• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Zinātņu akadēmija: Dots devējam atdodas – ķīmijā, tehnoloģijā, pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2009., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188088

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

20.02.2009., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Zinātņu akadēmija: Dots devējam atdodas – ķīmijā, tehnoloģijā, pasaulē

 

ISTR01.JPG (17936 bytes)Vakar, 19.februāra priekšpusdienā, vienkop pulcējās Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūta un Latvijas Zinātņu akadēmijas vadošie zinātnieki, lai svinīgā gaisotnē cildinātu savu kolēģi akadēmiķi Dr.habil.chem. Nikolaju Vederņikovu, kuram ir piešķirta un tika pasniegta augsti godātā Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) balva “Izcils izgudrotājs” (Outstanding Inventor).

Nikolajs Vederņikovs saņem prestižo, augstāko apbalvojumu par izgudrojumiem koksnes ķīmijā. Viņa vadībā un pēc viņa zinātniskajām idejām ir izstrādāta jauna tehnoloģija furfurola ražošanai no lapkoku koksnes un zemkopībā iegūto produktu atliekām – no augu valsts atjaunojamām izejvielām. Furfurols ir vienīgais organiskajā sintēzē izmantojamais monomērs, kuru iegūst nevis no naftas, no naftas ķīmijas produktiem, bet no augu valsts. Tam ir ļoti plašs lietojums, to izmanto kā pamatizejvielu daudzu organisko savienojumu sintēzē – ārstniecisko vielu, plastmasu, pesticīdu un daudzu citu produktu ražošanā. Viņa tehnoloģija patentēta Francijā, Itālijā, Japānā, Vācijā un Zviedrijā, realizēta septiņās rūpnīcās ar gada peļņu seši miljoni ASV dolāru, licence pārdota Slovēnijā, izpildīti kontrakti ar Ungārijas un Somijas firmām.

N.Vederņikovs konsultējis (2004–2006) jaunas furfurola rūpnīcas projekta izstrādāšanu un rūpnīcas nodošanu ekspluatācijā Irānā, konsultējis speciālistus divās rūpnīcās Ķīnā. Pašlaik tiek projektēta furfurola rūpnīca Indijā un tiek plānoti uzņēmumi citās šā tālā reģiona valstīs, kur ir lēta un pieejama izejviela.

Pēc Rīgas Tehniskās universitātes absolvēšanas (1959) jau gandrīz piecdesmit gadu profesors N.Vederņikovs strādā Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtā. Viņa zinātnisko darbu kontā ir vairāk nekā 350 publikāciju, t.sk. 5 monogrāfijas, 37 autorapliecības (PSRS) un 25 patenti 11 valstīs.

Līdz šim Pasaules intelektuālā īpašuma organizācija Latvijā ir piešķīrusi tikai piecas balvas izciliem izgudrotājiem (LZA akadēmiķiem Ivaram Kalviņam un Gunāram Duburam, uzņēmējiem izgudrotājiem Iļjam Gerčikovam un Edgaram Jadinam un LZA goda doktoram Jānim Polim) un trīs balvas inovatīvajiem uzņēmumiem – AS “Dzintars”, AS “Sidrabe” un Latvijas Organiskās sintēzes institūtam. N.Vederņikovs (attēlā pa labi) nu pelnīti no Latvijas Patentu valdes direktora Zigrīda Aumeistera rokām saņem sesto individuālo balvu.

Ilga Tālberga

Foto: Alma Edžiņa

LZA Zinātniskais sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!