• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides ministrija: Par atjaunojamo energoresursu izmantošanu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2009., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187887

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par biomasas enerģijas ražošanas projektiem

Vēl šajā numurā

17.02.2009., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides ministrija: Par atjaunojamo energoresursu izmantošanu Latvijā

 

13.februārī Vides ministrijā notika RTU Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta veiktā pētījuma “Atjaunojamo energoresursu izmantošanas iespēju izvērtējums Latvijā līdz 2020.gadam” prezentācija un rezultātu apspriešana.

Profesore Dagnija Blumberga uzsvēra, ka šis ir iespēju laiks energoefektivitātes un atjaunojamo energoresursu izmantošanā. Enerģijas ražotājiem ir laiks mainīties un apsvērt alternatīvas – atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Ir laiks arī katram no mums mainīt savus ikdienas paradumus, samazinot Latvijas enerģijas patēriņu.

Pētījums ir cieši saistīts ar Eiropas Savienības Klimata un enerģētikas paketes ietvaros izvirzīto mērķi – līdz 2020.gadam atjaunojamajiem energoresursiem jāsasniedz vismaz 40% no valstī patērētās enerģijas. Pētījuma uzdevums bija noskaidrot, vai šādu mērķi Latvijā ir iespējams sasniegt. Atbilde ir – var. Tādā gadījumā enerģijas deficītam jārod nevis simptomātisks risinājums, kas ietver enerģijas importu un arvien pieaugošu atkarību, bet gan fundamentāls risinājums, t.i., vietējos atjaunojamos energoresursus.

Viens no nozīmīgākajiem alternatīvās enerģijas resursiem, kas drīzumā Latvijā varētu daļēji stāties fosilo kurināmo vietā, ir biomasas izmantošana enerģētikā.

Latvijai ir nozīmīgi sasniegt ES Klimata un enerģētikas paketes uzstādīto mērķi, lai labāk izmantotu savus resursus, palielinātu enerģētisko neatkarību un ieviestu modernas tehnoloģijas. Enerģētikas pārkārtošana jāsāk no patēriņa samazināšanas, un tikai pēc tam var plānot enerģijas ražošanas jaudas.

Valsts sekretāra vietnieks Einārs Cilinskis informēja, ka Ekonomikas ministrija paredzējusi 16,6 miljonus latu atbalstu daudzdzīvokļu ēku siltināšanai, savukārt Vides ministrija šogad plāno sniegt atbalstu sabiedrisko ēku energoefektivitātes pasākumiem.

Par pētījumu tika saņemtas astoņas atsauksmes, debatēs piedalījās trīs recenzenti. Klātesošo diskusijās tika pierādīts, ka Latvijā joprojām pastāv konfliktsituācija starp fosilās enerģijas lobiju un alternatīvās enerģijas ražotājiem, lai gan sabiedrības interesēs būtu sadarbošanās. Izskanēja ierosinājums par alternatīvo energoresursu ražotāju asociācijas dibināšanu, lai varētu izstrādāt vienotu politiku turpmākajam darbam.

Nobeigumā Vides ministrijas Klimata un atjaunojamo energoresursu departamenta direktors Valdis Bisters izteica atzinību pētniekiem par sistēmisko skatījumu, kas apvieno energoefektivitātes, atjaunojamo resursu un fosilo resursu izmantošanu. Viņš ieteica turpināt darbu, izstrādājot priekšlikumus transporta sektoram un mikroģenerācijas ieviešanai.

 

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!