• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zvanu spēlēm Rīgas torņos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.1999., Nr. 275/278 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18773

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pašvaldības - līdzsvarotai attīstībai valstī

Vēl šajā numurā

27.08.1999., Nr. 275/278

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par zvanu spēlēm Rīgas torņos

MUZIKA.JPG (18805 BYTES) "Apstājies un ieklausies!" Ar šādu devīzi sestdien, 28.augustā, astoņos vakarā Vecrīgā sāksies Torņu mūzikas koncerts. Tas būs sava veida ģenerālmēģinājums nākamajā gadā iecerētajiem Torņu mūzikas svētkiem un jo īpaši Rīgas astoņsimtgades jubilejai 2001.gadā.

Rīgas torņos arī senāk — gan vēlīnajos viduslaikos, gan renesanses laikmetā — bieži bijusi dzirdama mūzika. Zvanu balsis vēstījušas arī par ugunsnelaimi, plūdiem vai ienaidnieka uzbrukumu. Taures mūsu pilsētas augstākajos torņos 1973.gadā ieskandējušas Dziesmu svētkus, 1989.gadā — Tautas frontes 2.kongresa sākumu un 1990.gadā — Zvaigznes dienu.

Iecere atjaunot mūziku Rīgas torņos savulaik radusies muzikologam Guntaram Pupam. Šīs tradīcijas iedzīvināšanu pirms desmit gadiem atbalstīja Latvijas Kultūras fonds. Tagad šo ideju realizē aģentūra "Rīga 800", kuras ģenerāldirektore Ingūna Rībena ir pārliecināta, ka torņiem jāiedod balsis. "Kad gan vēl, ja ne tagad!" viņa saka. Kopīgi ar Orestu Silabriedi no Latvijas Radio un Andri Veismani no Latvijas Nacionālās operas izstrādāts zvanu koncerta scenārijs.

Koncertam sākoties, cauri Vecrīgai, pāri Pils un Doma laukumiem, pa Pils, Šķūņu un Skārņu ielām, vedīs Uguns ceļš, ko izgaismos svecītes un kvēpenes. (Starp citu, Rīgas jubilejas svinībās zvanu koncerta laikā torņi tiks īpaši izgaismoti, veidojot gaismas spēles.) Iekļaujoties kopējā saskaņā, arī Vecrīgas kafejnīcas saviem apmeklētājiem piedāvās īpašu mūziku. Devītajā vakara stundā Sv. Pētera baznīcā, Rīgas Domā, Sv.Pestītāja (bij. Anglikāņu) baznīcā un Sv. Jēkaba katedrālē sāksies bezmaksas koncerti. Tajos dažādu laikmetu latviešu un ārzemju komponistu mūziku atskaņos Valsts akadēmiskais koris "Latvija", vokālās grupas "Schola Cantorum" un "Sacrum", kā arī senās mūzikas ansambļi "Canto" un "Ludus". Rīgas pils skvērā muzicēs pūtēju orķestris "Rīga". Šķiet, visīpašākais pasākums būs deviņos vakarā, kad sāks skanēt Vecrīgas Torņu mūzika pūtēju orķestra "Rīga" un pūtēju ansambļu izpildījumā. Pirmais sāks skanēt Sv. Pētera baznīcas tornis, tad Rīgas pils Trīszvaigžņu tornis, pēc tam mūzika skanēs no Sv. Pestītāja baznīcas torņa, no Sv. Jēkaba katedrāles un Rīgas Doma torņa. Katra torņa koncertam piemērota sava atbilstīga mūzika. Piemēram, Sv. Pētera baznīcas tornī skanēs Riharda Vāgnera mūzika, Sv. Pestītāja baznīcā — Henrija Persela "Trompešu fanfaras"... Koncerta noslēgumā pūtēju ansambļi no visiem torņiem vienosies kopējā "Rīga dimd". Un, visbeidzot — būs kulminējoša baznīcu zvanu dimdināšana.

Iespējams, ka laika gaitā Torņu mūzikas koncerti kļūs par vienu no interesantākajiem Rīgas kultūras dzīves akcentiem.

Armīda Priedīte,

"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!