• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Menas salas parlamenta priekšsēdētāja vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2009., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187214

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par taupības pasākumiem Saeimā

Vēl šajā numurā

03.02.2009., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Menas salas parlamenta priekšsēdētāja vizīti Saeimā

 

Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone 30.janvārī tikās ar Menas salas parlamenta apakšpalātas priekšsēdētāju Stīvenu Čārlzu Rodanu.

K.Pētersone sveica viesi ar ierašanos mūsu valstī un iepazīstināja ar Latvijas vēlēšanu sistēmas un parlamenta darbības, kā arī valdības veidošanas principiem. Saeimas priekšsēdētāja biedre apliecināja Saeimas atvērtību sadarbībai ar Menas salas likumdevējiem. “Ja Latvijas un Menas salas savstarpējo finanšu un ekonomisko attiecību uzlabošanai nepieciešams kāds jauns regulējums, Saeima var sniegt ieguldījumu šā jautājuma risināšanā,” norādīja K.Pētersone.

S.Rodans informēja, ka Menas salas parlaments (Tynwald) ir visvecākais nepārtraukti strādājušais parlaments pasaulē. Pirmās parlamenta sēdes tālajā 979.gadā Menas salā sasauca vēl skandināvu vikingi. Parlaments sastāv no divām palātām – apakšpalātas (House of Keys), kuras 24 locekļi tiek ievēlēti tiešās vēlēšanās, un augšpalātas jeb Likumdošanas padomes, kura sastāv no netieši ieceltiem pārstāvjiem.

Mena ir neliela sala ar 80 tūkstošiem iedzīvotāju, un, kaut arī formāli tā ir viena no Apvienotās Karalistes kroņa teritorijām, tā tomēr bauda lielu autonomiju no Lielbritānijas, informēja S.Rodans. Apvienotās Karalistes centrālās varas kompetencē ir ārlietu un aizsardzības jautājumi, bet vairums pārējo sfēru ir pašas salas ziņā. Menas sala nav Eiropas Savienības (ES) sastāvā, kaut arī tai ir saistoši ES brīvās preču kustības principi.

Menas sala sevi pozicionē kā labi regulētu finanšu pakalpojumu sniedzēju, un 40 procentus ieņēmumu sala iegūst no finanšu sektora. Tomēr, neskatoties uz banku sektora lielo īpatsvaru, globālā finanšu krīze Menas salu skārusi salīdzinoši maz, skaidroja S.Rodans, piebilstot, ka salā ir ļoti zems bezdarba līmenis – tikai 1,5 procenti.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!