• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 6.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2009., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186246

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 8.janvārī

Vēl šajā numurā

09.01.2009., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 6.janvārī

 

VidM: Par grozījumiem paredzētās darbības ietekmes uz vidi novērtēšanas kārtībā

6.janvārī Ministru kabineta sēdē tika akceptēts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 17.februāra noteikumos Nr.87 “Kārtība, kādā novērtējama paredzētās darbības ietekme uz vidi””.

Vides ministrijas izstrādātajos noteikumu grozījumos tiek izslēgta pašlaik spēkā esošā prasība, kas nosaka, ka gadījumā, ja paredzētā darbība ir būvniecība, ierosinātājam iesniegumu par paredzēto darbību jāiesniedz Vides pārraudzības valsts birojā vai Valsts vides dienesta attiecīgajā reģionālajā vides pārvaldē pēc plānošanas un arhitektūras uzdevuma saņemšanas no attiecīgās administratīvās teritorijas būvvaldes. Tādējādi tiks īstenota ietekmes uz vidi novērtējuma veikšana pēc iespējas agrākā paredzētās darbības plānošanas, projektēšanas un lēmuma pieņemšanas stadijā.

Tāpat noteikumu grozījumos tiek svītrota norma, kura nosaka iesniegumā norādīt paredzētās darbības vietas atbilstību teritorijas plānojumam, ņemot vērā, ka paredzētās darbības atbilstību var izvērtēt pārvalde vai birojs, vai arī ja nepieciešams to pieprasīt no attiecīgās pašvaldības.

Ar šo noteikumu spēkā stāšanās brīdi ietekmes uz vidi novērtējuma procedūras laikā biroja sagatavoto atzinumu par noslēguma ziņojumu biroja mājaslapā ievietos triju darba dienu laikā pēc tā pieņemšanas brīža.

 

VidM: Par grozījumiem A, B un C kategorijas piesārņojošās darbības pieteikšanas kārtībā

6.janvārī Ministru kabineta sēdē tika akceptēts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 9.jūlija noteikumos Nr.294 “Kārtība, kādā piesakāmas A, B un C kategorijas piesārņojošas darbības un izsniedzamas atļaujas A un B kategorijas piesārņojošo darbību veikšanai””.

Noteikumu projekts izstrādāts, lai nodrošinātu administratīvā sloga mazināšanu operatoram, paredzot elektronisku dokumentu sagatavošanu un iesniegšanu saskaņā ar tiesību aktu regulējumu šajā jomā, kā arī optimizētu operatora iesniegumā piesārņojošas darbības atļaujas saņemšanai pievienojamās informācijas apjomu. No operatora netiks prasīta informācija, kas jau ir kādas valsts institūcijas rīcībā.

Turklāt, lai operatoram nodrošinātu iespēju iesniegumu piesārņojošas darbības atļaujas saņemšanai iesniegt elektroniski, ir izslēgta prasība pievienot dažādu ar darbību saistītu dokumentu un kartogrāfiskā materiāla kopijas (piemēram, līgumu kopijas ar pakalpojumu sniedzējiem notekūdeņu un atkritumu apsaimniekošanas jomā, kanalizācijas tīklu shēmas u.c. dokumentu kopijas). Operatora pienākums būs norādīt, ka šādi dokumenti ir viņa rīcībā, un uzrādīt vides institūciju pārstāvjiem oriģinālus pēc pieprasījuma.

Sagatavotajā noteikumu projektā iestrādāta norma, kas attiecas uz nosacījumu izvirzīšanu piesārņojošas darbības atļaujā, iekārtas vai tās daļas darbību pārtraucot. Tāpat noteikumu projektā iestrādāti arī Eiropas Komisijas norādījumi attiecībā uz sabiedrības piekļuvi informācijai par atļauju nosacījumiem.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ZM: Par kārtību, kādā uzrauga un administrē tiešo valsts atbalstu ikgadējā minimāli nepieciešamā biodegvielas daudzuma ražošanai

Valdība 6.janvārī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumiem “Kārtība, kādā uzrauga un administrē tiešo valsts atbalstu ikgadējā minimāli nepieciešamā biodegvielas daudzuma ražošanai”.

Grozījumi paredz, ka atbalstu par finansiāli atbalstāmās kvotas ietvaros saražoto biodegvielu ražotājam izmaksā vienu reizi gadā atbilstoši saražotajam biodegvielas apjomam par periodu no 2009.gada un budžetā pieejamajiem finanšu līdzekļiem.

Tāpat noteikumos tiek svītrota norma par līgumu slēgšanu starp Lauku atbalsta dienestu (LAD) un atbalsta pretendentu, savukārt regulējums, ka atbalsts tiek aprēķināts, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegto informāciju, ja LAD un VID informācija par atbalsta pretendenta saražoto biodegvielas apjomu nesakrīt, tiek saglabāts.

 

ZM: Par Latvijas pievienošanos starptautiskajam līgumam par tropu kokmateriāliem

Valdība 6.janvārī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Par 2006.gada Starptautisko nolīgumu par tropu kokmateriāliem”.

Kopš 1986.gada pastāv Starptautiskā tropiskās koksnes organizācija, kas ir starpvaldību institūcija un kas izveidota Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) sastāvā. Organizācijas mērķis ir veicināt tropisko mežu aizsardzību un ilgtspējīgu attīstību, kā arī tropiskās koksnes resursu racionālu izmantošanu un tirdzniecību. Organizācijas locekļiem saistošs ir 2006.gada Starptautiskais nolīgums par tropu kokmateriāliem, kas stājies spēkā 2008.gada 1.februārī un nosaka organizācijas darbības lauku un mērķus.

Lai gan Latvija importē ļoti nelielu tropiskās koksnes daudzumu, tomēr kā ES dalībvalstij tai ir pienākums pievienoties 2006.gada Starptautiskajam nolīgumam par tropu kokmateriāliem.

Noteikumi “Par 2006.gada Starptautisko nolīgumu par tropu kokmateriāliem” paredz pieņemt un apstiprināt 2006.gada Starptautisko nolīgumu par tropu kokmateriāliem.

Turpmāk Latvijai kā pilntiesīgai ES dalībvalstij un kā Starptautiskās tropiskās koksnes organizācijas loceklei būs iespējas iesaistīties tropiskās koksnes ražotājvalstu un patērētājvalstu sadarbības veicināšanā un politikas attīstīšanā, kā arī izmantot pieeju objektīvai un visaptverošai informācijai – tropiskās koksnes tirgus ziņojumiem, ekonomiskiem pētījumiem, statistikas datiem par tirdzniecību un ražošanu u.c. Obligātās iemaksas Starptautiskās tropiskās koksnes organizācijas administratīvajā kontā veiks Eiropas Kopiena.

 

ZM: Par valsts un Eiropas Savienības atbalsta noteikumiem saistībā ar Valsts zivsaimniecības pārvaldes reorganizāciju

Valdība 6.janvārī apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus vairākos Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas saistīti ar valsts un ES atbalsta piešķiršanu zivsaimniecībā.

Grozījumi veikti šādos normatīvajos aktos: “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība zivsaimniecības attīstībai pasākumam “Zvejas aktivitāšu pilnīga pārtraukšana””; “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākumam “Investīcijas zvejas kuģu ierīcēs un zvejas rīku selektivitāte””; “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam “Zveja iekšējos ūdeņos”” un “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam “Investīcijas zvejas ostās un zivju izkraušanas vietās””.

Tā kā no 2009.gada darbību pārtraukusi Valsts zivsaimniecības pārvalde, nododot zvejniecības politikas ieviešanas un īstenošanas funkcijas valsts aģentūrai “Latvijas Zivju resursu aģentūra”, bet politikas izstrādes un plānošanas funkcijas – Zemkopības ministrijai, tad spēkā esošajos normatīvajos aktos, kas nosaka valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai, ir nepieciešams veikt izmaiņas, lai fiksētu procedūras, kurās turpmāk valsts aģentūra “Latvijas Zivju resursu aģentūra” aizstās līdzšinējās Valsts zivsaimniecības pārvaldes funkcijas.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!