• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par papildu pasākumiem piensaimniecības atbalstam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2009., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186675

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padomē: Par piena eksporta kompensāciju atjaunošanu

Vēl šajā numurā

20.01.2009., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par papildu pasākumiem piensaimniecības atbalstam

 

Saistībā ar neseno piena un piena produktu cenu kritumu lauksaimniecības komisāre Marianna Fišere-Bēla 15.janvārī paziņoja par apņemšanos ieviest jaunus pasākumus tirgus atbalstam. Šonedēļ Komisija no jauna noteiks eksporta kompensāciju par sviestu, sieru, sauso vājpienu un pilnpienu. Sviesta un sausā vājpiena intervences iepirkums sāksies martā, un Komisija plāno vajadzības gadījumā iepirkt vairāk nekā iepriekš noteiktos daudzumus, izsludinot regulārus konkursus. Novembrī Komisija nolēma, ka no 2009.gada 1.janvāra jāatsāk sviesta privātā uzglabāšana, kurā iespējams nodot arī decembrī ražotu sviestu. Tas nozīmē, ka privātā uzglabāšana ieviesta agrāk nekā parasti.

“Krasais piena cenu kritums, kas vērojams pēdējos mēnešos, ir pārsteidzis daudzus,” teica komisāre M.Fišere-Bēla. “Viesojoties dažādās dalībvalstīs, esmu runājusi ar daudziem ražotājiem, kuri nepārprotami ir noraizējušies. Nu Eiropas Savienībai pienācis laiks viņiem palīdzēt. “Veselības pārbaudes” rezultātā ieviestie pasākumi būs nozīmīgs atbalsts piensaimniecībai, taču, manuprāt, vajadzīga tūlītēja rīcība, jo minētos pasākumus sāks piemērot tikai nākamajā sezonā. Esmu pilnīgi pārliecināta, ka šodien ierosinātie pasākumi ievērojami palīdzēs stabilizēt piena produktu tirgu.”

2007.gadā un 2008.gada sākumā bija vērojams vēl nepieredzēts piena un piena produktu cenu kāpums, taču tagad situācija piena produktu tirgū ir radikāli mainījusies. Pieaugot piegāžu apjomam pasaules tirgū un samazinoties pieprasījumam iekšējā tirgū, piena produktu tirgus cenas ir noslīdējušas līdz intervences cenu līmenim vai pat zem tā. Kā redzams, līdzīgi notiek ar piena ražotājiem maksāto iepirkuma cenu, jo jau patlaban ir reģistrēta ievērojama cenu samazināšanās, kas, visticamāk, turpināsies.

Saistībā ar intervenci jānorāda, ka sviesta un sausā vājpiena iepirkšana atsāksies 1.martā un turpināsies līdz augusta beigām (iepirks produktus, kas saražoti, sākot no februāra). Pirmās 30 000 tonnas sviesta un 109 000 tonnas sausā vājpiena iepirks par iepriekš noteiktu cenu (intervences cenu). Paredzams, ka šis sviesta daudzums tiks diezgan ātri iepirkts un tirgum būs vajadzīgs atbalsts, kas pārsniegs šo limitu. “Veselības pārbaudē” nolemts, ka nākamos daudzumus var iepirkt par cenām, kuras jānosaka reizi divās nedēļās izsludinātos konkursos. Komisāre M.Fišere-Bēla lūgusi attiecīgos dienestus sagatavot lēmumu, kas jāiesniedz pārvaldības komitejai, lai paredzētu šādu iespēju, ja tiktu izlietots sviestam noteiktais 30 000 tonnu limits un sausajam vājpienam noteiktais 109 000 tonnu limits, lai nepieļautu intervences pārtraukšanu cenu lejupslīdes laikā.

Runājot par eksporta kompensācijām, jāsaka, ka nu pienācis laiks no jauna aktivizēt šo instrumentu. Augstas cenas, kas ilgu laiku pieturējās pasaules tirgū, bija iemesls no 2007.gada jūnija apturēt eksporta kompensāciju izmaksu. Tagad, kad pasaules tirgus cenas ir zemākas par ES intervences un tirgus cenām, mūsu eksportētāji vairs nav konkurētspējīgi. Stāvokli vēl vairāk pasliktina grūtības, ar kurām eksportētājiem nākas saskarties finanšu un kredītu krīzes dēļ. Eksporta kompensāciju izmaksu atsāks ne tikai par sviestu un sauso vājpienu, bet arī par citiem piena produktiem (galvenokārt sauso pilnpienu un sieru).

Tāpat kā iepriekš, eksporta kompensācijas piemēros, ievērojot mūsu tiesības un pienākumus PTO. Par konkrētiem kompensāciju apjomiem jāsaka, ka tie būs atkarīgi no tirgotāju iesniegtajiem piedāvājumiem.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!