• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par administratīvā sloga samazināšanu Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2009., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187560

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijai piešķirtajiem finansējuma avotiem un to atbilstīgu izmantošanu iecerētajiem mērķiem

Vēl šajā numurā

10.02.2009., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par administratīvā sloga samazināšanu Eiropas Savienībā

 

Stratēģiskais pārskats par labāku regulējumu Eiropas Savienībā, ar kuru 28.janvārī iepazīstināja Eiropas Komisija, liecina, ka labāks regulējums ir būtiska sastāvdaļa Eiropas piedāvātajā risinājumā ekonomiskajai un finanšu krīzei. Pārskats liecina, ka iedzīvotāji un uzņēmumi, jo īpaši mazie un vidējie uzņēmumi (MVU), jau gūst labumu no vienkāršotiem pasākumiem un samazinātām administratīvajām izmaksām.

Pateicoties radikālai vienkāršošanai, līdz šim ir ierosināts atcelt 1300 tiesību aktus, kas ir aptuveni 10% no acquis jeb 7800 lappuses “Oficiālajā Vēstnesī”. Jau ierosinātie vai plānotie pasākumi administratīvā sloga mazināšanai nozīmē vairāk nekā 30 miljardu eiro ietaupījumu. Šodienas ierosinājums attiecībā uz PVN ļaus ietaupīt līdz pat 18 miljardiem eiro.

Komisijas vadošā loma administratīvā sloga mazināšanā ir iedvesmojusi lielāko daļu dalībvalstu, un 21 dalībvalsts ir ieviesusi vērienīgas valsts līmeņa programmas, lai mazinātu administratīvo slogu. Visbeidzot Komisija turpinās uzlabot visu tās izdoto jauno tiesību aktu kvalitāti, vēl vairāk uzlabojot tās ietekmes analīžu kvalitāti. Komisija to panāks, pastiprinot subsidiaritātes pārbaudi, uzlabojot apspriešanos ar ieinteresētajām personām un pilnīgāk novērtējot ietekmi, piemēram, uz MVU, administratīvo slogu, pamattiesībām, patērētājiem un reģioniem.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu sacīja: “Komisijas ierosinātais administratīvā sloga samazinājums ir nozīmīga sastāvdaļa Eiropas ekonomikas atveseļošanas plānā. Laiki mainās. Noteikumiem ir jābūt dinamiskiem, nevis statiskiem. Tie jāpielāgo jaunām situācijām un jaunām vajadzībām. Labāk apspriežoties ar ieinteresētajām personām, labāk novērtējot ietekmi un samazinot administratīvo slogu, mēs varam padarīt Eiropas noteikumus vēl efektīvākus un lietotājiem saprotamākus. Komisijas darbam ir rezultāti, un ceru, ka turpmākajos mēnešos dalībvalstis un Eiropas Parlaments turpinās mūsu iesākto darbu un palīdzēs mums sasniegt vēl vairāk.”

Savukārt priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens piebilda: “Četrus gadus pēc sākšanas labāka regulējuma stratēģija gūst panākumus. Mēs jau esam guvuši iespaidīgus rezultātus un līdz šā gada beigām grasāmies sasniegt vēl vairāk. Risinot aktuālas ekonomikas problēmas, arī turpmāk ir jāpiešķir liela nozīme labākam regulējumam, proti, jāregulē tikai nepieciešamais un jāsaglabā pēc iespējas mazāks slogs uzņēmumiem un iedzīvotājiem.”

 

Radikāla ES tiesību aktu vienkāršošana 2008.gadā

Vienkāršojot un kodificējot tiesību aktus, Komisija ir veikusi pasākumus, kas tad, kad būs saņemta Padomes un Parlamenta piekrišana, samazinās ES acquis apjomu par gandrīz 10% – aptuveni 1300 tiesību aktiem un 7800 lappusēm “Oficiālajā Vēstnesī”. Taču ir iespējams vienkāršot vēl vairāk; Komisija iesniegs vēl 33 jaunas iniciatīvas 2009.gadā. Pēc ES tiesību aktu analītiskas pārbaudes turpmākajos vienkāršošanas pasākumos varētu iekļaut vēl 81 pasākumu. Tādējādi nākamais Komisijas sasaukums varētu pabeigt vienkāršošanas darbu.

 

Samazināt administratīvo slogu pēc iespējas drīz

Kopš Eiropas Komisija ir nākusi klajā ar priekšlikumu līdz 2012.gadam par 25% samazināt administratīvo slogu uzņēmumiem Eiropas Savienībā un iesaistīt arī dalībvalstis, to dalībvalstu skaits, kuras ir noteikušas līdzīgus mērķus valsts mērogā, ir ievērojami pieaudzis no 7 (2006.gadā) līdz 14 valstīm (2007.gadā) un pēc tam līdz 21 valstij (2008.gadā).

2007. un 2008.gadā Komisija ierosināja 21 ātri īstenojamu pasākumu; paredzēts, ka šie pasākumi ES uzņēmumiem ļaus ietaupīt vairāk nekā 2,3 miljardus eiro. Turklāt ir izveidots pamats, lai ļautu Komisijai izstrādāt priekšlikumus, kas ievērojami mazinās izdevumus. 28.janvārī Komisija pieņēma priekšlikumu vērienīgai PVN direktīvas pārskatīšanai, lai novērstu šķēršļus elektroniskai faktūrrēķinu izrakstīšanai. Tādējādi vidējā termiņā ik gadu būtu iespējams ietaupīt līdz pat 18 miljardiem eiro. Attiecībā uz uzņēmējdarbības tiesībām Komisija plāno ierosināt atļaut dalībvalstīm izslēgt no ES grāmatvedības direktīvu darbības jomas mikrouzņēmumus, tā ļaujot ietaupīt vēl 7 miljardus eiro. Šīm direktīvām kopumā tiek piemērots “vispirms domāt par mazajiem uzņēmumiem” princips, lai sistēmu pielāgotu MVU vajadzībām.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!