"". Iesniedz likumdošanas iniciatīvas kārtībā Ministru kabinets.

Likumprojekts, kas tiek piedāvāts izskatīšanai pirmajā lasījumā un ko Juridiskā komisija izskatīja un atbalstīja, faktiski ir saistīts ar dzīvokļu likumdošanu. Bet tajā pašā laikā, par cik dzīvokļa īpašums ir atsevišķs īpašuma veids, bet sociālās garantijas un rīcība ar dzīvokli, arī dzīvokļa īres gadījumā, ir jātuvina, tad šeit Ministru kabinets ir piedāvājis precizēt dažas normas, kas ir saistītas ar dzīvokļa īpašumu, ja dzīvokļa īpašnieks analogi, kā tas ir gadījumā ar dzīvojamās telpas īri, veido parādus, nemaksā par komunālajiem maksājumiem, mājas uzturēšanu, ekspluatāciju un remonta izdevumiem un tā tālāk. Šeit šīs normas ir piedāvāts tuvināt. Faktiski jautājums arī ir konceptuāls, jo, ja ir īpašums, tad personai, kurai šis īpašums pieder, ir jāatbild par šo īpašumu, jāuztur šis īpašums, un gadījumā, ja tas netiek darīts, tad šis īpašums viņam var tikt atsavināts.

Šie labojumi, ko iesniedz Ministru kabinets, precizē to personu loku, kas tiek izlikts pēc dzīvokļa atsavināšanas, kā arī jāprecizē un jātuvina šīs normas likumam "Par dzīvojamās telpas īri". Likums "Par dzīvojamās telpas īri", kas atrodas Saeimā, ir cieši saistīts ar šo likumprojektu.

Es aicinātu jūs, godātie deputāti, atbalstīt pirmajā lasījumā šo likumprojektu un rūpīgi strādāt pie priekšlikumiem otrajam lasījumam un saskaņot to ar likumu "Par dzīvojamo telpu īri", tādā veidā unificējot šīs normas. Aicinu balsot par. Paldies!

Sēdes vadītājs.

Paldies! Debatēs neviens pieteicies nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par dzīvokļa īpašumu"" pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 70, pret — nav, atturas — 13. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts. Lūdzu, par priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

L.Muciņš.

Es piedāvātu 1.oktobri.

Sēdes vadītājs.

1.oktobris. Paldies! Iebildumu nav.

Nākamais — likumprojekts "Nacionālo bruņoto spēku likums" , otrais lasījums. Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Ģirts Valdis Kristovskis.

Ģ.V.Kristovskis

(TB/LNNK). Cienījamo sēdes vadītāj! Cienījamie kolēģi! Aicinu jūs paņemt likumprojektu "Nacionālo bruņoto spēku likums", reģistrācijas nr.51 un sēdē izskatāmais dokuments nr.893. Uz otro lasījumu tika iesniegti 35 priekšlikumi, un es ķeršos pie šo priekšlikumu izskatīšanas.

1.priekšlikums attiecas uz likumprojekta 1.pantu. Tas ir redakcionālas dabas. Iesniedz aizsardzības ministrs. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Ģ.V.Kristovskis.

2. arī ir redakcionālas dabas priekšlikums un attiecas uz Nacionālo bruņoto spēku mērķu precizēšanu un sadala šo likumprojekta pantu divās daļās.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

Ģ.V.Kristovskis.

3. ir aizsardzības ministra redakcionālas dabas priekšlikums. Aicinu pieņemt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Ģ.V.Kristovskis.

4.priekšlikums. Pants tiek pārcelts no likumprojekta piektās daļas, 35. priekšlikums, un tiek izteikts kā šī likumprojekta 4.pants.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 4. un 5.priekšlikumu.

Ģ.V.Kristovskis.

6.priekšlikums — papildināt likumprojektu ar jaunu pantu "Nacionālo bruņoto spēku personāla sastāva komplektēšanas pamatprincipi". Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli par 6. un 7.priekšlikumu.

Ģ.V.Kristovskis.

8.priekšlikums pēc būtības ir likuma struktūrpriekšlikums un arī redakcionāli precizēts bijušais pirmā lasījuma otrās nodaļas 3.pants jaunā redakcijā. Šeit tas ir kā 5.pants.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Tālāk lūdzu!

Ģ.V.Kristovskis.

Nākamais ir 9.priekšlikums, kas attiecas uz 6.pantu — "Sauszemes spēku uzdevumi", tas ir redakcionāli arī jaunā redakcijā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli par 9. un 10.priekšlikumu.

Ģ.V.Kristovskis.

10. priekšlikums ir tieslietu ministres Labuckas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nebija.

Ģ.V.Kristovskis.

13. priekšlikums arī ir terminoloģisks precizējums. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 11., 12. un 13.priekšlikumu.

Ģ.V.Kristovskis.

Nākamais — 14.priekšlikums. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Ģ.V.Kristovskis.

15.priekšlikums — aizsardzības ministra priekšlikums. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav.

Ģ.V.Kristovskis.

16.priekšlikums arī aizsardzības ministra priekšlikums. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Ģ.V.Kristovskis.

17. — aizsardzības ministra priekšlikums. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Ģ.V.Kristovskis.

18. arī ir aizsardzības ministra priekšlikums. Redakcionāli labojumi. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

Ģ.V.Kristovskis.

19. priekšlikums — Aizsardzības un iekšlietu komisijas redakcionāls precizējums. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Ģ.V.Kristovskis.

20. priekšlikums arī ir redakcionāls precizējums. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Tālāk, lūdzu!

Ģ.V.Kristovskis.

21. — bijušā iekšlietu ministra Jurdža priekšlikums. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Ģ.V.Kristovskis.

22. priekšlikums — likuma panta redakcijas precizējums. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

Ģ.V.Kristovskis.

23. un 24. priekšlikums ir iekšlietu ministra un Aizsardzības un iekšlietu komisijas redakcionāls precizējums par 11.pantu. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli par 23. un 24.priekšlikumu.

Ģ.V.Kristovskis.

25. priekšlikums ir aizsardzības ministra redakcionāli precizēts trešās nodaļas nosaukums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Ģ.V.Kristovskis.

26. — aizsardzības ministra priekšlikums, redakcionāls pēc savas dabas. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

Ģ.V.Kristovskis.

27. arī ir redakcionālas dabas aizsardzības ministra priekšlikums. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Ģ.V.Kristovskis.

28. — aizsardzības ministra priekšlikums, redakcionāli precizē panta saturu un ir arī likuma struktūras precizējums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

Ģ.V.Kristovskis.

29. priekšlikums — redakcionālas dabas precizējums. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Ģ.V.Kristovskis.

30. priekšlikums arī ir redakcionālas dabas.

Sēdes vadītājs.

Nav iebildumu. Tālāk, lūdzu!

Ģ.V.Kristovskis.

31. priekšlikums precizē tātad Nacionālo bruņoto spēku veida komandiera iecelšanu amatos. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Ģ.V.Kristovskis.

32. priekšlikums — redakcionālas dabas. Aicinu atbalstīt!

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Ģ.V.Kristovskis.

33. priekšlikums — saistībā jau ar pieņemto 31. priekšlikumu tātad attiecīgi, un aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti atbalsta.

Ģ.V.Kristovskis.

34. — tātad arī redakcionāls un panta struktūras sakārtošanas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Pieņemts.

Ģ.V.Kristovskis.

Un pēdējais — 35. priekšlikums —jau tika izskatīts saistībā ar 4. priekšlikumu un tika izteikts kā 4. pants otrajā nodaļā, un tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt. Lūdzu balsošanas režīmu, un balsosim par likumprojekta "Nacionālo bruņoto spēku likums" pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts. Lūdzu par priekšlikumu iesniegšnas termiņu!

Ģ.V.Kristovskis.

Es aicinātu deputātus atbalstīt iesniegšanas termiņu — 15. oktobri.

Sēdes vadītājs.

15. oktobris. Paldies!

Ģ.V.Kristovskis.

Paldies!

Sēdes vadītājs.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts "Par deputāta Edgara Zalāna atsaukšanu no Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas". Lūdzu balsošanas režīmu, un balsojam par šo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Edgara Zalāna ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par šo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts — nodot deputātu Panteļējeva, Leiškalna, Bunkša, Muciņa, Birznieces iesniegto likumprojektu "Latvijas Sarkanā Krusta likums" Juridiskajai komisijai, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, Sociālo un darba lietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par šo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par — 93, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts — Par deputāta Ivara Godmaņa ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā. Lūdzu balsojam par šo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret — nav, atturas — 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts — "Par deputāta Jāņa Gaigala ievēlēšanu Pieprasījumu komisijā". Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts — "Par deputātes Ineses Birznieces ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā". Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret — nav, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts — "Par deputātes Ineses Birznieces apstiprināšanu par Eiropas Savienības un Latvijas apvienotās parlamentārās komitejas Latvijas delegācijas locekli". Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu balsojam! Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret — nav, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Gundara Bērziņa atsaukšanu no Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas". Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret — 2, atturas — 4. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts — "Par deputāta Gundara Bērziņa ievēlēšanu Aizsardzības un iekšlietu komisijā". Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 71, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts — "Par deputāta Ata Slaktera atsaukšanu no Saimnieciskās komisijas". Lūdzu zvanu! Lūdzu balsojam! Par — 75, pret — nav, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts — "Par deputāta Ata Slaktera ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā". Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam! Par — 74, pret — nav, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts — pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojekta "Grozījumi likumā "Par ieguldījumu sabiedrībām"" trešajam lasījumam līdz šī gada 1. novembrim. Lūdzu balsošanas režīmu un balsojam! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts — pagarināt priekšlikumu iesniegšanas termiņu likumprojekta "Valsts fondēto pensiju likums" trešajam lasījumam līdz šī gada 1. novembrim. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Pētera Salkazanova ievēlēšanu Centrālajā zemes komisijā". Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Dzintara Kuduma atsaukšanu no Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas". Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret — nav, atturas — 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Dzintara Kuduma ievēlēšanu Saeimas Nacionālās drošības komisijā". Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret — nav, atturas — 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Dzintara Kuduma atsaukšanu no Saeimas Saimnieciskās komisijas" . Lūdzu zvanu! Balsosim! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret — nav, atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par Dzintara Kuduma ievēlēšanu Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijā" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret — nav, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Roberta Zīles atsaukšanu no Saeimas Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim! Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret — 1, atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par Roberta Zīles ievēlēšanu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret — nav, atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Jakova Plinera ievēlēšanu Revīzijas komisijā" . Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu balsosim! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret — 2, atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts — Deputātes Ingrīdas Ūdres iesniegums "Par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par to, lai piešķirtu atvaļinājumu deputātei Ingrīdai Ūdrei šā gada 26.augustā. Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret — nav, atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim — lēmuma projekts "Par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu šā gada 26.augustā deputātam Imantam Stirānam". Lūdzu rezultātu! Par — 92, pret — nav, atturas — nav. Iesniegums apstiprināts.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par to, lai piešķirtu bezalgas atvaļinājumu šā gada 26.augustā deputātam Aināram Šleseram. Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret — nav, atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts "Par deputāta Jāņa Čevera ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā" . Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo lēmuma projektu. Lūdzu rezultātu! Par — 34, pret — 41, atturas — 15. Lēmums nav pieņemts.

Desmit Saeimas deputāti ir iesnieguši iesniegumu Prezidijā ar lūgumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu "Par deputāta Martijana Bekasova ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā" . (Zālē troksnis.) Vai ir iebildumi? (No zāles deputāts J.Urbanovičs: "Apdomājiet! Esiet saprātīgi deputāti!" No zāles: "Nav.")

Sēdes vadītājs.

Iebildumu nav. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu "Par deputāta Martijana Bekasova ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā". Lūdzu rezultātu! Par — 31, pret — 42, atturas — 17. Lēmums nav pieņemts.

Visi šīsdienas darba kārtības jautājumi ir izskatīti. Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm! Saeimas sekretāres biedru lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs

(7.Saeimas sekretāres biedrs). Nav reģistrējušies šādi deputāti: Jānis Jurkāns, Andrejs Klementjevs, Jānis Gaigals, Vilis Krištopans, Normunds Rudevičs, Edgars Zalāns, Jāzeps Šņepsts, Aivars Tiesnesis, Aleksandrs Kiršteins, Vaira Paegle, Ainārs Šlesers, Ingrīda Ūdre, Imants Stirāns, Romāns Mežeckis un Roberts Zīle.

Sēdes vadītājs.

Paldies! Sēde ir slēgta. Tūlīt pēc sēdes slēgšanas notiks Saeimas Prezidija sēde.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!