• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauna laidiena 500 latu naudas zīmju laišanu apgrozībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2009., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186677

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas Bankas bilanci
(salīdzinot decembri ar novembri)

Vēl šajā numurā

20.01.2009., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauna laidiena 500 latu naudas zīmju laišanu apgrozībā

 

Latvijas Banka 19.janvārī sāka laist apgrozībā jauna laidiena 500 latu naudas zīmes, kurās iestrādāti citu nominālu banknotēs jau izmantoti pretviltošanas elementi. Latvijas Banka nepieciešamības gadījumā papildina attiecīga nomināla banknošu un monētu krājumus, vienlaikus arī pastiprinot naudas drošību pret viltošanu.

Visas Latvijas Bankas izlaistās naudas zīmes – banknotes un monētas – ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā.

Ar ko atšķiras jaunā naudas zīme no 1992.gadā drukātās?

Pirmkārt, jaunā naudas zīme būs vēl labāk aizsargāta pret viltošanu.

Caurvijošā metalizētā josla, līdzīgi kā citām jaunāku laidienu banknotēm, ir platāka, ar uzrakstiem “Ls 500” caurskatā un hologrammām “Ls”.

Naudas zīmē ir iestrādāti 2007.gada laidiena Ls 100 banknotēs izmantotie pretviltošanas elementi – caurskata lodziņš un termoefekts. Lodziņā uz gaiša fona redzamas trīs zvaigznes puslokā, bet uz tumša fona – četrās rindās ar nobīdi vietoti uzraksti “Ls”. Jaunajai 500 latu banknotei siltuma iedarbībā nominālvērtības skaitlis “500” tās priekšpuses kreisajā apakšējā stūrī maina tonalitāti.

Otrkārt, jaunās naudas zīmes nodrukāšanas gads ir 2008. Uz tās ir Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča paraksts.

Kādi ir lata banknošu galvenie pretviltošanas elementi?

Visās banknotēs tie ir līdzīgi:

• ūdenszīme ar latviešu tautumeitas profilu;

• metalizēta josla, kas caurauž banknoti no malas līdz malai un pilnā apjomā saskatāma pret gaismu;

• kā arī slēptais attēls – nomināls uz ornamentālās joslas ar Lielvārdes jostas motīvu, kas pamanāms, skatoties uz naudas zīmi slīpā leņķī pret gaismu.

Ir vēl citas, bez speciālām palīgierīcēm nosakāmas drošības pazīmes, piemēram, jau minētās jaunajās Ls 500 un citās naudas zīmēs iestrādātās. Ar tām var iepazīties Latvijas Bankas interneta lapā sadaļā “Latvijas nauda”.

Vai esošās naudas zīmes nepieciešams mainīt pret jaunajām?

Apgrozībā turpmāk atradīsies divu laidienu – 1992. un 2008.gada – piecsimt latu banknotes. Visas naudas zīmes ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Latvijas Banka, rūpējoties par kvalitatīvas naudas apriti, turpinās izņemt no apgrozības un iznīcināt tās naudas zīmes, kuras bojātas vai zaudējušas kvalitāti. Cilvēkiem nav nekādas nepieciešamības mainīt vecās naudas zīmes pret jaunajām.

Kur drukātas jaunās Ls 500 naudas zīmes?

Jaunās 500 latu banknotes iespiestas turpat, kur līdzšinējā Latvijas papīra nauda – Vācijā, spiestuvē “Giesecke&Devrient”.

Vai gaidāmas citas jaunas banknotes un izmaiņas to dizainā?

Arī turpmāk paredzama jaunu pretviltošanas elementu izmantošana jaunos banknošu laidienos, bet ne būtiskas pārmaiņas naudas dizainā.

 

Mārtiņš Grāvītis, Latvijas Bankas preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!