• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru prezidenta darba vizīti Baltkrievijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2009., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188091

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

20.02.2009., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ministru prezidenta darba vizīti Baltkrievijā

 

18. un 19.februārī Latvijas Ministru prezidents Ivars Godmanis, satiksmes ministrs Ainārs Šlesers un ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards uzturējās darba vizītē Baltkrievijas Republikā.

18.februārī Ministru prezidents Ivars Godmanis un Latvijas delegācija tikās ar Baltkrievijas premjerministru Sergeju Sidorski.

Tikšanās laikā pārrunāti aktuālie divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumi tādas jomās kā transports un tranzīts, enerģētika, ražošana, tirdzniecība, kā arī pārrobežu sadarbība.

Baltkrievijas valdības vadītājs uzsvēra abu valstu sadarbības nozīmīgo lomu pasaules ekonomiskās krīzes apstākļos, īstenotās kaimiņvalstu politikas nozīmi ekonomikas stabilizēšanā, maksājumu garantiju sistēmas ieviešanu uzņēmējiem, valsts garantijas preču piegādēm, pārrunas par Baltkrievijā ražotu trolejbusu un to rezerves daļu piegādi Latvijai kontekstā ar trolejbusu komplektēšanas potenciālo rūpnīcu Jelgavā u.c.

Latvijas Ministru prezidents I.Godmanis īpaši pozitīvi novērtēja faktu, ka Latvija un Baltkrievija jau laikus ir aktivizējušas ekonomisko sadarbību, sagatavojoties gaidāmajiem ekonomiskajiem izaicinājumiem abās valstīs, uzsvēra nepieciešamību nodrošināt abpusēju investīciju aizsardzību, kā arī uzteica Baltkrievijas ekonomikas izaugsmi.

Premjers I.Godmanis arī akcentēja Latvijas tranzīta nozares kā valsts attīstības virzītāja nozīmi mūsu ekonomikā, jo tajā nav vērojams kritums, kāds ir citās nozarēs.

Nozīmīga sarunas daļa bija veltīta enerģētikas jautājumiem. I.Godmanis norādīja uz nepieciešamību veidot jaunus elektrotīklu savienojumus papildu jaudu nodrošināšanai, kas varētu būt nozīmīgi abām valstīm sakarā ar iecerēto Baltijas–Zviedrijas starpsavienojumu. Savukārt Baltkrievijas premjers S.Sidorskis informēja par kaimiņvalsts apņemšanos būvēt jaunu atomelektrostaciju līdz 2016.gadam, kas būtu vēl viens arguments šādu jaunu savienojumu izveidei.

Latvijas satiksmes ministrs Ainārs Šlesers bez jau minētajiem tranzīta jautājumiem akcentēja papildu reisu atvēršanu no Rīgas uz Minsku, kas veicinātu Baltkrievijas pieejamību Skandināvijas iedzīvotājiem. Latvijas ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards tāpat uzsvēra arvien veiksmīgāku sadarbību tūrismā, kā arī ražošanā kontekstā ar plānotās trolejbusu komplektēšanas rūpnīcas darbības uzsākšanu Jelgavā.

Vizītes ietvaros notika svinīga notu apmaiņa par Latvijas un Baltkrievijas robežas demarkācijas procesa noslēgšanu, kā arī parakstīts memorands par Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības sadarbību enerģētikas jomā.

Vizītes laikā Ministru prezidents Ivars Godmanis devās uz Minskas automobiļu rūpnīcu (MAZ), kur iepazinās ar vairākiem automašīnu izgatavošanas posmiem, apmeklējot detaļu tēraudliešanas cehu un automašīnu komplektēšanas cehus. Ministru prezidents novērtēja MAZ saražotās produkcijas daudzveidību un uzsvēra attīstītas rūpniecības nozīmi katras valsts ekonomikas izaugsmē un pievienotās vērtības radīšanā.

 

19.februārī Ministru prezidents Ivars Godmanis turpināja darba vizīti Baltkrievijā. Ministru prezidents tikās ar Baltkrievijas Republikas prezidentu Aleksandru Lukašenko. Notika arī kopīga abu valstu valdību vadītāju tikšanās ar Latvijas un Baltkrievijas uzņēmējiem.

I.Godmanis apmeklēja Minskas multifunkcionālo sporta arēnu un iepazinās ar vairākiem jau pabeigtiem vai būvniecības procesā esošiem objektiem.

Pēc apmeklējuma Ministru prezidents pozitīvi novērtēja iespaidīgo būvniecības projektu, īpaši atzīmējot jau paveikto uzceltajā velotreka hallē ar tajā iekļautajiem tenisa, volejbola un basketbola laukumiem, kā arī augsto kvalitāti, turpinot būvniecību hokeja un ātrslidošanas hallēs.

Sarunā ar Baltkrievijas plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem Ministru prezidents I.Godmanis norādīja uz šādu būvju nozīmību katras valsts jaunatnes izglītības un sociālās politikas veicināšanā.

Vizītes turpinājumā Ministru prezidents apmeklēja Baltkrievijas Nacionālo bibliotēku, kas uzcelta, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, kā arī iepazinās ar tās tehnisko nodrošinājumu un moderno grāmatu apstrādes procesu.

Vakarā Ministru prezidents Ivars Godmanis atgriezās Latvijā.

 

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!