• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rīgas domes un "Aldara" sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.08.1999., Nr. 268/269 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18666

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

24.08.1999., Nr. 268/269

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Rīgas domes un "Aldara" sadarbību

Vakar Rīgas domē notika viens no Rīgas 800–gades pasākumiem ALDARIS.JPG (36149 BYTES)

Uzņēmuma "Aldaris" prezidents Vitālijs Gavrilovs pēc pirmā malka nobaudīšanas teica:

-— Mēs šajā alū esam ielikuši savu mīlestību, un tas ir būtiskākais. Mīlestība nāk ar gadiem, ar tradīcijām. Un mums tas izdevās - līdz pat šim laikam esam saglabājuši alus darīšanas tehnoloģiju un pielāgojuši to šodienas apstākļiem. Likums par alus tirgu "Aldarī" ir galvenais un dominējošais. Un es ceru, ka alu "Rīga 800", kas ražots no vislabākajām izejvielām un satur augstākā līmeņa vērtības, sakrātas 800 gadu ilgā laikā, novērtēs gan rīdzinieki, gan Rīgas viesi. Gribu teikt paldies Rīgas domei par lielo atbalstu - viņi saprata, ka cilvēkiem jādod prieks. Un ka mēs varam dot prieku ar alu. Ja katrs uzņēmums sagaidīs Rīgas astoņsimtgadi ar kādu jaunu un īpašu produktu, tad prieks būs vēl neizmērojami lielāks. Ikvienam cilvēkam, lai viņš dzīvotu Rīgā, Jūrkalnē, Zelčos vai kādā citā pavisam mazā pagastā vai ciemā, jāpriecājas un jāsniedz prieks apkārtējiem un jālepojas ar vietu, kurā viņš dzīvo. Mēs to šoreiz darām ar jauno alu "Rīga 800". Rīgai, tās iedzīvotājiem un viesiem. Ne tikai kā biznesmeņi, bet arī kā Rīgas iedzīvotāji.

Runājot par gaidāmo Rīgas 800 gadu jubileju un jaunizveidoto alus šķirni, jau 1998. gada 16. jūlijā tika noslēgts līgums starp Rīgas domi un uzņēmumu "Aldaris" par uzņēmuma piedalīšanos pilsētas jubilejas svinību rīkošanā. Pamatojoties uz šo līgumu, arī tika izveidota jaunā alus šķirne, pie kuras receptūras darbs risinājās ilgāk nekā gadu. Rīgas domes priekšsēdētājs Andris Bērziņš , alu degustējot, piebilda:

— No katras jaunā alus "Rīga 800" pārdotās pudeles viens santīms tiks pārskaitīts Rīgas sakopšanai un 800 gadu jubilejai veltīto pasākumu rīkošanai. Kā tā naudiņa šajā fondā kritīs, par to mēs ar preses palīdzību sabiedrību informēsim, arī par to kādiem mērķiem šie līdzekļi tiks izlietoti. Es domāju, katram rīdziniekam vēl šajā gadā būtu jāizdzer astoņas pudeles jaunā alus — vienu par katru gadsimtu. Un tad jau no fonda ko labu savai pilsētai varēsim izdarīt.

Jaunā alus "Rīga 800" etiķetes dizains pēc "Aldara" speciālistu idejas izveidots zviedru reklāmas aģentūrā "Lowe Brindfors". Tās pamatā stilizēts Johana Broces gravīras fragments ar Rīgas skatu. Kā izteicās Vitālijs Gavrilovs, ieraugot etiķeti, nav ne mazāko šaubu, ka šis alus ir ražots Rīgā, jo šāda gravīra ir viena vienīgā pasaulē.

Vaicāts, kas, viņaprāt, būtiskākais jaunajai alus šķirnei, Vitālijs Gavrilovs "Latvijas Vēstnesim" atklāja:

— Alus darīšanā Latvijā ir vismaz 2000 gadus senas tradīcijas. Šādu laikposmu aptvert ir neiespējami. Tādēļ mēs apmierinājāmies ar ne tik senu vēsturi. Ar laiku, kad šeit radās pilsēta. Mani kolēģi, kas alu darīja un testēja, meklēja to raksturu, kas bija Rīgai pirms 200 gadiem, pirms 400 gadiem, pirms 800 gadiem. Un, ejot no degustācijas uz degustāciju, viņi vērtēja, vai vajag vairāk vienu vai citu aromātu, vienu vai citu garšas niansi. Kas man šķiet vissvarīgākais? Tas, ka šo alu ir ļoti viegli dzert. Latviešiem vienmēr svarīgs bijis tas, ka alu dzer viegli. Alus "Rīga 800" nelīdzinās nevienam no līdz šim radītajiem "Aldara" produktiem. Šajā alū ir nostalģija. Te ir mana nostalģija par pagājušajiem 800 gadiem. Visu iepriekšējo paaudžu nostalģija par Rīgu, cik tā skaista, cik tā izturīga. Un tā ir izdzīvojusi līdz šim, paliekot Latvijai un latviešiem. Viss mainās, bet Rīga ir un paliek. Un paliks.

Valdis Ilguns , uzņēmuma galvenais aldaris un "Rīga 800" īpašās garšas meklētājs, atzina:

-— Šeit ir liels darba ieguldījums, mazliet noslēpumaina tehnoloģija, ilgi strādājām pie receptūras, lai tā atšķirtos no pārējām alus šķirnēm. Un pašā pamatā -— tā ir mīlestība. "Rīga 800" ir nedaudz stiprāks par "Pilzenes", bet nav tik stiprs kā "Zelta" alus. Šobrīd esot saražotas 6000 kastes jaunā alus, un uzņēmuma pārdošanas cena esot 32-34 santīmi par vienu "Rīga 800" puslitra pudeli.

"Aldara" prezidents Vitālijs Gavrilovs jaunā alus degustēšanā, pēc Andra Bērziņa vārdiem, esot piedalījies 17,5 reizes, bet pats Andris Bērziņš gan "Rīga 800" šajā prezentācijā baudot pirmo reizi. Publiska jaunā alus prezentācija paredzēta 28. augustā Ķīpsalā.

Rūta Bierande,

"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!