• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru prezidenta darba vizīti Baltkrievijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2009., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187964

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Sveicot Kosovu neatkarības pirmajā gadadienā

Vēl šajā numurā

18.02.2009., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ministru prezidenta darba vizīti Baltkrievijā

 

Šodien, 18.februārī, Ministru prezidents Ivars Godmanis dodas divu dienu darba vizītē uz Baltkrievijas Republiku.

Vizītes laikā paredzēta tikšanās ar Baltkrievijas premjerministru Sergeju Sidorski, lai pārrunātu aktuālos divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumus tādās jomās kā transports un tranzīts, enerģētika, ražošana, tirdzniecība, kā arī pārrobežu sadarbība.

Plānota arī svinīga notu apmaiņa par Latvijas un Baltkrievijas robežas demarkācijas procesa noslēgšanu.

Vizītes laikā ar abu valstu premjeru līdzdalību notiks Latvijas un Baltkrievijas uzņēmēju apaļais galds par sadarbības perspektīvām. Ministru prezidents apmeklēs Minskas automobiļu rūpnīcu (MAZ), daudzfunkcionālo kultūras un sporta kompleksu “Arēna Minska”, kā arī Baltkrievijas Nacionālo bibliotēku.

Kopā ar Ministru prezidentu darba vizītē uz Baltkrieviju devies arī ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards un Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss.

Šodien ekonomikas ministrs K.Gerhards un EM valsts sekretārs A.Matīss tiekas ar Baltkrievijas enerģētikas ministru Aleksandru Ozerecu, lai pārrunātu sadarbības iespējas enerģētikā, īpaši elektroenerģijas apgādē. Latvijas Ministru prezidenta un Baltkrievijas premjerministra tikšanās laikā tiks parakstīts Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības memorands par sadarbību enerģētikas jomā. No Latvijas puses memorandu parakstīs ekonomikas ministrs K.Gerhards. Memorands paredz sadarbību starp abām valstīm elektroenerģijas tirdzniecības, tranzīta un piegādes jomā u.c. jautājumos.

Šodien paredzēta arī K.Gerharda un A.Matīsa tikšanās ar Baltkrievijas ekonomikas ministru Nikolaju Zaičenko, lai pārrunātu turpmākās sadarbības attīstību ekonomikā, uzņēmējdarbībā, enerģētikā u.c. jomās, kā arī Starpvaldību komisijas ietvaros panākto vienošanos realizāciju. K.Gerhards tiekas arī ar Baltkrievijas sporta un tūrisma ministru Aleksandru Grigorovu. Ministri pārrunās sadarbības jautājumus tūrismā, kas kļūst arvien intensīvāka. Ministru tikšanās piedalīsies arī Latvijas uzņēmēji, kuriem ir konkrēti sadarbības projekti Baltkrievijā.

Savukārt rīt K.Gerhards piedalīsies Latvijas un Baltkrievijas premjeru un uzņēmēju apaļā galda diskusijā par ekonomiskās sadarbības iespējām.

Vizītes ietvaros ekonomikas ministrs apmeklēs arī daudzfunkcionālo kultūras un sporta kompleksu “Arēna Minska”.

 

2004.gadā tika parakstīts Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības ekonomiskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgums, kura ietvaros tika nodibināta Latvijas valdības un Baltkrievijas starpvaldību komisija ekonomiskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības jautājumos (SVK). 2008.gada 12.novembrī notika Baltkrievijas Republikas premjera S.Sidorska vizīte Latvijā, kuras laikā tika parakstīts līgums par sadarbību statistikas jomā un vienošanās par sadarbību ēku energoefektivitātes jomā. Savukārt 2008.gada 8.decembrī tika apstiprināts divpusējais līgums par tekstilpreču tirdzniecību starp ES un Baltkrieviju.

Ārējās tirdzniecības apjoms ar Baltkrieviju 2008.gadā bija 495 miljoni eiro, ierindojot Baltkrieviju 2.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā ārpus Eiropas Savienības un 9.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Galvenās eksporta preču grupas uz Baltkrieviju 2008.gadā bija mašīnas, mehānismi, elektroiekārtas, tekstilmateriāli un tekstilizstrādājumi, ķīmiskās rūpniecības produkcija. No Baltkrievijas visvairāk tika importēti minerālie produkti (nafta, naftas produkti, kurināmais), metālizstrādājumi, koksne, tās izstrādājumi u.c.

Pēc Latvijas Bankas datiem, Baltkrievijas uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā 2007.gadā sastādīja 4,3 miljonus latu, kas Baltkrieviju ierindoja 36.vietā, savukārt 2008.gada 3.ceturkšņa beigās Baltkrievija bija 33.lielākais investors Latvijā. Saskaņā ar “Lursoft” datiem 2009.gada februāra sākumā Latvijā darbojās 341 uzņēmums ar Baltkrievijas kapitālu.

 

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs, Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!