• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunām novadu vēlēšanu komisijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2009., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186427

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera runa Eiropas Parlamenta plenārsēdē Strasbūrā 2009.gada 13.janvārī

Vēl šajā numurā

14.01.2009., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunām novadu vēlēšanu komisijām

 

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars nosūtījis vēstuli pašvaldībām, kurā atgādina, ka līdz 31.janvārim saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu tajos novados, kuru izveidošana tiks pabeigta pēc šā gada pašvaldību vēlēšanām, jāizveido novada vēlēšanu komisijas.

Ja pašvaldības noteiktajā termiņā novada vēlēšanu komisijas neizveidos, novada vēlēšanu komisiju iecels CVK.

Novada vēlēšanu komisija jāievēlē visu attiecīgajā novadā ietilpstošo pašvaldību deputātu kopsapulcē, kuru sasauc un vada pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības priekšsēdētājs.

Ievēlot novada vēlēšanu komisiju, jāievēro likuma “Par pilsētu, rajonu, novadu un pagastu vēlēšanu komisijām un vēlēšanu iecirkņu komisijām” nosacījumi. Novada vēlēšanu komisijā drīkst būt no 7 līdz 15 locekļiem. Novada vēlēšanu komisijā ievēlami Latvijas pilsoņi, kuri prot latviešu valodu un kuriem ir vismaz vispārējā vidējā izglītība. Par vēlēšanu komisijas locekli nedrīkst ievēlēt Saeimas vai attiecīgās pašvaldības deputātu.

Lai nodrošinātu jaunizveidojamo novadu vēlēšanu komisiju profesionalitāti, pieredzes un zināšanu pārmantojamību jautājumos, kas skar vēlēšanu administrēšanu, gatavojoties šogad paredzētajām pašvaldību vēlēšanām, spēkā ir pārejas nosacījums, ka novada vēlēšanu komisijā drīkst ievēlēt arī personas, kuras ir esošo pilsētu, rajona, novadu vai pagasta vēlēšanu komisijas locekļi.

Tiesības izvirzīt un pieteikt pārstāvjus vēlēšanu komisijā ir partijām, partiju apvienībām, attiecīgo pašvaldību deputātiem un attiecīgās rajona padomes deputātiem, kā arī ne mazāk kā 10 balsstiesīgiem Latvijas pilsoņiem jeb vēlētāju grupām.

CVK priekšsēdētājs arī atgādina, ka vēlēšanu komisiju darbība pašvaldību vēlēšanās tiek finansēta no pašvaldības budžeta. Jaunizveidotajos novados novada vēlēšanu komisijas darbs no saviem budžeta līdzekļiem jāfinansē visām attiecīgajā novadā ietilpstošajām pašvaldībām proporcionāli balsstiesīgo iedzīvotāju skaitam attiecīgās pašvaldības teritorijā.

Izveidoto novada vēlēšanu komisiju pirmais darbs būs deputātu kandidātu sarakstu pieņemšana no 17. līdz 27.aprīlim šā gada 6.jūnijā paredzētajām pašvaldību vēlēšanām.

 

CVK Informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!