• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zvērinātu revidentu sertificēšanas noteikumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.1999., Nr. 270/273 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18712

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad ūdensvadu mērī dzīvokļa kvadrātmetros

Vēl šajā numurā

25.08.1999., Nr. 270/273

PAR DOKUMENTU

Veids: noteikumi

Pieņemts: 10.08.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NOZARU DOKUMENTI

Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija

Zvērinātu revidentu sertificēšanas noteikumi

Apstiprināti

Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas

valdes sēdē 1999.gada 10. augustā

Priekšsēdētāja S.Vilcāne

1. Zvērinātu revidentu sertificēšanas kārtība Latvijas Republikā pamatojas uz Latvijas likuma "Par zvērinātiem revidentiem" prasībām, Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas statūtiem un šiem sertificēšanas noteikumiem.

2. Atbilstoši Latvijas likumam "Par zvērinātiem revidentiem" par zvērinātiem revidentiem var būt rīcībspējīgas personas, kuras atbilst šādiem nosacījumiem:

ir sasniegušas 25 gadu vecumu,

ir ieguvušas augstāko ekonomisko izglītību vai augstāko izglītību citā specialitātē un nokārtojušas kvalifikācijas eksāmenu ekonomikas pamatos,

ir nokārtojušas Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas kvalifikācijas eksāmenus,

tām ir Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas atzīta vismaz triju gadu pieredze revīzijas darbā,

ir saņēmušas sertifikātu saskaņā ar Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas noteiktajām prasībām,

tām ir nevainojama reputācija.

3. Zvērinātu revidentu sertificēšana iekļauj:

zvērināta revidenta pretendentu dokumentu, kas iesniegti sertifikāta iegūšanai, atbilstības likuma prasībām pārbaudi un pretendentu pielaišanu pie kvalifikācijas eksāmeniem;

kvalifikācijas eksāmenu nolikušo personu dokumentu par trīs gadu pieredzi revīzijas darbā pārbaudi;

zvērināta revidenta sertifikāta izsniegšanu;

zvērināta revidenta sertifikāta darbības apturēšanu uz noteiktu laiku;

zvērināta revidenta sertifikāta anulēšanu.

4. Lai tiktu pielaists pie zvērināta revidenta kvalifikācijas eksāmenu kārtošanas, zvērināta revidenta pretendents iesniedz Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas sertificēšanas komitejai šādus dokumentus:

noteikta parauga pieteikumu kvalifikācijas eksāmenu kārtošanai;

izglītības un profesionālās darbības aprakstu;

izglītības dokumentu (diplomu) norakstu(s) un uzrāda personīgi to oriģinālus;

izrakstu no darba grāmatiņas vai citus darba stāžu apliecinošus dokumentus;

deklarāciju par to, ka nav pakļauts likuma "Par zvērinātiem revidentiem" aizliegumu prasībām;

kvīts norakstu par pretendenta dokumentu kārtošanas un izskatīšanas maksas samaksu;

divas fotokartītes dokumentiem;

pasi uzrāda personīgi.

Darba stāžam grāmatvedības vai revīzijas jomā jābūt vismaz trīs gadi, laikā no 1993.gada.

Iesniegto dokumentu atbilstību likumdošanas prasībām pārbauda Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas sertificēšanas komiteja un viena mēneša laikā pieņem lēmumu par pretendenta pielaišanu vai nepielaišanu pie kvalifikācijas eksāmeniem. Sertificēšanas komiteja ir tiesīga pieprasīt no pretendenta papildu dokumentus, ja iesniegtie nedod iespēju pieņemt lēmumu.

Nokārtoto eksāmenu rezultāti atzīstami piecus gadus.

Ja vienu no kvalifikācijas eksāmeniem pretendents kārtoja trīs reizes un nenokārtoja, tad jākārto visi eksāmeni no jauna.

Sertificēšanas komitejas lēmums glabājas pretendenta lietā. Tā noraksti tiek izsniegti eksaminācijas komitejai un (pēc pieprasījuma) pretendentam.

5. Lai tiktu atzīta kvalifikācijas eksāmenus nolikušo personu trīs gadu pieredze revīzijas darbā, pretendents iesniedz Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas sertificēšanas komitejai šādus dokumentus:

noteikta parauga pieteikumu par trīs gadu pieredzes revīziju darbā atzīšanu un zvērināta revidenta sertifikāta izsniegšanu;

izrakstu no darba grāmatiņas;

Latvijas zvērinātu revidentu vai starptautiski atzītu ārvalstu revidentu firmu, kuras darbojas arī Latvijā, sertificētu revidentu vai partneru, kuru vadībā pretendents vismaz trīs gadus veicis revīzijas darbus, pretendenta raksturojumu un slēdzienu, ka pretendenta pieredze ir pietiekama, lai viņš varētu patstāvīgi veikt gada pārskatu revīzijas;

divas fotokartītes dokumentiem.

Trīs gadu pieredzi revīzijas darbā nosaka atbilstoši Nolikumam par zvērinātu revidentu trīs gadu pieredzes revīzijas darbā iegūšanas un atzīšanas kārtību.

6. Ja pieredze revīzijas darbā tiek atzīta sertificēšanas komitejā, tad Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas valde pieņem lēmumu par zvērināta revidenta sertifikāta izsniegšanu pretendentam.

Zvērināta revidenta sertifikātu pretendentam izsniedz Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas priekšsēdētājs.

7. Lēmumu par zvērināta revidenta sertifikāta apturēšanu uz noteiktu laiku pieņem sertificēšanas komiteja uz jebkura no šādiem dokumentiem pamata:

• zvērināta revidenta iesnieguma par profesionālās darbības pārtraukšanu uz laiku ilgāku par vienu gadu, kurā norādīts iemesls, kāpēc zvērināts revidents nevarēs veikt profesionālo darbību (slimība, grūtniecība un dzemdības, bērna kopšana, darbs citā profesijā, citi iemesli);

• ētikas komitejas lēmuma par zvērināta revidenta profesionālās darbības apturēšanu uz noteiktu laiku;

• prokuratūras izziņas par krimināllietas ierosināšanu;

• informāciju par kopsapulču, saistošu valdes lēmumu un statūtu neievērošanu;

• tiesas lēmuma, ka zvērināts revidents ir izdarījis kriminālnoziegumu;

• sertificēšanas komitejas lēmuma par to, ka zvērināts revidents bija iesniedzis sertificēšanas komitejai nepatiesas ziņas (viltotus dokumentus u.c.);

Zvērinātu revidentu saraksts, kuru sertifikāti ir apturēti, tiek publicēts avīzē "Latvijas Vēstnesis".

Lēmums par zvērināta revidenta sertifikāta apturēšanu glabājas zvērināta revidenta lietā.

8. Gadījumā, ja zvērināts revidents ir nozaudējis vai sabojājis vai citādi zaudējis sertifikātu, par to rakstiski jāinformē asociācija, norādot nozaudēšanas apstākļus. Sertifikāts tiek atjaunots ar jaunu kārtas numuru par attiecīgu samaksu. Par zaudējuma faktu tiek publicēta informācija laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

9. Jautājumu par ārvalstīs izdota auditora sertifikāta pielīdzināšanu Latvijas Republikas zvērināta revidenta sertifikātam izlemj sertificēšanas komiteja un apstiprina valde.

10. Zvērinātu revidentu lietu glabāšanas laiks ir 75 gadi, un zvērinātu revidentu pretendentu lietu glabāšanas laiks ir pieci gadi.

11. Zvērināta revidenta pretendentus un zvērināta revidenta sertificēšanas komitejas lēmumus var pārsūdzēt Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas valdei.

12. Sertificēšanas komiteja savu darbību veic atbilstoši Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas apstiprinātam sertificēšanas komitejas nolikumam.

Pārejas noteikumi

1. Zvērinātu revidentu pretendentiem, kuri līdz 1996.gada 31.decembrim nokārtoja visus kvalifikācijas eksāmenus un kuriem Latvijas Republikas Grāmatvedības metodiskā padome piešķīra licenci zvērināta revidenta darbībai, izsniegt zvērināta revidenta sertifikātu.

2. Zvērinātu revidentu pretendentiem, kuri līdz 1996.gada 31.decembrim nokārtoja tikai daļu no kvalifikācijas eksāmeniem, jāiesniedz dokumenti sertifikāta iegūšanai atbilstoši šiem noteikumiem. Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas eksaminācijas komiteja pieņem lēmumu par līdz 1996.gada 31.decembrim nokārtoto eksāmenu atzīšanu par nokārtotiem atbilstoši Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas valdes apstiprinātiem zvērinātu revidentu eksaminēšanas noteikumiem (kas nokārtoti pēc 01.05.95.).

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!