• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aicinājumu ES iestādēm kļūt atklātākām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.01.2009., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186796

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

22.01.2009., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aicinājumu ES iestādēm kļūt atklātākām

 

Eiropas Parlaments 14.janvārī Strasbūrā pieņēma ziņojumu, aicinot Eiropas Savienības un tās dalībvalstu iestādes kļūt atklātākām, nodrošinot iedzīvotājiem labāku piekļuvi to darbam un dokumentiem. Balstoties uz pērn pieņemtu Eiropas Kopienu tiesas spriedumu, deputāti mudina ES Ministru padomi rīkot savas debates atklāti. Parlaments arī izsaka vēlmi pārskatāmības ziņā kļūt par paraugu citām institūcijām.

Eiropas Parlamenta deputāti uzskata, ka ES un tās dalībvalstu izpratne par piekļuvi informācijai un iestāžu atklātību pēdējos gados ir attīstījusies. Iestādes biežāk devušas atļauju piekļūt dokumentiem, samazinās atteikumu skaits. Deputāti tomēr norāda uz nepilnībām, kuru pamatā var būt dažādas interpretācijas Eiropas prasībām par publisko iestāžu dokumentu atklātību.

Parlaments atgādina, ka Eiropas Savienības iestādēm ir pienākums nodrošināt darbības, dokumentu un lēmumu publiskumu. Šo principu vēl vairāk nostiprina Eiropas Kopienu tiesas 2008.gada 1.jūlija spriedums bijušā Eiropas Parlamenta deputāta Maurīcio Turko lietā. Tiesa tajā secina, ka ES Ministru padomei, kas pulcē dalībvalstu nozaru ministrus, ir “pienākums publiskot Padomes juridiskā dienesta atzinumus, kas saistīti ar likumdošanas procesu”. Tiesa arī uzskata, ka izņēmumi ir jāinterpretē šauri un detalizēti jāpamato atteikumi.

Atbilstoši šim vēsturiskajam tiesas lēmumam Eiropas Savienības Ministru padomei būtu jānodrošina, ka sabiedrībai ir pieejami tās dokumenti, uzskata deputāti. Tostarp jāpublicē dalībvalstu delegāciju un darba grupu sastāvs un jāgatavo publisko sēžu stenogrammas. Lai atvieglotu dokumentu atrašanu, deputātu skatījumā arī jāizveido starpiestāžu meklētājprogramma un vienots ES informācijas un dokumentu portāls.

Eiropas Parlaments uzskata, ka tam jābūt “ES publiskuma, pārredzamības un atklātuma avangardā” un pirms vēlēšanām 2009.gadā jāsāk īstenot ārkārtas rīcības plāns, lai atklātībai nodotu vairāk informācijas un tā būtu vieglāk pieejama Parlamenta tīmekļa vietnē, piemēram, ar e-Parlamenta iniciatīvas starpniecību. Tostarp būtu jāsniedz informācija par EP deputātu darbību, piedalīšanos Parlamenta darbā un apmeklējumu absolūtā, relatīvā un procentu izteiksmē, paredzot iespēju izmantot meklēšanas kritērijus.

Iniciatīvas ziņojumu Parlaments pieņēma ar 355 balsīm par, 195 pret un 18 atturoties. Šāda veida ziņojumi nav saistoši, tomēr tie pauž Parlamenta kopējo oficiālo nostāju.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!