• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par revīziju Iekšlietu ministrijā un v/a "Materiālās rezerves". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.2009., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187769

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

13.02.2009., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par revīziju Iekšlietu ministrijā un v/a “Materiālās rezerves”

 

Valsts kontrole (VK) atklājusi, ka Iekšlietu ministrijā (IeM) un valsts aģentūrā “Materiālās rezerves” (Aģentūra) izveidotā sistēma administratīvo pārkāpumu lietās izņemto transportlīdzekļu glabāšanai un realizācijai nenodrošina piešķirto budžeta līdzekļu efektīvu izlietojumu un to savlaicīgu atgūšanu.

IeM un Aģentūra nav veikusi pietiekamus pasākumus, lai izņemtos transportlīdzekļus realizētu īsos termiņos un novērstu to ilglaicīgu glabāšanu.

Revīzijā konstatēts, ka 57 izlasē iekļautie ilglaicīgi glabātie transportlīdzekļi dažādu iemeslu dēļ atradās komersantu stāvlaukumos no 6 līdz pat 32 mēnešiem. Par katra transportlīdzekļa glabāšanu mēnesī maksāts vidēji 70 latu.

Vairākos gadījumos Aģentūra piecu darbdienu laikā pēc informācijas saņemšanas par lēmumu uzlikt administratīvo sodu nav informējusi transportlīdzekļu īpašniekus un pārkāpuma izdarītājus par transportlīdzekļa atrašanās vietu un realizācijas uzsākšanu pēc transportlīdzekļa glabāšanai noteiktā termiņa beigām.

Vairākos gadījumos ilgstoši nav uzsākta transportlīdzekļu realizācija pēc noteiktā termiņa beigām, kā arī komersanta stāvlaukumos ilgstoši tiek glabāti transportlīdzekļi, kurus ir apķīlājis zvērināts tiesu izpildītājs vai kuri ir reģistrēti kā komercķīla.

Revīzijā konstatēts, ka Aģentūra 2007.gadā izņemto transportlīdzekļu pārvietošanai, glabāšanai un realizācijai ir izlietojusi 4,5 milj. latu, taču no transportlīdzekļu īpašniekiem un transportlīdzekļu realizācijas ir guvusi ieņēmumus tikai 1 milj. latu, tādējādi atgūstot tikai 23,1% līdzekļu. Savukārt 2008.gadā astoņu mēnešu laikā Aģentūra šiem mērķiem ir izlietojusi 1,5 milj. latu un guvusi ieņēmumus 0,9 milj. latu, atgūstot 58,1% līdzekļu.

Aģentūra nav veikusi Ministru kabineta noteikumos paredzēto izdevumu piedziņu no personām, kurām ir uzlikts administratīvais sods un kuru pienākums ir segt izdevumus par tām piederošo transportlīdzekļu nodošanu glabāšanā, to glabāšanu un realizāciju, jo nav pieņemti lēmumi par sedzamo izdevumu apmēru un līdz ar to nav uzsākta izdevumu atgūšana aptuveni 279 393 latu apmērā.

Aģentūra nav ievērojusi Publisko iepirkumu likuma pamatprincipus par valsts un pašvaldību līdzekļu efektīvu izmantošanu, jo, slēdzot iepirkuma līgumus par transportēšanas un glabāšanas pakalpojumu saņemšanu, tā nav pietiekami prognozējusi paredzamo pakalpojumu apjomu un izņemto transportlīdzekļu skaitu, kā arī pakalpojumu apmaksai nepieciešamos finanšu līdzekļus.

Tāpēc 2007.gadā papildus tika izlietoti 1,5 milj. latu no privatizācijas ieņēmumiem un 1,9 milj. latu no budžeta apakšprogrammas “Valsts materiālo rezervju veidošana un atjaunošana”, kā arī tika samaksāta soda nauda komersantam 63 912 latu par rēķinu samaksas termiņa kavēšanu.

Revīzijā tika konstatēts, ka Aģentūras direktors ar rīkojumu ir noteicis transportlīdzekļu minimālo realizācijas cenu, kas izlasē iekļautajiem transportlīdzekļiem ir no 2 līdz 36 reizēm zemāka par sertificēta vērtētāja noteikto transportlīdzekļa tirgus cenu, tāpēc Aģentūra izņemtos transportlīdzekļus ir realizējusi par nepamatoti zemām cenām. 2007.gadā realizēti 4729 transportlīdzekļi par vidējo cenu 85 lati, savukārt 2008.gada astoņos mēnešos realizēti 1254 transportlīdzekļi par vidējo cenu 98 lati.

Aģentūra nav arī nodrošinājusi pietiekamu kontroli pār datiem, ko komersanti uzrāda transportlīdzekļu izņemšanas dokumentos, jo izņemto transportlīdzekļu pārvietošanas attālumi vairākos gadījumos ir uzrādīti nepamatoti lieli. Tā, piemēram, viena rajona vai pat pilsētas teritorijā ir uzrādīta transportlīdzekļu pārvietošana līdz pat 180 km attālumā.

Pēc revīzijas VK ir sniegusi 21 ieteikumu IeM, kuri jāievieš laikā līdz 2009.gada 15.decembrim. Ņemot vērā to, ka ar 2009.gada 1.janvāri ir stājušies spēkā grozījumi regulējošos normatīvajos aktos, VK, veicot ieteikumu ieviešanas uzraudzību, pārliecināsies arī par veiktajiem uzlabojumiem, kas saistīti ar konkrēto normatīvo aktu grozījumiem.

Revīzija veikta par laika posmu no 2007.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 30.septembrim, kā arī izvērtēti Aģentūras 2006.gadā veiktie iepirkumi izņemto transportlīdzekļu pārvietošanas un glabāšanas pakalpojuma iegādei.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!