• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2009. gada 23. janvāra lēmums Nr. 2 "Par lietas neierosināšanu Par SIA "HidroTehServiss" 17.12.2008. iesniegumu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2009., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187551

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.3

Par tirgus dalībnieku apvienošanos
Lieta Nr.2754/08/06/21 Par AS "Sentor Farm aptiekas" un AS "Recipe Plus" apvienošanos

Vēl šajā numurā

10.02.2009., Nr. 22

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 2

Pieņemts: 23.01.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.2

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2009.gada 23.janvārī (prot. Nr.3, 2.§)

Par lietas neierosināšanu

Par SIA “HidroTehServiss” 17.12.2008. iesniegumu

Konkurences padome 2008.gada 23.decembrī saņēma SIA “HidroTehServiss” iesniegumu “Par SIA “Grundfos Pumps Latvia” Konkurences likuma pārkāpumu” (turpmāk tekstā – Iesniegums).

Iesniegumā tika norādīts, ka SIA “Grundfos Pumps Latvia”, kas ir oficiālais Grundfos ūdens sūkņu izplatīšanas pārstāvis Latvijā, sasaista Grundfos ūdens sūkņu iegādi ar to apkopi un rezerves daļu iegādi vienīgi no pašas SIA “Grundfos Pumps Latvia”, tādējādi liedzot citiem komersantiem iespēju sniegt pakalpojumus Grundfos ūdens sūkņu apkopes un rezerves daļu nodrošināšanas tirgū. Saskaņā ar Iesniegumā norādīto iepriekš minēto darbību rezultātā SIA “Grundfos Pumps Latvia” ļaunprātīgi izmanto dominējošo stāvokli ūdens sūkņu un to apkopes tirgū Latvijā, kas varētu tikt kvalificēts kā Konkurences likuma 13.pantā noteiktā aizlieguma pārkāpums.

“HidroTehServiss” ir Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40103158860, juridiskā adrese ir Rīgas iela 15, Rīgas rajons, Carnikavas novads, Carnikava.

“Grundfos Pumps Latvia” ir Latvijas Republikas Komercreģistrā reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību ar vienoto reģistrācijas Nr.40003500153, juridiskā adrese ir A.Deglava iela 60, Rīga.

Izvērtējot Iesniegumā ietverto, kā arī papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Konkrētais tirgus

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu “konkrētais tirgus ir konkrētās preces tirgus, kas izvērtēts saistībā ar konkrēto ģeogrāfisko tirgu”. Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu “konkrētās preces tirgus ir noteiktas preces tirgus, kurā ietverts arī to preču kopums, kuras var aizstāt šo noteikto preci konkrētajā ģeogrāfiskajā tirgū, ņemot vērā pieprasījuma un piedāvājuma aizstājamības faktoru, preču pazīmes un lietošanas īpašības”. Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu “konkrētais ģeogrāfiskais tirgus ir ģeogrāfiska teritorija, kurā konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir pietiekami līdzīgi visiem šā tirgus dalībniekiem, un tādēļ šo teritoriju var nošķirt no citām teritorijām”.

1.1. Saskaņā ar Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju (15.01.2009. Konkurences padomes pārstāvju un SIA “HidroTehServiss” pārstāvju sarunu protokols) ūdens sūkņus iespējams iedalīt ūdens apgādes sūkņos (dzeramais ūdens) un notekūdeņu sūkņos (kanalizācijas, drenāžas ūdeņi). Lai gan ūdens sūkņi tiek ražoti katrs savam mērķim, tomēr teorētiski pastāv daļēja aizvietojamība, t.i., ūdens apgādes sūkņus var izmantot notekūdeņu sūkņu vietā, bet ne otrādi. Praksē tas notiek ļoti retos gadījumos.

SIA “Grundfos Pumps Latvia” galvenie komercdarbības veidi ir mašīnu, iekārtu, t.sk. mehānisko sūkņu un to piederumu, tirdzniecība un remonts. Saskaņā ar SIA “Grundfos Pumps Latvia” sniegto informāciju nozarē pastāv šāds ūdens sūkņu sektoru iedalījums: 1) sadzīves ūdens sūkņi (apkures, ūdensapgādes, kanalizācijas), kas tiek realizēti privātmāju īpašniekiem – neprofesionāļiem;
2) rūpnieciskie ūdens sūkņi (dezinfekcijas, dozētāji, ūdensapgāde, kanalizācija), kas tiek realizēti ražošanas uzņēmumiem; 3) profesionālie ūdensapgādes sūkņi (notekūdeņu sūkņi, kanalizācijas sūkņi), kas tiek realizēti uzņēmumiem, kas nodarbojas ar ūdens apgādi un kanalizāciju. SIA “Grundfos Pumps Latvia” izplata visus iepriekš norādītos ūdens sūkņu veidus.

SIA “Grundfos Pumps Latvia” norādīja, ka funkcijas visiem ūdens sūkņiem ir līdzīgas, taču katram mērķim ražotie ūdens sūkņi atšķiras pēc to izmēra. Katrs sūknis tiek ražots konkrētam mērķim un nav vajadzības viena ūdens sūkņa vietā izmantot citu. SIA “Grundfos Pumps Latvia” norādīja, ka teorētiski pastāv aizvietojamība starp dažādu veidu ūdens sūkņiem, taču praksē klienti iegādājas tieši konkrētam mērķim ražotos ūdens sūkņus.

Tāpat SIA “HidroTehServiss” norādīja, ka viena ražotāja ūdens sūkņi pilnībā aizvieto citu ražotāju ūdens sūkņus.

Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī Iesniegumā norādītos iebildumus, Konkurences padome uzskata, ka šīs lietas ietvaros nav nepieciešams noteikt atsevišķu konkrētas preces tirgu sadzīves ūdens sūkņiem, rūpnieciskiem sūkņiem un profesionālajiem ūdens sūkņiem. Līdz ar to par konkrētās preces tirgu šīs lietas ietvaros tiek uzskatīts ūdens sūkņu izplatīšanas tirgus.

Konkurences padome secina, ka konkurences apstākļi ūdens sūkņu izplatīšanas tirgū ir pietiekami līdzīgi visā Latvijas teritorijā. Līdz ar to par konkrēto ģeogrāfisko tirgu šīs lietas ietvaros tiek uzskatīta Latvijas Republikas teritorija.

1.2. Saskaņā ar Iesniegumā minēto informāciju SIA “HidroTehServiss” nodarbojas ar dažādu ūdens sūkņu, sūkņu staciju, notekūdeņu attīrīšanas ietaišu aprīkojuma ražotāju produkcijas apkopes servisu un remontu. Apkopes un remonta pakalpojumus SIA “HidroTehServiss” sniedz tikai juridiskām personām.

SIA “Grundfos Pumps Latvia” darbojas ūdens sūkņu apkopes (servisa) un remonta pakalpojumu sniegšanas tirgū, sniedzot šo pakalpojumu tikai juridiskām personām – t.s. profesionāliem klientiem (rūpnieciskie ūdens sūkņi un profesionālās ūdensapgādes ūdens sūkņi – turpmāk tekstā abi kopā profesionālie ūdens sūkņi). Sadzīves ūdens sūkņiem parasti netiek veikta apkope, taču profesionālie ūdens sūkņi ātri nolietojas, tāpēc ir nepieciešama speciālā apkope. Katrs ražotājs norāda ekspluatācijas instrukcijā stundu skaitu, kuram iestājoties, ir jāveic regulārā apkope.

1.2.1. Apkopes pakalpojums ietver ūdens sūkņu apskati, nepieciešamības gadījumā – remontu, vai arī atsevišķos gadījumos ūdens sūkņu detaļu nomaiņu (piemēram, reizi 5 gados ir jāmaina gultņi). Tātad apkopes pakalpojums paredz ūdens sūkņa stāvokļa pārbaudi.

Izvērtējot Konkurences padomē iesniegtos SIA “Grundfos Pumps Latvia” un SIA “HidroTehServiss” apkopes (servisa) līgumus, secināms, ka tie paredz fiksētu samaksu par regulāro apkopi (tiek uzskaitītas darbības, kas jāveic pakalpojuma sniedzējam apkopes ietvaros), kā arī atsevišķi tiek norādīti pakalpojuma sniedzēja papildu pakalpojumi un atsevišķa samaksa par tiem, piemēram, ja ūdens sūkņiem ir nepieciešams remonts. Ņemot vērā minēto, secināms, ka apkopes (servisa) līgumā tiek paredzēti divu veidu pakalpojumi, proti, apkope un remonts (ja tāds ir nepieciešams). SIA “Grundfos Pumps Latvia” un SIA “HidroTehServiss” piedāvā saviem klientiem abus pakalpojumus.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka konkrētās preces (pakalpojuma) tirgus ir ūdens sūkņu apkopes (servisa) un remonta pakalpojuma tirgus.

1.2.2. Saskaņā ar SIA “Grundfos Pumps Latvia” sniegto informāciju uzņēmumam ir pienākums sniegt Grundfos produkcijas garantijas remontu Latvijas Republikā neatkarīgi no tā, kurā vietā (valstī) tika iegādāta Grundfos prece, kā arī neatkarīgi no tā, vai klienti ir fiziskās vai juridiskās personas (saskaņā ar Konkurences padomē iesniegtajiem Grundfos tirdzniecības noteikumiem garantijas laiks ir divi gadi). (*) SIA “Grundfos Pumps Latvia” ir vienīgais uzņēmums, kas ir pilnvarots sniegt garantijas remonta pakalpojumus Grundfos ūdens sūkņiem Latvijas Republikas teritorijā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome uzskata, ka Grundfos ūdens sūkņu garantijas remonta pakalpojumi veido atsevišķo konkrētās preces (pakalpojuma) tirgu.

1.2.3. (*) SIA “Grundfos Pumps Latvia” norādīja, ka klientam pastāv izvēles iespēja saņemt remonta pakalpojumu (gadījumā, ja ražotājs konstatē, ka tas nav garantijas gadījums) no citiem pakalpojuma sniedzējiem, ne tikai no ražotāja. (*)

SIA “Grundfos Pumps Latvia” norādīja (16.01.2009. Konkurences padomes pārstāvju un SIA “Grundfos Pumps Latvia” pārstāvju sarunu protokols), ka nepastāv tāds termins kā “garantijas apkope”, t.i., apkopes pakalpojums profesionāliem ūdens sūkņiem garantijas laikā. Ūdens sūkņu apkope ir jāveic saskaņā ar ražotāja ekspluatācijas instrukcijas noteikumiem, neatkarīgi no tā, vai to nepieciešams darīt garantijas vai pēc garantijas laikā. Ražotājam nav pienākums sniegt apkopes (servisa) pakalpojumu Grundfos ūdens sūkņu garantijas laikā.

SIA “Grundfos Pumps Latvia” norādīja, ka teorētiski apkopi var veikt pats klients (vai arī cits apkopes pakalpojuma sniedzējs) ar nosacījumu (*). Pretējā gadījumā pastāv risks, ka klients var zaudēt garantiju – iespēju saņemt bezmaksas remontu no SIA “Grundfos Pumps Latvia”.

Izvērtējot Konkurences padomē iesniegto SIA “Grundfos Pumps Latvia” apkopes (servisa) un remonta pakalpojuma līgumu noteikumus, Konkurences padome konstatēja, ka apkopes ietvaros pakalpojuma sniedzējs apņemas sniegt šādas darbības: (*).

Saskaņā ar SIA “Grundfos Pumps Latvia” sniegto informāciju tirgū pastāv tāda prakse, ka pats produkcijas ražotājs/izplatītājs veic ūdens sūkņu apkopi, kā arī ārpus garantijas remontu ūdens sūkņu garantijas laikā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka tikai SIA “Grundfos Pumps Latvia” var veikt Grundfos ūdens sūkņu apkopes (servisa) pakalpojumu un ārpus garantijas remonta pakalpojumu produkcijas garantijas laikā. Līdz ar to Grundfos ūdens sūkņu apkopes (servisa) pakalpojums un ārpus garantijas remonta pakalpojums produkcijas garantijas laikā veido atsevišķo konkrētās preces (pakalpojuma) tirgu.

Konkurences apstākļi ūdens sūkņu apkopes (servisa) pakalpojuma un remonta pakalpojuma tirgū ir pietiekami līdzīgi visā Latvijas teritorijā. Līdz ar to Konkurences padome secina, ka par konkrēto ģeogrāfisko tirgu šīs lietas ietvaros tiek uzskatīta Latvijas Republikas teritorija.

1.3. Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka konkrētie tirgi šīs lietas ietvaros ir:

– ūdens sūkņu izplatīšanas tirgus Latvijas Republikas teritorijā;

Grundfos ūdens sūkņu garantijas remonta pakalpojuma tirgus Latvijas Republikas teritorijā (garantijas laikā);

– ūdens sūkņu apkopes (servisa) un remonta pakalpojumu pēc garantijas termiņa beigām tirgus Latvijas Republikas teritorijā;

Grundfos ūdens sūkņu apkopes (servisa) un ārpus garantijas remonta pakalpojuma tirgus garantijas laikā Latvijas Republikas teritorijā.

Konkurences padome, izvērtējot SIA “HidroTehServiss” un SIA “Grundfos Pumps Latvia” sniegto informāciju par konkurences apstākļiem ūdens sūkņu izplatīšanas tirgū Latvijas teritorijā, secina, ka viena ražotāja ūdens sūkņi pilnīgi aizvieto cita ražotāja ūdens sūkņus un klienti (patērētāji) var brīvi izvēlēties preces starp dažādiem piegādātājiem, un nekādi šķēršļi konkrētai izvēlei nepastāv. Pēc tirgus dalībnieku sniegtajiem aptuveniem aprēķiniem, SIA “Grundfos Pumps Latvia” tirgus daļa šajā konkrētajā tirgū varētu būt (*) (lielākais tirgus dalībnieks), konkurējošā ūdens sūkņu piegādātāja SIA “WILO Baltics” tirgus daļa – (*). Tādā tirgū, kur ir divi spēcīgi tirgus dalībnieki, maz ticams, ka kādam no tiem var būt dominējošais stāvolis konkrētajā tirgū. Tāpēc Konkurences padome uzskata, ka nav nepieciešams vērtēt, vai Konkurences likuma 13.panta iespējamais pārkāpums noticis šajā konkrētajā tirgū.

 

2. Konkurences likuma 13.pantā pirmās daļas 3.punktā noteiktā aizlieguma iespējamais pārkāpums

Konkurences likuma 13.panta pirmā daļa nosaka, ka “jebkuram tirgus dalībniekam, kas atrodas dominējošā stāvoklī, ir aizliegts jebkādā veidā ļaunprātīgi to izmantot Latvijas teritorijā. Dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana var izpaus­ties arī kā: 3) tādu noteikumu izvirzīšana, kuri darījuma slēgšanu, grozīšanu vai izbeigšanu ar citu tirgus dalībnieku padara atkarīgu no tā, vai šis tirgus dalībnieks uzņemas papildu saistības, kuras pēc būtības un pēc komerciālā lietojuma neattiecas uz konkrēto darījumu (..)”.

Saskaņā ar Iesniegumā minēto informāciju SIA “HidroTehServiss” ir noslēgts līgums ar Ogres pašvaldības aģentūru “Mālkalne” par Ogres pilsētas kanalizācijas sūkņu apkopi. Taču SIA “HidroTehServiss” uzskata, ka minētā līguma izpilde varētu tikt apdraudēta, ņemot vērā SIA “Grundfos Pumps Latvia” veiktās darbības, proti, SIA “Grundfos Pumps Latvia” 29.10.2008. nosūtīja Ogres pašvaldības aģentūrai “Mālkalne” adresēto vēstuli, kurā norādīja, ka (*). Tāds pats formulējums ir iekļauts SIA “Grundfos Pumps Latvia” 03.11.2008. vēstulē SIA “Skai Pluss” un 30.09.2008. vēstulē Priekuļu pagasta padomei.

Minētās darbības satur pazīmes, ka SIA “Grundfos Pumps Latvia” sasaista garantijas remonta pakalpojumu ar apkopes (servisa) pakalpojumu un rezerves daļu iegādes iespējām.

2.1. Grundfos ūdens sūkņu garantijas remonta pakalpojuma tirgus Latvijas Republikas teritorijā (garantijas laikā)

Ūdens sūkņu garantijas remonta pakalpojumus parasti sniedz ūdens sūkņu piegādātājs. Ja klients ievēro visas ražotāja instrukcijas, viņam ir tiesības divu gadu laikā saņemt garantijas remonta pakalpojumus bez maksas. Tādā veidā garantijas sniedzējs pasargā sevi no situācijas, kad būtu jāuzņemas finansiālā atbildība par darbībām, ko ar ūdens sūkni veikusi nekompetenta persona. SIA “HidroTehServiss” sniedza informāciju, ka tirgū pastāv arī šāda prakse: ūdens sūkņu piegādātājs deleģē kādu citu kompetentu komercsabiedrību veikt garantijas remontu iekārtām, noslēdzot attiecīgo vienošanos. Tas tiek praktizēts gadījumos, kad pašam piegādātājam trūkst resursu garantijas remonta izpildei. (*)

Konkurences padome, izvērtējot iegūto informāciju, secina, ka klients var garantijas remonta pakalpojumu pasūtīt pie komercsabiedrības, kas nav iekārtu piegādātājs, vai veikt remontu pats, bet šajā gadījumā klients riskē zaudēt tiesības uz bezmaksas garantijas remontu. Piegādājot ūdens sūkņus, SIA “Grundfos Pumps Latvia” brīdina klientus par šādu risku. Šī ir vispārpieņemta prakse. Konkurences padome secina, ka minētās SIA “Grundfos Pumps Latvia” darbības neliecina par Konkurences likuma 13.panta iespējamo pārkāpumu.

2.2. Ūdens sūkņu apkopes (servisa) un remonta pakalpojumu pēc garantijas termiņa beigām tirgus Latvijas Republikas teritorijā

Saskaņā ar Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju nepastāv administratīvas, kā arī citas barjeras ienākšanai ūdens sūkņu apkopes (servisa) un remonta pakalpojumu tirgū pēc garantijas laikā. Normatīvie akti neparedz sertifikāta/licences, kā arī citu kvalifikāciju apliecinošu dokumentu esamības nepieciešamību, lai uzņēmums uzsāktu piedāvāt ūdens sūkņu apkopes (servisa) un remonta pakalpojumus.

Saskaņā ar SIA “HidroTehServiss” sniegto informāciju dažreiz ir nepieciešams saņemt papildu apmācības pie attiecīgā ūdens sūkņu ražotāja, jo katra ražotāja ūdens sūkņiem pastāv kādas specifiskās īpašības, par kurām jāzina, veicot remontu vai citus apkopes (servisa) pakalpojumus. Taču visas specifikācijas un lietošanas instrukcijas ir brīvi pieejamas arī internetā, līdz ar to apmācības nav obligātās.

SIA “Grundfos Pumps Latvia” veic apmācības par Grundfos produkciju visiem interesentiem. Turklāt nepieciešamā tehniskā informācija par Grundfos ūdens sūkņiem ir brīvi pieejama internetā. SIA “Grundfos Pumps Latvia” piedāvā teorētiskas apmācības. Grundfos grupas uzņēmums Dānijā piedāvā praktiskas apmācības kursus.

SIA “HidroTehServiss” norādīja, ka nav neviena uzņēmuma Latvijā, kas izmanto tikai viena ražotāja ūdens sūkņus. Vienā sistēmā var būt saslēgti kopā vairāku ražotāju ūdens sūkņi. Pēc SIA “HidroTehServiss” teiktā apkopes (servisa) un remonta pakalpojums tiek sniegts visiem ūdens sūkņiem kompleksā, nešķirot atsevišķu ražotāju ūdens sūkņus.

Gan SIA “Grundfos Pumps Latvia”, gan SIA “HidroTehServiss” norādīja, ka ūdens sūkņa īpašnieks pēc ūdens sūkņa garantijas termiņa beigām ir tiesīgs izvēlēties pakalpojuma sniedzēju, kurš veiks ūdens sūkņu apkopi (servisu) un nepieciešamības gadījumā – remontu. Tātad pēc garantijas termiņa beigām klientam nav pienākums griezties tieši pie ūdens sūkņa ražotāja/izplatītāja pēc apkopes (servisa) un remonta pakalpojuma. Ņemot vērā minēto, Konkurences padome konstatē, ka pēc garantijas laikā nenotiek ūdens sūkņu iegādes sasaistīšana ar ūdens sūkņu apkopes (servisa) un remonta pakalpojuma saņemšanu vienīgi no produkcijas ražotāja/izplatītāja.

2.3. Grundfos ūdens sūkņu apkopes (servisa) un ārpus garantijas remonta pakalpojuma tirgus garantijas laikā Latvijas Republikā

Konkurences padome šīs lietas ietvaros kā atsevišķo konkrēto tirgu definēja ūdens sūkņu apkopes (servisa) un ārpus garantijas remonta pakalpojumu Grundfos produkcijas garantijas laikā. Ņemot vērā to, ka klientam ir svarīgi saglabāt iespēju garantijas laikā saņemt bezmaksas remontu tādām dārgām un sociāli svarīgām iekārtām kā ūdens sūkņi, pastāv minimālā iespējamība, ka klients riskēs to zaudēt un saņemt apkopes (servisa) vai ārpus garantijas remonta pakalpojumu produkcijas garantijas laikā no cita pakalpojuma sniedzēja. Tāpēc, ņemot vērā šī lēmuma 1.2.3.punktā un šajā punktā norādīto informāciju, Konkurences padome uzskata, ka SIA “Grundfos Pumps Latvia” izsūtītā informācija (*) var ietekmēt klientu lēmumus attiecībā par apkopes (servisa) pakalpojumu sniedzēju izvēli.

Saskaņā ar SIA “Grundfos Pumps Latvia” sniegto informāciju Ogres pašvaldības aģentūrai “Mālkalne” adresētajā vēstulē tika nepareizi lietoti termini, kā arī vēstule ir sastādīta kļūdaini, pieļaujot neviennozīmīgu interpretāciju. SIA “Grundfos Pumps Latvia” norādīja, ka tāds termins kā “garantijas apkope” vispār nepastāv – klientam ir iespēja izvēlēties vai nu pašam veikt ūdens sūkņu apkopi, vai saņemt šo pakalpojumu no paša ražotāja/izplatītāja vai arī no kāda cita pakalpojuma sniedzēja. Ja ūdens sūkņu apkopi tā garantijas laikā klients veic pats vai vienojas ar citu pakalpojuma sniedzēju, tad apkopi ir iespējams veikt tā, (*).

Par rezerves daļu iegādi SIA “Grundfos Pumps Latvia” norādīja, ka jebkura persona var iegādāties Grundfos rezerves daļas pie SIA “Grundfos Pumps Latvia” autorizētiem klientiem jeb dīleriem, kas izplata šo produkciju mazumtirdzniecībā. Pats SIA “Grundfos Pumps Latvia” nodarbojas ar ūdens sūkņu un to rezervju daļu izplatīšanu vairumtirdzniecības līmenī, veicot produkcijas piegādi saviem dīleriem vai arī citiem klientiem, kas pērk Grundfos produkciju vairumā (šajos gadījumos SIA “Grundfos Pumps Latvia” slēdz līgumus ar klientiem). Turklāt SIA “HidroTehServiss” pārstāvis sarunas laikā ar Konkurences padomi 15.01.2009. norādīja, ka nepieciešamības gadījumā pastāv iespēja iegādāties Grundfos rezerves daļas ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, ko SIA “HidroTehServiss” arī praktizē.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Konkurences padome secina, ka ūdens sūkņus un to rezerves daļas ir iespējams iegādāties gan Latvijā pie SIA “Grundfos Pumps Latvia” dīleriem, gan arī citās Eiropas Savienības valstīs. Tātad SIA “Grundfos Pumps Latvia” izplatītās ziņas par to, ka Grundfos produkcijas rezerves daļas Baltijas tirgū ir iespējams iegādāties tikai pie SIA “Grundfos Pumps Latvia”, nevar būt par šķērsli gan SIA “HidroTehServiss”, gan jebkuram citam pircējam (klientam) iegādāties detaļas no citiem avotiem.

Lai gan klientiem, kuri saņēmuši iepriekš minētās SIA “Grundfos Pumps Latvia” vēstules, var rasties priekšstats, ka pēc ūdens sūkņu apkopes (servisa) pakalpojumiem, ārpus garantijas remonta pakalpojumiem (kuri ir maksas pakalpojumi) un rezerves daļām garantijas laikā ir jāvēršas tikai pie SIA “Grundfos Pumps Latvia”, vērtējot SIA “Grundfos Pumps Latvia” darbību ietekmi uz konkurenci Grundfos apkopes (servisa) un remonta pakalpojumu tirgū garantijas laikā Latvijas teritorijā, Konkurences padome ņēma vērā šādus aspektus:

1) saskaņā ar SIA “Grundfos Pumps Latvia” Vispārējiem tirdzniecības noteikumiem garantijas laiks Grundfos ūdens sūkņiem ir divi gadi, kas nav ilgstošs periods;

2) SIA “HidroTehServiss” pārstāvis nav norādījis un Konkurences padome nav ieguvusi informāciju, ka iepriekš minētās SIA “Grundfos Pumps Latvia” darbības būtu izraisījušas negatīvas sekas, klientiem izbeidzot līgumus ar SIA “HidroTehServiss”;

3) gan SIA “Grundfos Pumps Latvia”, gan SIA “HidroTehServiss” līgumi satur vienādus noteikumus par:

(*);

4) saskaņā ar SIA “HidroTehServiss” sniegto informāciju nav neviena uzņēmuma Latvijā, kas izmanto tikai viena ražotāja ūdens sūkņus – ūdens sūkņi ir saslēgti kopā vienā sistēmā;

5) (*);

6) 20.01.2009. SIA “Grundfos Pumps Latvia” iesniedza Konkurences padomē apliecinājumu, par to ka 19.01.2009. SIA “Grundfos Pumps Latvia” nosūtīja Ogres pašvaldības aģentūrai “Mālkalne”, SIA “Skai Pluss” un Priekuļu pagasta padomei vēstules, kurās tika izskaidrots, ka “(..) Garantija ir spēkā, ja Grundfos ražotās preces ir dimensionētas, transportētas, montētas un ekspluatētas saskaņā ar Grundfos montāžas un ekspluatācijas noteikumiem. Garantijas gadījuma iestāšanās gadījumā bezmaksas garantijas remontu nodrošina SIA “Grundfos Pumps Latvija” serviss (..) un garantijas remonts notiek, ievērojot vispārējos Grundfos tirdzniecības noteikumu nosacījumus. Vispārējie Grundfos tirdzniecības noteikumi neparedz Grundfos ražoto preču bezmaksas apkopi, līdz ar to Grundfos sūkņu un citu izstrādājumu apkopi var veikt pats pircējs saviem spēkiem vai noslēdzot apkopes līgumu ar SIA “Grundfos Pumps Latvia” servisu vai citiem uzņēmumiem, kas specializējas šādu pakalpojumu sniegšanā. Grundfos ražoto preču rezerves daļas pieejamas pie Grundfos preču dīleriem (..)”. Tādējādi SIA “Grundfos Pumps Latvia” novērsa vēstulēs sniegtās informācijas neviennozīmīgu interpretāciju.

Līdz ar to, ņemot vērā visu iepriekš minēto, Konkurences padome uzskata, ka SIA “Grundfos Pumps Latvia” šī lēmuma 2.punktā priekšvārdā klientiem norādītā informācija nevar būtiski ietekmēt konkurenci ūdens sūkņu apkopes (servisa) un remonta pakalpojumu tirgū. Tādējādi Konkurences padome secina, ka iespējamais pārkāpums ir maznozīmīgs – ar to nav nodarīts un nevar tikt nodarīts būtisks kaitējums konkurencei.

Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 1.punktu, 13.panta pirmās daļas 3.punktu, 23.panta trešās daļas 1., 2. un 3.punktu un ceturtās daļas 2.punktu, Konkurences padome

 

nolēma:

neierosināt lietu uz SIA “HidroTehServiss” 17.12.2008. iesnieguma pamata par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 3.punkta pārkāpumu SIA “Grundfos Pumps Latvia” darbībās.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. R.Jonītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!