• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku komandiera apbalvojuma Goda zīme "Par nopelniem" nolikums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2009., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186985

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.17

Noteikumi par darbības programmas "Cilvēkresursi un nodarbinātība" papildinājuma 1.2.1.1.3.apakšaktivitāti "Atbalsts sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošanas kvalitātes uzlabošanai un īstenošanai"

Vēl šajā numurā

28.01.2009., Nr. 15

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Nacionālie bruņotie spēki

Veids: noteikumi

Numurs: 1

Pieņemts: 10.01.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nacionālo bruņoto spēku noteikumi Nr.1

Rīgā 2009.gada 10.janvārī

Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku komandiera apbalvojuma Goda zīme “Par nopelniem” nolikums

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2004.gada 23.novembra noteikumu Nr.957 “Kārtība, kādā dibināmi valsts institūciju un pašvaldību apbalvojumi” 8.punktu

 

I. Vispārīgie noteikumi

1. Šie noteikumi nosaka Nacionālo bruņoto spēku (turpmāk – NBS) Sauszemes spēku (turpmāk – SZS) komandiera apbalvojuma trīspakāpju Goda zīmes “Par nopelniem” – izskatu un aprakstu, piešķiršanas kārtību, apbalvojuma apliecinošo dokumentu, apbalvojuma nēsāšanas kārtību, tā pasūtīšanas un izgatavošanas kārtību.

2. Goda zīme ir NBS SZS komandiera apbalvojums. Goda zīmi “Par nopelniem” piešķir kā pateicību NBS SZS veterāniem, NBS karavīriem, militāro vienību civilpersonām, citu valstu bruņoto spēku pārstāvjiem, organizāciju, iestāžu pārstāvjiem un civilpersonām par godprātīgu dienestu un ieguldījumu NBS SZS attīstībā.

II. Apbalvojuma izskats un apraksts

3. NBS SZS komandiera apbalvojumam trīspakāpju Goda zīme “Par nopelniem” ir trīs pakāpes:

3.1. 1.pakāpe – zelta krāsā (1.pielikums);

3.2. 2.pakāpe – sudraba krāsā (2.pielikums);

3.3. 3.pakāpe – bronzas krāsā (3.pielikums).

4. NBS SZS komandiera apbalvojumam – trīspakāpju goda zīmes “Par nopelniem” tiek numurētas (numerācija tiek uzsākta no Nr.1). Goda zīmes aizmugurē (reversā) vidū, horizontāli reljefā attēlots uzraksts – “Par nopelniem”, apakšpusē iegravēts apbalvojuma numurs, kurš sastāv no cipariem, augšpusē apbalvojuma dibināšanas gads – 2008 (4.pielikums).

5. NBS SZS komandiera apbalvojuma Goda zīmei “Par nopelniem” pamatā ir Ruperta krusts, izmērs 42 x 42 mm, biezums 1,5 mm, izliekums 5 mm (5.pielikums). Goda zīme ir izgatavota no bronzas. Krusts pārklāts ar purpura krāsas emalju. Gar krusta ārējām malām ir 1mm plata zelta (1.pakāpei PANTONE zelta 513C), sudraba (2.pakāpei PANTONE sudraba 731C) vai bronzas (3.pakāpei PANTONE bronzas 733C) krāsas josla, krusta krāsa purpurs (PANTONE purpurs 2352C). Krusta vidū sakrustotas divas 25 mm garas šautenes, starp tām vertikāls 12 mm garš degošs deglis, zem tā apaļa bumba 2,5 mm (elementu: divas šautenes, deglis un bumbas krāsa zelta – 1.pakāpei, sudrabs – 2.pakāpei un bronza 3.pakāpei). Augšējais leņķis starp sakrustoto šauteņu malām ir 115º (6.pielikums).

6. Goda zīmes iekārtas 32 mm platā un 50 mm garā lentē, no lentas ārējām malām 5 mm attālumā izvietota 2,5 mm zelta krāsas joslas (PANTONE zelta 513C), Goda zīme apģērbam piestiprināma ar drošības adatu.

7. Lenšu atgriezumi ir 32 mm plati un 10 mm gari lentes krāsā, PANTONE zelta 513C. Centrālajā daļā ir zvaigzne pārklāta ar atbilstošas pakāpes krāsojumu – zelta – 1.pakāpei, sudraba – 2.pakāpei vai bronza – 3.pakāpei.

8. NBS SZS komandiera apbalvojums Goda zīme “Par nopelniem” miniatūrzīmes medaļas izmēri 19 mm x 19 mm, lentas izmēri 15 mm x 24 mm, ar proporcionāli identiskām joslām un krāsojumu kā goda zīmes visu pakāpju lentēm (1., 2. un 3.pielikums).

III. Apbalvojuma piešķiršanas kārtība

9. NBS SZS komandiera apbalvojums – trīspakāpju Goda zīme “Par nopelniem” tiek piešķirta:

9.1. 1.pakāpes goda zīme par izrādīto drosmi un iniciatīvu starptautiskajās operācijās, sekmīgi veiktajām operācijām, godprātīgu dienestu un būtiskiem ieguldījumiem SZS attīstībā;

9.2. 2.pakāpes goda zīme par izrādīto drosmi starptautiskajās operācijās, par godprātīgu dienestu un ieguldījumiem SZS attīstībā un izcilām sekmēm mācību laikā;

9.3. 3.pakāpes goda zīme par izrādīto iniciatīvu starptautiskajās operācijās, godprātīgu kalpošanu SZS un sekmēm mācību laikā.

10. Ar NBS SZS komandiera apbalvojumu Goda zīme “Par nopelniem” netiek apbalvoti karavīri, darbinieki un ierēdņi, pret kuriem ierosināta krimināllieta vai notiek dienesta izmeklēšana, kuriem ir spēkā esošs disciplinārsods un kuru rīcība dienesta laikā pēc sasnieguma vai dienesta, par kuru ierosināts piešķirt apbalvojumu, ir vērtējams negatīvi.

11. Šo noteikumu 2.punktā minētās personas apbalvošanai var ieteikt karavīrs vai militārās vienības civilpersona.

12. Karavīrs vai militārās vienības civilpersona, kura ieteikusi apbalvošanai ar NBS SZS komandiera apbalvojumu karavīru, ieteikumu iesniedz saskaņā ar karavīru apbalvošanas reglamenta prasībām.

13. Karavīrs vai militārās vienības civilpersona, kura ieteikusi apbalvošanai ar NBS SZS komandiera apbalvojumu šo noteikumu 2.punktā minēto personu, izņemot karavīru, pakļautības kārtībā ieteikumu iesniedz NBS SZS komandierim.

14. Iesniedzot rakstisku iesniegumu NBS SZS komandiera apbalvojuma Goda zīme, tajā norāda personas raksturojumu, sasniegumu novērtējumu un citus svarīgus iemeslus, kas ir būtiski apbalvojuma piešķiršanai.

15. Apbalvojuma nēsāšanas atļauju apstiprina apliecība, kuru paraksta NBS SZS komandieris. Apbalvojuma apliecība ir numurēta ar tādu pašu numuru kā Goda zīme.

16. NBS SZS komandieris izskata iesniegto ieteikumu un izvērtē, vai apbalvošanai ieteiktā persona atbilst šajā nolikumā minētajiem nosacījumiem. Vērtējot karavīru, vai atbilstoši šajā nolikumā minētajiem nosacījumiem, vērtē arī atbilstību karavīra apbalvošanas reglamentā noteiktajiem nosacījumiem.

17. Apbalvojumu piešķir ar NBS SZS komandiera pavēli svinīgos apstākļos.

18. NBS SZS komandiera Goda zīmes “Par nopelniem” vienu no pakāpēm piešķir tikai vienu reizi.

19. NBS SZS komandiera apbalvojums Goda zīme “Par nopelniem” piešķiršana personai nerada priekšrocības.

IV. Apbalvojuma apliecinošs dokuments un apbalvojuma nēsāšanas kārtība

20. Tiesības nēsāt NBS SZS komandiera apbalvojumu Goda zīme “Par nopelniem” apstiprina NBS SZS komandiera parakstīta ar NBS SZS komandiera zīmogu apzīmogota un identiski apbalvojuma medaļas numuram numurēta atbilstošas šķiras apliecība (7., 8. un 9.pielikums), izgatavota A4 formātā.

21. Apliecībā norāda militārpersonas pakāpi, vārdu, uzvārdu, kurai piešķirtas tiesības nēsāt atbilstošas šķiras NBS SZS komandiera apbalvojumu Goda zīmi, kā arī goda zīmes numuru un NBS SZS komandiera pavēles numuru. Ja apbalvojamais nav militārpersona, tad apliecībā tiek norādīts tikai vārds un uzvārds.

22. Izsniegto apliecību reģistrē NBS SZS Personāldaļas speciālists “NBS SZS komandiera apbalvojums Goda zīme “Par nopelniem” nēsāšanas tiesību žurnālā”, ko glabā NBS SZS Personālsastāva pārvaldē.

23. NBS SZS komandiera apbalvojumu Goda zīmi “Par nopelniem” nēsā aiz valsts apbalvojumiem un aizsardzības ministra apbalvojumiem saskaņā ar karavīru apbalvošanas reglamenta prasībām.

24. NBS SZS komandiera apbalvojumu Goda zīmi “Par nopelniem” nēsāšanas tiesības saglabājas pēc karavīra, militārās vienības civilpersonas izslēgšanas no vienības personālsastāva sarakstiem.

25. NBS SZS komandiera apbalvojumu Goda zīmi “Par nopelniem” nēsāšanas tiesības zaudē persona, kura ar tiesas nolēmumu sodīta par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu (neatkarīgi no tā vai sodāmība ir dzēsta vai ne) vai karavīram, kuram kā disciplinārsods piemērota atvaļināšana no aktīvā dienesta.

V. Apbalvojumu pasūtīšanas un izgatavošanas tiesības

26. NBS SZS komandiera apbalvojumu Goda zīmi “Par nopelniem” pasūtīšanas tiesības pieder tikai NBS SZS.

27. Izdevumus par NBS SZS komandiera apbalvojumu Goda zīmes “Par nopelniem” izgatavošanu sedz no budžeta apakšprogrammas 22.05.00 “Sauszemes spēki”.

VI. Pārejas noteikums

28. Dokumentus personas apbalvošanai ar NBS SZS komandiera apbalvojumu Goda zīmi “Par nopelniem” izskatīšanai var iesniegt pēc lēmuma un nolikuma publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Saskaņots ar Aizsardzības ministriju 2008.gada 12.jūnijā.

NBS komandieris ģenerālmajors J.Maklakovs

 

1.pielikums

Nacionālo bruņoto spēku

2009.gada 10.janvāra noteikumiem Nr.1

NBS SZS komandiera I pakāpes apbalvojums Goda zīme “Par nopelniem”

01.JPG (18689 bytes)

2.pielikums

Nacionālo bruņoto spēku

2009.gada 10.janvāra noteikumiem Nr.1

NBS SZS komandiera II pakāpes apbalvojums Goda zīme “Par nopelniem”

02.JPG (19272 bytes)

3.pielikums

Nacionālo bruņoto spēku

2009.gada 10.janvāra noteikumiem Nr.1

NBS SZS komandiera III pakāpes apbalvojums Goda zīme “Par nopelniem”

03.JPG (19087 bytes)

 

4.pielikums

Nacionālo bruņoto spēku

2009.gada 10.janvāra noteikumiem Nr.1

NBS SZS komandiera apbalvojuma Goda zīme “Par nopelniem” reverss

04.JPG (12850 bytes)

 

5.pielikums

Nacionālo bruņoto spēku

2009.gada 10.janvāra noteikumiem Nr.1

NBS SZS komandiera apbalvojuma Goda zīme “Par nopelniem” tehniskais zīmējums

05.JPG (63038 bytes)

 

6.pielikums

Nacionālo bruņoto spēku

2009.gada 10.janvāra noteikumiem Nr.1

06.JPG (55550 bytes)

 

7.pielikums

Nacionālo bruņoto spēku

2009.gada 10.janvāra noteikumiem Nr.1

07.JPG (39526 bytes)

 

8.pielikums

Nacionālo bruņoto spēku

2009.gada 10.janvāra noteikumiem Nr.1

08.JPG (38995 bytes)

 

9.pielikums

Nacionālo bruņoto spēku

2009.gada 10.janvāra noteikumiem Nr.1

09.JPG (41951 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!