• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par valsts budžeta izpildi 2008.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.01.2009., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186871

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par piena produktu eksporta kompensācijām

Vēl šajā numurā

23.01.2009., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par valsts budžeta izpildi 2008.gadā

 

Saskaņā ar Valsts kases operatīvajiem datiem par valsts budžeta izpildi kopējie 2008.gada valsts pamatbudžeta izdevumi pārsnieguši ieņēmumus, bet speciālajā budžetā – ieņēmumi izdevumus, kā rezultātā valsts budžetā izveidojies finansiālais iztrūkums – 426,3 miljoni latu jeb 2,7% no iekšzemes kopprodukta.

Skaidrojot valsts budžeta izpildi, finanšu ministrs Atis Slakteris norāda: “Redzot straujo ieņēmumu samazinājumu gada nogalē, ko īpaši ietekmēja pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu kritums, valdība rīkojās apņēmīgi. Decembrī valsts pamatbudžeta izdevumi, salīdzinot ar 2007.gada decembri, tika samazināti par 30% jeb 154 milj. latu. Tā kā gada sākumā budžeta ieņēmumi parasti ir būtiski mazāki par izdevumiem, sarunas ar starptautiskajiem finanšu donoriem tika intensificētas, lai jau 2008.gada beigās Valsts kasē tiktu ieskaitīti pirmie līdzekļi. Pirmā aizdevuma daļa tiks izmantota Valsts kases likviditātes nodrošināšanai – šā gada budžeta izpildes ciklam pirmajā ceturksnī. Likviditātes nodrošināšana Valsts kasē nozīmē, ka valstij ir garantēti pieejami līdzekļi, lai samaksātu paredzētās pensijas un pabalstus, lai izmaksātu algas skolotājiem, medicīnas personālam un citiem valsts pārvaldes darbiniekiem, līdz ar to turpinot nodrošināt sabiedriskos pakalpojumus, ko izmanto ikviens Latvijas iedzīvotājs. Tāpat aizdevumu plānots izmantot valsts īstermiņa parāda saistību pārfinansēšanai. Pēdējo mēnešu laikā Valsts kase būtiski palielinājusi valsts īstermiņa parādu, kuru ar SVF līdzekļu starpniecību plānots pārfinansēt par ilgtermiņa parādsaistībām uz izdevīgākiem nosacījumiem, tādējādi atbrīvojot arī finanšu tirgū pieejamos kredītresursus.”

Valsts pamatbudžets

Kopējie 2008.gada pamatbudžeta ieņēmumi sasniedza 3,24 miljardus latu, izdevumi – 3,89 miljardus latu, bet finansiālais iztrūkums bija 650,3 miljoni latu. Salīdzinot ar 2007.gadu, valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2008.gadā ir bijuši par aptuveni 4% jeb 131,8 miljoniem latu lielāki, bet izdevumi pieauguši par aptuveni 15% jeb 516,8 miljoniem latu.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nodokļu ieņēmumi pamatbudžetā 2008.gadā veidoja pieaugumu 5,1% apmērā, taču ieņēmumi kopā ir bijuši par 571 miljonu latu mazāki, nekā budžetā plānots. Tā kā gan novembrī, gan decembrī valsts pamatbudžeta nodokļu ieņēmumu izpildē bija vērojams ļoti straujš kritums, nodokļu ieņēmumi kopā nav sasnieguši budžetā plānoto apjomu par aptuveni 191 miljonu latu. Lai gan faktiski sasniegtais nenodokļu ieņēmumu pieaugums pret 2007.gadu ir bijis aptuveni 17%, arī nenodokļu ieņēmumi pamatbudžetā kopā nesasniedza budžetā plānoto apjomu, veidojot 34 miljonu latu iztrūkumu. Budžeta iestāžu ieņēmumu par sniegtajiem maksas pakalpojumiem un citu pašu ieņēmumu izpilde pamatbudžetā veidoja pieaugumu, salīdzinot ar 2007.gada atbilstošo periodu, aptuveni 7% apmērā, tomēr budžetā plānoto apjomu šie ieņēmumi nesasniedza, veidojot aptuveni 21 miljona latu novirzi. Ārvalstu finanšu palīdzības ieņēmumi ir bijuši par 326 miljoniem latu mazāki, nekā plānots.

Valsts pamatbudžeta izdevumi 2008.gadā veidoja pieaugumu, salīdzinot ar 2007.gada rādītājiem, aptuveni 15% apmērā, izpildot 96% no plānotā.

Valsts pamatbudžetā 2008.gadā izveidojies aptuveni 650 miljonu latu iztrūkums, tādējādi pārsniedzot budžetā plānoto iztrūkumu par aptuveni 413 miljoniem latu.

Valsts speciālais budžets

Kopējie 2008.gada valsts speciālā budžeta ieņēmumi bija 1,45 miljardi latu, izdevumi – 1,23 miljardi latu, bet finansiālais ietaupījums bija 223,98 miljoni latu. Salīdzinot ar 2007.gadu, valsts speciālā budžeta ieņēmumi ir bijuši par 149,2 miljoniem latu lielāki, bet izdevumi pieauguši par 305,8 miljoniem latu.

Valsts konsolidētā budžeta izpilde decembrī

Decembrī valsts pamatbudžeta ieņēmumi bija 256,2 miljoni latu, bet izdevumi sasniedza 358,6 miljonus latu, kā rezultātā veidojās 102,4 miljonu latu finansiālais iztrūkums. Valsts speciālā budžeta decembra ieņēmumi sasniedza 121,1 miljonu latu, izdevumi – 147,4 miljonus latu, finansiālais iztrūkums bija 26,3 miljoni latu. Oficiālie valsts kopbudžeta 2008.gada izpildes rādītāji (konsolidētie valsts un pašvaldību budžetu dati) tiks paziņoti pēc 20.janvāra.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!