• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par apmeklējumu Naturalizācijas pārvaldē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.1999., Nr. 270/273 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18684

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas kustību. Pie sevis un kaimiņos

Vēl šajā numurā

25.08.1999., Nr. 270/273

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par apmeklējumu Naturalizācijas pārvaldē

Vakar, 24.augustā, Naturalizācijas pārvaldē EDSO augstais komisārs mazākumtautību jautājumos Makss van der Stūls tikās ar LR Naturalizācijas pārvaldes priekšnieces vietniekiem J.Kahanoviču un Ē.Baranovski.

 

Tikšanās laikā Makss van der Stūls interesējās par sabiedrības integrācijas valsts programmas "Sabiedrības integrācija Latvijā" izstrādāšanas gaitu un iespējamo tās īstenotājinstitūciju. Kā informēja J.Kahanovičs, pašlaik valsts programmas koncepcija ir iesniegta Tieslietu ministrijā apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Pēc apstiprināšanas sāksies programmas izstrādāšanas darbs, kurā tiks iekļauti konkrēti pasākumi un projekti. Pašlaik tiek apspriesti priekšlikumi, kāds varētu būt koncepcijas īstenošanas mehānisms.

Sarunas gaitā J.Kahanovičs un Ē.Baranovskis informēja viesi par naturalizācijas gaitu valstī. Deviņos mēnešos pēc likuma "Grozījumi Pilsonības likumā" stāšanās spēkā Naturalizācijas pārvaldē saņemti vairāk nekā desmit tūkstoši naturalizācijas iesniegumu (laikā no 1995. gada 1.februāra līdz 1998. gada 10.novembrim — tikai apmēram 12 tūkstoši iesniegumu). Analizējot pašreizējo situāciju, Naturalizācijas pārvalde atzīst, ka pašreizējais naturalizācijas procesa temps — apmēram 15 tūkstoši iesniegumu gadā — tuvākajos piecos gados palielināsies. Taču saglabāsies neliela interese par to, ka pēc 1991.gada 21.augusta dzimušie nepilsoņi un bezvalstnieku bērni tiks atzīti par Latvijas pilsoņiem. Līdz šim Naturalizācijas pārvaldē saņemti tikai 219 iesniegumi par šo bērnu atzīšanu par Latvijas pilsoņiem.

EDSO augstais komisārs augstu novērtēja Naturalizācijas pārvaldes aktivitātes, kas vērstas uz to, lai pilnveidotu latviešu valodas prasmes pārbaudi pilsonības pretendentiem un naturalizācijas procedūru. Naturalizācijas pārvalde ir izstrādājusi nepieciešamo grozījumu projektu Ministru kabineta noteikumos, lai varētu apvienot skolas eksāmenus ar naturalizācijas pārbaudēm, ir pilnveidots naturalizācijas latviešu valodas prasmes pārbaudes modelis, tiek izstrādāta vienota latviešu valodas prasmes līmeņu sistēma visā Latvijā. Kad Makss van der Stūls ierosināja domāt par iespēju palīdzēt pilsonības pretendentiem apgūt latviešu valodu, Naturalizācijas pārvaldes pārstāvji iepazīstināja viņu ar pārvaldes izstrādāto projektu šāda mērķa risināšanai, kura īstenošanai ASV Attīstības aģentūra solījusi palīdzēt atrast nepieciešamo finansējumu. Šis projekts būtu pirmais solis tādas sistēmas izveidošanā, kur ikvienam pilsonības pretendentam būtu iespēja apgūt latviešu valodu kursos. Projekts varētu tikt iekļauts arī valsts programmā "Sabiedrības integrācija Latvijā".

Aigars Smiltnieks,

Naturalizācijas pārvaldes

preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!