• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs: Par kriminālatbildību par partiju prettiesisku finansēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.01.2009., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186503

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

15.01.2009., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs: Par kriminālatbildību par partiju prettiesisku finansēšanu

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis Ministru prezidentam lūgumu atsākt Krimināllikuma grozījumu virzību, lai Latvijas likumdošanā kriminalizētu prettiesiskas darbības saistībā ar partiju finansēšanas pārkāpumiem lielā apmērā.

KNAB uzskata, ka vairāki partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumi, ja tie izdarīti lielos apmēros, var būtiski aizskart sabiedrības un valsts intereses. KNAB pieredze, kontrolējot partiju finansēšanas atbilstību likuma prasībām, kā arī ārvalstu prakse liecina, ka šādi pārkāpumi ir nozīmīgi un no citiem pārkāpumu veidiem atšķiras ar lielu bīstamību sabiedrības interesēm.

Patlaban nav iespējams veikt izmeklēšanu, saukt personas pie kriminālatbildības un piespriest tām sodus saistībā ar nelikumīgu partiju finansēšanu un ziedojumu pieņemšanu lielā apmērā, kā arī pieprasīšanu nelikumīgi finansēt lielā apmērā partijas. KNAB ierosina kriminalizēt šādas, ar partiju finansēšanu saistītās pretlikumīgās darbības, tādējādi pieļaujot to atklāšanā un izmeklēšanā izmantot kriminālprocesuālās un operatīvās darbības metodes.

Likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā” paredz ieviest kriminālatbildību par finanšu līdzekļu vai mantas dāvināšanu (ziedošanu) lielā apmērā, pārsniedzot atļauto apmēru vai bez pārskaitījuma attiecīgās partijas bankas kontā. Paredzēts noteikt kriminālatbildību arī tām personām, kas pieņēmušas minētos ziedojumus, kā arī personām, kas pieprasījušas veikt partijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā.

Ministru kabineta 2008.gada 18.marta sēdē tika izskatīts un atbalstīts likumprojekts “Grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, bet grozījumi Krimināllikumā tika atstāti bez virzības ar atrunu, ka to virzība tiks atsākta pēc tam, kad Saeimā tiks pieņemts pirmais likumprojekts.

Grozījumi APK Saeimā ir pieņemti 2008.gada 18.decembrī, un šā gada 21.janvārī tie stāsies spēkā. Sakarā ar to KNAB nosūtījis lūgumu Ministru prezidentam atsākt likumprojekta “Grozījumi Krimināllikumā” virzību, iekļaujot to Ministru kabineta sēdes darba kārtībā.

 

KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!