• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par valsts budžeta izpildi janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.2009., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187391

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programma

Vēl šajā numurā

05.02.2009., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par valsts budžeta izpildi janvārī

 

Saskaņā ar Valsts kases operatīvajiem datiem šā gada janvārī gan valsts pamatbudžeta, gan speciālā budžeta ieņēmumi pārsnieguši izdevumus, tādējādi valsts konsolidētajā budžetā ir 34,6 miljonu latu finansiālais ietaupījums. Pērn šajā pašā periodā finansiālais ietaupījums bija 64 miljoni latu.

Finanšu ministrs Atis Slakteris skaidro: “Kopumā budžeta ieņēmumi atbilst prognozētajam. Tomēr uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumu janvāra plāns tika pārsniegts par 12,2 miljoniem latu. Tas saistīts ar to, ka janvārī nodokļu maksātāji ieskaitīja avansa maksājumus, kas tika aprēķināti, ņemot vērā vēl 2007.gada uzņēmējdarbības rezultātus. Ar laiku maksājumi izlīdzināsies un budžeta izpildes dati precīzāk atspoguļos reālo situāciju tautsaimniecībā. Kritums budžeta ieņēmumos no pievienotās vērtības nodokļa ir tiešā veidā saistīts ar patēriņa krituma turpināšanos, par ko liecina arī mazumtirdzniecības apgrozījuma samazināšanās. Savukārt akcīzes nodokļa ieņēmumi ir kritušies, jo pēc nodokļu maksātāju lūguma tika veikti nodokļu samaksas termiņa pagarinājumi. Tā rezultātā daļa nodokļu ieņēmumu tiks sagaidīta nākamajos mēnešos.

 

Valsts pamatbudžets

Janvārī valsts pamatbudžeta ieņēmumi bija 243,5 miljoni latu, bet izdevumi sasniedza 223,7 miljonus latu, kā rezultātā finansiālais ietaupījums bija 19,8 miljoni latu. Salīdzinot ar 2008.gadu, valsts pamatbudžeta ieņēmumi janvārī ir bijuši par 19,1 miljonu latu mazāki, bet izdevumi sarukuši par 1,9 miljoniem latu.

Nodokļu ieņēmumi pamatbudžetā 2009.gada janvārī sasniedza 185 miljonus latu, kas ir par 16% mazāk, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, savukārt pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi samazinājās par 25,5% jeb 32 miljoniem latu. Par 19,6% jeb 3 miljoniem latu samazinājās arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi, bet akcīzes nodokļa ieņēmumi sarukuši par 4,6% jeb 2 miljoniem latu. Samazinājumu minēto nodokļu ieņēmumos daļēji kompensēja uzņēmuma ienākuma nodokļa ieņēmumi, kas par 9,9% jeb 3 miljoniem latu pārsniedza pērnā gada janvārī iekasēto apjomu.

Nenodokļu ieņēmumi pamatbudžetā bija 17 miljoni latu, kas ir par 2 miljoniem latu vairāk nekā pērnā gada attiecīgajā periodā. Budžeta iestāžu ieņēmumus par sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citi pašu ieņēmumi veidoja 8 miljonus latu, kas ir par 21,3% jeb 2 miljoniem latu mazāk nekā pērnā gada janvārī. Ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi 2009.gada janvārī sasniedza 33 miljonus latu, veidojot pieaugumu 10,5% apmērā pret pērnā gada atbilstošo periodu, jo tika saņemts 14,6 miljonu latu starpmaksājums Eiropas Sociālā fonda ietvaros un 18,5 miljonu latu ieņēmumi no Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda.

 

Valsts speciālais budžets

Valsts speciālā budžeta janvāra ieņēmumi sasniedza 106,8 miljonus latu, izdevumi – 92,04 miljonus latu, finansiālais ietaupījums bija 14,7 miljoni latu. Salīdzinot ar 2008.gadu, valsts speciālā budžeta ieņēmumi bija par 5,2 miljoniem latu mazāki, bet izdevumi pieauguši par 7,02 miljoniem latu.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!