• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts zemes dienests: Par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2009., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188422

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

27.02.2009., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts zemes dienests: Par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu

 

Bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem, kuri noteiktajos termiņos bija Centrālajai zemes komisijai (CZK) iesnieguši pieteikumu un dokumentus, kas pierāda īpašuma un mantošanas tiesības, Valsts zemes dienesta (VZD) mājaslapā www.vzd.gov.lv (sadaļā Sākums / Publikācijas un statistika / Citas publikācijas / Zemes reformas pabeigšanai paredzēto zemju saraksti) ir iespēja iepazīties ar kārtību, kādā atjauno zemes īpašuma tiesības uz zemes reformas pabeigšanai paredzēto zemi, kā arī ir pieejami zemes reformas pabeigšanai paredzēto zemju saraksti.

Pirms zemes īpašuma tiesību atjaunošanas procesa sākšanas Valsts zemes dienests sadarbībā ar pašvaldībām pārbaudīs:

• vai pieteikuma iesniedzējam vai citai personai uz pieprasīto zemi jau nav atzītas vai atjaunotas īpašuma tiesības;

• vai nav saņemti īpašuma kompensācijas sertifikāti;

• vai iesniegums par īpašuma tiesību atjaunošanu iesniegts attiecīgajā pašvaldībā līdz 1991.gada 20.jūnijam;

• vai līdz 1996.gada 1.jūnijam par pieprasīto zemi ir iesniegti īpašuma un mantošanas tiesības apliecinoši dokumenti;

• vai zeme ir piešķirta pastāvīgā lietošanā jeb zemes pastāvīgās lietošanas tiesības ir izbeigtas un ar pašvaldību ir noslēgts zemes nomas līgums par šo zemi.

Pēc minētās pārbaudes veikšanas CZK lems par pretendentu pieprasījumu izskatīšanu un iekļaušanu kādā no prioritārajām grupām – pirmajā, otrajā vai trešajā.

Pirmās prioritātes pieprasītājiem atbilst bijušie īpašnieki vai viņu mantinieki, kas pieprasījumus īpašuma tiesību atjaunošanai un dokumentus, kuri apliecina īpašumtiesības vai mantošanas tiesības, bija iesnieguši līdz 1991.gada 20.jūnijam, taču zemi vai kompensācijas sertifikātus nav saņēmuši, kā arī bijušie zemes īpašnieki, kas no Vispārējās lauksaimniecības vai Valsts zemes bankas līdz 1940.gada 21.jūlijam sāka izpirkt (aizpirka) Latvijā atstātos vācu izceļotāju nekustamos īpašumus – neatkarīgi no pieprasījumu iesniegšanas datuma.

Otrās prioritātes pieprasītāju statusam atbilst bijušie īpašnieki vai viņu mantinieki, kuri pieprasījumu īpašumtiesību atjaunošanai bija iesnieguši līdz 1991.gada 20.jūnijam, kā arī īpašumtiesības un mantošanas tiesības apliecinošus dokumentus bija iesnieguši līdz 1996.gada 1.jūlijam.

Trešās prioritātes pieprasītāju statusam atbilst pretendenti, kuri pieprasījumus iesnieguši pēc 1991.gada 20.jūnija vai īpašumtiesības un mantošanas tiesības apliecinošus dokumentus iesnieguši pēc 1996.gada 1.jūlija.

Pēc tam, kad tiks nolemts par pretendentu iekļaušanu konkrētā prioritāšu grupā, visiem pirmās prioritātes pretendentiem VZD izsūtīs sarakstus ar zemes reformas pabeigšanai paredzētajām zemes vienībām, kas atrodas tās pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā atradās vēsturiskais īpašums.

Pretendentam pēc zemes reformas pabeigšanai paredzēto zemes vienību saraksta saņemšanas atbilde būs jāsniedz mēneša laikā, kurā izvēlētās zemes vienības būs jāsarindo prioritārā secībā no 1 līdz “n”, kur 1 nozīmē – šo zemes vienību pretendents vēlētos saņemt kā pirmo, bet attiecīgi kā 2, 3, 4 utt. norāda citas zemes vienības, kuras varētu tikt piešķirtas gadījumā, ja vēl kāds līdzvērtīgas prioritātes pieprasītājs būs izvēlējies un ieguvis tiesības atjaunot zemes īpašuma tiesības uz konkrēto izvēlēto zemes vienību. Ja mēneša laikā atbilde par zemes vienību izvēli netiks sniegta, tiesības uz īpašumtiesību atjaunošanu tiks zaudētas.

Ja uz vienu zemes vienību būs pieteikušies vairāki vienas prioritāšu grupas pretendenti, priekšroka būs, pirmkārt, pretendentam, kura izvēlētā zemes vienība vai tās daļa ietilpa mantojamās zemes vēsturiskajās robežās pēc stāvokļa uz 1940.gadu; otrkārt, pretendentam, kurš izvēlējies mantojamajai līdzvērtīgu zemi, tā kā īpašumtiesību atjaunošana uz mantojamo zemi nav iespējama likumā noteikto ierobežojumu dēļ; treškārt, pretendentam, kam izvēlētā zemes vienība atrodas pašvaldībā, kuras budžetā tiek ieskaitītas pretendenta iedzīvotāju ienākuma nodokļa summas; ceturtkārt, pretendentam, kas izvēlējies zemi tajā pašvaldībā, kurā viņam jau pieder kāda zemes vienība. Ja uz vienu zemes vienību būs vairāki pretendenti ar vienādām tiesībām, VZD izveidotā komisija organizēs izlozi.

Tikai pēc augstākas prioritātes pieprasījumu apmierināšanas zemes reformas pabeigšanai paredzēto zemju saraksti tiks aktualizēti un izsūtīti nākamās prioritāšu grupas pretendentiem. Zemes piešķiršanas kārtība būs tāda pati kā pirmās prioritātes pieprasītājiem.

Informāciju par zemes reformas pabeigšanai paredzēto zemju sarakstos minēto zemju atrašanās vietu var iegūt VZD datu publicēšanas portālā www.kadastrs.lv, meklējot pēc zemes vienības kadastra apzīmējuma.

 

Valsts zemes dienesta informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!