• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par PVN likmi viesu izmitināšanas pakalpojumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.2009., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187457

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par finanšu organizāciju sniegto atbalstu

Vēl šajā numurā

06.02.2009., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par PVN likmi viesu izmitināšanas pakalpojumiem

 

Ministru kabinets 3.februārī atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) virzīto noteikumu projektu “Grozījums Ministru kabineta 2006.gada 14.novembra noteikumos Nr.933 “Likuma par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtība””, kas paredz līdz 2008.gada 12.decembrim noslēgtajiem līgumiem par viesu izmitināšanas pakalpojumiem piemērot līdzšinējo 5% PVN likmi.

MK noteikumi paredz, ka pakalpojumu sniedzējiem, iesniedzot nodokļu deklarāciju par 2009.gada janvāri, Valsts ieņēmumu dienestā jādod arī pārskats par līdz 2008.gada 12.decembrim noslēgtajiem līgumiem, kurā būs jānorāda pakalpojumu saņēmējs, tā reģistrācijas numurs, pakalpojuma veids, līguma numurs, darījuma vērtība un aprēķinātā nodokļu summa.

Jau ziņots, ka tūrisma nozares uzņēmumi iebilda pret Saeimas 2008.gada 12.decembrī apstiprinātiem grozījumiem likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, kas paredz, ka, sākot ar 2009.gada 1.janvāri, pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk – PVN) likme viesu izmitināšanas mītņu sniegtajiem pakalpojumiem ir 21%.

Ņemot vērā tūrisma nozares darbības specifiku, vairums viesnīcu līgumus par pakalpojumu sniegšanu nākamajā gadā slēdz jau iepriekšējā sezonā, proti, līgumus ar sadarbības partneriem – korporatīvajiem klientiem, tūrisma aģentūrām Latvijā un ārvalstīs – par viesnīcu pakalpojumu sniegšanu 2009.gadā viesnīcas ir noslēgušas jau 2008.gadā, aprēķinot PVN likmi 5% apmērā.

Tā kā 50% katra ārvalstu tūrista izdevumu veido izmaksas par viesnīcām un restorāniem, būtiski ir saglabāt viesu izmitināšanas pakalpojumu konkurētspēju. Svarīgi atzīmēt, ka konkurējošās Baltijas valstis saglabā pazemināto PVN likmi: Lietuva piemēros pārejas noteikumus – PVN likmi 5% (līdz 2009.gada beigām) 19% likmes vietā, Igaunija paceļ tikai līdz 9%. Ar 2009.gada 1.janvāri Latvijā ir otra augstākā likme Eiropā (pēc Dānijas, kur ir 25%).

Tāpēc, lai tūrisma nozare un ar to saistītās nozares (piemēram, transporta, restorānu biznesa, tirdzniecības un citas) neciestu zaudējumus, Ekonomikas ministrija šā gada 26.janvārī iesniedza izskatīšanai Ministru kabineta sēdē izstrādāto Ministru kabineta noteikumu projektu “Grozījums Ministru kabineta 2006.gada 14.novembra noteikumos Nr.933 “Likuma par pievienotās vērtības nodokli normu piemērošanas kārtība””, kas paredz viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesu izmitināšanas mītnēs, par kuru sniegšanu 2009.gadā līgumi ir noslēgti līdz 2008.gada 12.decembrim, piemērot nodokļa likmi, kas šiem pakalpojumiem bija piemērojama līdz 2008.gada 31.decembrim (t.i., 5%).

Ekonomikas ministrijas un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) pārstāvji jau 2008.gada 19.decembrī tikās ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem, lai pārrunātu šo jautājumu un rosinātu izmaiņas likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”. EM vēlreiz uzsvēra tūrisma sektora kā pakalpojumu eksporta nozīmi tautsaimniecības attīstībā – pēc Latvijas bankas maksājumu bilances datiem tūrisma pakalpojumu eksporta īpatsvars kopējā Latvijas preču un pakalpojumu eksportā 2007.gadā bija 5,6%, Latvijas pakalpojumu eksportā – 18,3%, un tas sastādīja 342,8 miljonus latu.

Kā jau ziņots, diskusijas par 5% PVN likmes piemērošanu tūrisma uzņēmumiem aizsākās jau 2008.gada decembrī, kad ekonomikas ministrs K.Gerhards rosināja līdz 2009.gada beigām piemērot samazināto 5% PVN likmi tiem viesnīcu pakalpojumiem, par kuriem līgums tika noslēgts līdz 2008.gada 12.decembrim.

Šis ierosinājums MK 2009.gada 6.janvāra sēdē neguva valdības atbalstu.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!