• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības lauksaimniecības fondu līdzekļu apguvi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2009., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187216

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Vēlētāju reģistra likumā

Vēl šajā numurā

03.02.2009., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības lauksaimniecības fondu līdzekļu apguvi

 

Saeimas Eiropas lietu komisija (ELK) aicina Zemkopības ministriju (ZM) atvieglot piekļuvi Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības un zivsaimniecības fondu līdzekļiem.

ELK 28.janvārī uzklausīja ZM un Zemnieku saeimas sniegto informāciju par ES Lauksaimniecības fonda un Eiropas Zivsaimniecības fonda apguvi 2007.–2013.gadā.

“Šobrīd Zemkopības ministrijas rīcībā ir visi Zemnieku saeimas sagatavotie priekšlikumi Eiropas Savienības lauksaimniecības fondu pieejamības uzlabošanai,” secināja ELK priekšsēdētājas biedre Karina Pētersone. “Tādēļ Eiropas lietu komisija arī turpmāk rūpīgi sekos, kā Zemkopības ministrija īstenojusi šos zemnieku iesniegtos priekšlikumus.”

Diskutējot par ES lauksaimniecības finansējuma izmantošanu, ELK deputāts Jānis Eglītis aicināja vairāk uzticēties lauksaimniekiem, kuri jau ir sekmīgi īstenojuši projektus, un tos pārbaudīt mazāk, tā mazinot birokrātisko slogu.

Savukārt deputāts Oskars Kastēns vērsa uzmanību uz to, ka ES lauksaimniecības fonda pasākumu sarakstā ir pārāk maz pasākumu, kas reāli veicina Latvijas zemnieku konkurētspēju, bet pārāk daudz dažādu citu aktivitāšu. “Ja tā turpināsies, pēc pāris gadiem laukos būs tikai lauksaimniecības muzeji, bet spēcīgu lauksaimniecības kooperatīvu nebūs,” uzsvēra O.Kastēns.

Zemnieku saeima aicina noteikt, lai zemnieki, sākot ES lauksaimniecības fondu ietvaros realizējamos projektus, varētu saņemt daļēju priekšfinansējumu aptuveni 40 procentu apmērā no projekta summas. Šābrīža ekonomiskajā situācijā tas uzlabotu iespējas saņemt ES finansējumu, norādīja zemnieku pārstāvji.

Tāpat zemnieki aicina iesniegtos biznesa plānus vērtēt pēc būtības, jo bieži dažādu formālu kritēriju neizpildīšanas dēļ tiek noraidīti perspektīvi projekti. Visbeidzot Zemnieku saeima rosina līdz trim mēnešiem saīsināt projektu izvērtēšanas termiņu.

Situācija lauksaimniecībā un kopumā ekonomikā pēdējā laikā ir būtiski mainījusies, tādēļ ZM patlaban analizē, kā pārdalīt 2007.–2013.gada plānošanas periodam atvēlētos ES lauksaimniecības fondu līdzekļus, ELK deputātus informēja zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.

Ministrs uzsvēra, ka plānotā vairāku pasākumu apturēšana nozīmēs tikai jaunu projektu nepieņemšanu, bet jau iesākto projektu gaita netiks apturēta. Kā piemēru M.Roze minēja lēmumu nepieņemt jaunus lauksaimnieku priekšlaicīgās pensionēšanās pieteikumus. “Tiem bijušajiem lauksaimniekiem, kas jau tagad saņem Eiropas Savienības pensijas, tās tiks maksātas arī turpmāk. Mēs neapturam jau iesākto projektu gaitu,” teica zemkopības ministrs.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!