• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par jaunu aizsardzības un drošības publiskā iepirkuma procedūru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2009., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187556

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Savienības Padome: Par atvieglotu uzturlīdzekļu piedziņu ES dalībvalstīs

Vēl šajā numurā

10.02.2009., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par jaunu aizsardzības un drošības publiskā iepirkuma procedūru

 

Eiropas Parlaments 14.janvārī atbalstīja jaunu direktīvu par publisko iepirkumu procedūru aizsardzībā un drošībā. Tās mērķis ir veicināt pārskatāmību, konkurenci un ES iekšējā tirgus veidošanos. Direktīva attiecas uz publiskajiem būvdarbu, piegādes, piemēram, aizsardzības aprīkojuma, kā arī pakalpojumu līgumiem. Līdz ar lielāku konkurenci un pārskatāmību jaunajiem noteikumiem jāsekmē arī inovācijas un jārada labvēlīga ietekme uz dalībvalstu aizsardzības budžetu un uzņēmumiem.

Pašlaik iekšējais Eiropas tirgus aizsardzībā un drošībā pastāv tikai formāli, jo praksē dalībvalstīs izmato atkāpes, kas šajā jutīgajā jomā paredzētas Eiropas Savienības pamatlīgumos. Jaunais tiesību akts noteiks publiskā iepirkuma procedūras koordināciju, precīzi paredzēs gadījumus, kad direktīva jāpiemēro, izņēmumus, informācijas aizsardzības pasākumus, piegādes drošības un līgumu noformēšanas nosacījumus. Direktīva neskar dalībvalstu kompetenci neatkarīgi noteikt nacionālās drošības jautājumus.

 “Ceru, ka mēs radīsim lielāku konkurenci. Mūsu produkcija nebūs lēta, taču cenas būs zemākas,” atbildot uz kolēģu jautājumiem, debatēs teica par ziņojumu atbildīgais Eiropas Parlamenta deputāts Aleksandrs Lambsdorfs (Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupa).

Publiskā pasūtījuma tirgus vērtība aizsardzības un drošības jomā Eiropas Savienībā ir 90 miljardi eiro. Jaunā direktīva ir būtiska visām dalībvalstīm, lai gan 90% no produkcijas koncentrēta piecās ES valstīs: Apvienotajā Karaliste, Francijā, Itālijā, Vācijā un Zviedrijā. Deputāti ziņojumu pieņēma ar 97 balsīm par, 69 pret, 33 atturoties. Parlaments, kas par direktīvu lemj ar vienādām likumdevēja tiesībām ar ES Ministru padomi, pirms balsojuma bija ar to jau panācis neformālu vienošanos. Līdz ar to gaidāms, ka tuvākajā laikā direktīva tiks pieņemta arī formāli. Dalībvalstīm direktīva jāpārņem savā likumdošanā divu gadu laikā pēc spēkā stāšanās.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!