• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra: Par bezdarbnieka pabalsta pieprasīšanas iespējām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2009., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188023

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

19.02.2009., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra: Par bezdarbnieka pabalsta pieprasīšanas iespējām

 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), noslēdzot sadarbības līgumu ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA), piedāvā iespēju bezdarbniekiem pieteikties pabalstam visās NVA filiālēs. Tas ļaus bezdarbniekiem ietaupīt laiku un naudu, jo divu iestāžu vietā būs jāapmeklē tikai viena, un mazinās rindas VSAA nodaļās. Līdz šim to varēja izdarīt Liepājas un Tukuma NVA filiālēs, bet, sākot ar 12.februāri, – visā Latvijā.

VSAA direktore Inese Šmitiņa uzskata: “VSAA, noslēdzot līgumu ar NVA, ar šīm izmaiņām vēlas atvieglot pabalsta saņemšanas iespējas bezdarbniekiem un vienlaikus arī samazināt rindas VSAA nodaļās, kas lielā bezdarbnieka pabalsta pieprasītāju pieplūduma dēļ radīja sarežģījumus arī citu VSAA pakalpojumu saņēmējiem.”

Šādu iespēju varēs izmantot tie bezdarbnieki, kuri:

• darba gaitas sākuši pēc 1996.gada (ieskaitot), nav strādājuši ārvalstīs un bezdarbnieka pabalstu pieprasa pirmo reizi;

• pabalstu pieprasa atkārtoti, pēdējo bezdarbnieka pabalstu saņēma pēc 2000.gada 1.janvāra un kopš iepriekšējā bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas ir strādājuši tikai Latvijā;

• pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas ir kopuši bērnu līdz pusotra gada vecumam un nav strādājuši.

Ja bezdarbnieks ar darba stāžu no 1996.gada ieradīsies NVA filiālē, lai pieteiktos bezdarbnieka statusam, viņš turpat varēs aizpildīt arī iesniegumu bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai, norādot bankas kontu, uz kuru pabalsts jāpārskaita. Šo iesniegumu NVA darbinieki nodos VSAA. Līdz ar to daļa klientu, saņemot bezdarbnieka statusu, jebkurā NVA filiālē varēs nokārtot arī pabalsta saņemšanas formalitātes.

Tomēr tiem bezdarbniekiem, kuru darba stāžs ir līdz 1996.gadam vai kuri ir strādājuši ārvalstīs, iesniegums pabalsta pieprasīšanai būs tāpat kā līdz šim jāiesniedz VSAA, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu un darba stāžu līdz 1995.gadam apstiprinošus dokumentus un to kopijas (darba grāmatiņu, darba izziņas, darba līgumus u.c.). Tā kā bezdarbnieka pabalstus VSAA izmaksā, tikai ieskaitot naudu klienta kontā bankā vai pasta norēķinu sistēmā, bezdarbniekam noteikti ir jābūt precīzai informācijai par savu kontu.

Dodoties uz NVA filiāli, bezdarbniekiem jāņem līdzi pase, nodokļu grāmatiņa un sava bankas konta rekvizīti.

Atgādinām, ka tiesības saņemt pabalstu ir, ja piešķirts bezdarbnieka statuss, kopējais apdrošināšanas stāžs nav mazāks par vienu gadu un sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ir veiktas ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 18 mēnešu laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Janvārī bezdarbnieka pabalstu saņēma gandrīz 42,5 tūkstoši bezdarbnieku – par 5,5 tūkstošiem vairāk nekā pērnā gada decembrī. Pabalsta vidējais apmērs, salīdzinot ar decembri, pieaudzis par 13,38 latiem un janvārī bija 179,40 lati.

 

VSAA Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!