• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidentes darba vizīti Igaunijā - "Latvijas Vēstneša" speciālkorespondente (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.1999., Nr. 279/280 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18825

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Zemessardzes 8.gadadienu

Vēl šajā numurā

31.08.1999., Nr. 279/280

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente:

Par Valsts prezidentes darba vizīti Igaunijā —  "Latvijas Vēstneša" speciālkorespondente:

Turpinājums no 1.lpp.

Daudz esot nācies runāt par pašreizējo situāciju, kas sakņojas nesenajā vēsturē, jo padomju okupācija Latviju ir skārusi daudz smagāk nekā Igauniju. M.Lārs uzskata, ka tas, ko viņš darījis Zviedrijā, nāks par labu iestāšanās sarunām gan ar Latviju, gan ar Lietuvu. Uz vaicājumu, vai tas, ka Igaunija visādi cenšas atbalstīt Latviju, ir saistīts ar jauno Latvijas prezidenti un jauno valdību, M.Lārs atbildēja, ka nekādā gadījumā izmaiņas Latvijā nav ietekmējušas Igaunijas ārpolitiku. Igaunija ir ieinteresēta Baltijas valstu sadarbībā. M.Lārs atzīst, ka šajā kopējā sadarbībā ir arī problēmas, bet viens no to risinājumiem varētu būt ātrāka Baltijas valstu integrācija ES, tad arī daudzas problēmas atrisinātos.

Valsts prezidente īsu laiku uzturējās Latvijas vēstniecībā Tallinā un sniedza interviju Igaunijas laikrakstam "Postimees". Vēlāk viņa tikās ar Latvijas žurnālistiem, raksturoja savas vizītes nozīmīgumu, jo tā ir viņas pirmā darba vizīte ārzemēs, un uzsvēra, ka Igauniju un Latviju vieno ļoti daudz kas, ka mums ir bijusi paralēla attīstība un kopēja vēsture kopš viduslaikiem, mūsu tautām ir bijuši ļoti līdzīgi likteņi.

Prezidente pastāstīja arī par tikšanos ar Igaunijas prezidentu Lennartu Meri. Viņai tā esot jau trešā tikšanās ar L.Meri. Ticis pārrunāts, ko viņi vēlētos uzsvērt savās attiecībās gan ar ES, gan ar NATO, gan vispār starptautiskajā jomā. "Galvenais, ka virzībā uz ES mēs vēlētos redzēt iekļautas visas trīs Baltijas valstis kopā. Igaunija nešaubīgi atbalsta Latvijas centienus tikt uzaicinātai uz sarunām jau Helsinku apspriedes laikā, un cerams, ka tā arī notiks", sacīja Latvijas Valsts prezidente.

Abu valstu prezidenti esot vienojušies par Vairas Vīķes-Freibergas valsts vizīti Igaunijā nākamā gada maijā. Esot tikuši pārrunāti arī Austrumu robežas jautājuma risinājumi un Baltijas valstu vienotas enerģētikas politikas nepieciešamība.

Valsts prezidente vēl tikās ar Igaunijas parlamenta spīkeru Tomasu Savi, kurš pēc sarunām restorānā "Gloria" par godu prezidentei sniedza pusdienas.

Pēc pusdienām Vaira Vīķe-Freiberga devās īsā pastaigā pa Tallinas vecpilsētu, bet vakarā ar lidmašīnu devās uz Somiju.

Dr.hist. Kristīne Ducmane

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!