• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 19. decembra lēmums Nr. 133 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.3177/08/06/25 Par SIA "Palink", SIA "Ozolu nams", SIA "Nelda", SIA "A.F.P. of North America Inc. patstāvīgā pārstāvniecība Latvijā" un SIA "LSU" apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2009., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts meža dienesta Madonas virsmežniecības dienesta informācija Nr.5-7/697

Par mikrolieguma izveidošanu

Vēl šajā numurā

07.01.2009., Nr. 2

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 133

Pieņemts: 19.12.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.133

Lēmuma publiskojamā versija

Rīgā 2008.gada 19.decembrī (prot. Nr.57, 5.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.3177/08/06/25

Par SIA “Palink”, SIA “Ozolu nams”, SIA “Nelda”, SIA “A.F.P. of North America Inc. patstāvīgā pārstāvniecība Latvijā” un SIA “LSU” apvienošanos

Konkurences padome 26.11.2008. saņēma ziņojumu par SIA “Palink”, SIA “Ozolu nams”, SIA “NELDA”, SIA “A.F.P. of North America Inc. patstāvīgā pārstāvniecība Latvijā” un SIA “LSU” apvienošanos (turpmāk – Ziņojums), kuras rezultātā SIA “Ozolu nams” iegūs neatkarīgu tirgus dalībnieka SIA “Nelda” pamatlīdzekļu būtisku daļu, kā arī SIA “Palink” iegūs 100% SIA “Ozolu nams” pamatkapitāla daļas.

Pēc nepieciešamās papildu informācijas saņemšanas atbilstoši Ministru kabineta 29.09.2008. noteikumu Nr.800 “Kārtība, kādā iesniedz un izskata pilno un saīsināto ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos” (turpmāk tekstā – Noteikumi) 4.punkta prasībām Ziņojuma saņemšanas diena ir 2008.gada 12.decembris.

SIA “Palink” ir reģistrēta komercreģistrā ar reģ.Nr.40003642393. Juridiskā adrese: Garozes iela 1, Rīga, LV – 1004.

SIA “Ozolu nams” ir reģistrēta komercreģistrā ar reģ.Nr.40003719415. Juridiskā adrese: Valdeķu iela 56, Rīga, LV – 1058.

SIA “Nelda” ir reģistrēta komercreģistrā ar reģ.Nr.40103005735. Juridiskā adrese: A.Bieziņa iela 8, Rīga, LV – 1029.

SIA “A.F.P. of North America Inc. patstāvīgā pārstāvniecība Latvijā” ir reģistrēta komercreģistrā ar reģ.Nr.40003329689. Juridiskā adrese: A.Bieziņa iela 8, Rīga, LV – 1029.

SIA “LSU” ir reģistrēta komercreģistrā ar reģ.Nr.40103003607. Juridiskā adrese: Rīgas iela 1, Salaspils, LV – 2121.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome 

konstatēja:

1. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Palink” vienīgais dalībnieks ir UAB “Palink”, kam pieder 100% no SIA “Palink” pamatkapitāla. SIA “Palink” pamata darbības veids ir mazumtirdzniecība nespecializētajos veikalos (“IKI” veikalu ķēde, zemo cenu veikalu “Cento” ķēde), kuros galvenokārt pārdod pārtikas preces, dzērienus vai tabaku.

SIA “Ozolu nams” dalībnieki ir divas fiziskas personas – M.Avrutins, kam pieder 89,69% no balsstiesībām, un I.Kalniņa, kurai pieder 10,31%. SIA “Ozolu nams” pamata darbības veids ir konsultēšana komercdarbībā un vadībzinībās.

SIA “Nelda” vienīgais dalībnieks ir I.Kalniņa, kurai pieder 100% no sabiedrības pamatkapitāla. Kā arī Ziņojumā tiek norādīts, ka I.Kalniņa īsteno izšķirošo ietekmi arī tādās komercsabiedrībās kā SIA “Mūkusala”, SIA “Purvciema skaistākais nams”, SIA “DSN”. SIA “Nelda” pamata darbības veids ir mazumtirdzniecība nespecializētajos veikalos, kuros galvenokārt pārdod pārtikas preces, dzērienus un tabaku, kā arī SIA “Nelda” darbojas kā viesnīcu operators.

SIA “A.F.P. of North America Inc.patstāvīgā pārstāvniecība Latvijā” īsteno izšķirošu ietekmi pār 100% SIA “LSU” pamatkapitāla daļām. SIA “A.F.P. of North America Inc.patstāvīgā pārstāvniecība Latvijā” vienīgais dalībnieks ir A.F.P. of North America Inc. Komercsabiedrības pamata darbības veidi ir sava vai nomātā nekustamā īpašuma iznomāšana un pārvaldīšana.

SIA “LSU” pamata darbības veids ir sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana. SIA “LSU” un SIA “A.F.P. of North America Inc.patstāvīgā pārstāvniecība Latvijā”, ievērojot Konkurences likuma 1.panta 9.punktu, ir uzskatāmas par vienu tirgus dalībnieku.

2. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto tirgus dalībnieku apvienošanās ir “tāds stāvoklis (..), kad viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus vai tiesības tos izmantot, vai tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem (..)”. Apvienošanās īstenošanas rezultātā SIA “Palink” piederēs 100% SIA “Ozolu nams” pamatkapitāla daļas, kur SIA “Ozolu nams” aktīvus tanī skaitā veidos daļa no pašreizējiem SIA “Nelda” tirdzniecības zīmes un citiem aktīviem (pamatlīdzekļiem), kas tiek izmantota vai ir saistīta ar mazumtirdzniecību “Nelda” veikalos, t.i., veikalu iekārtas, tirdzniecības aprīkojums. Apvienošanās darījuma rezultātā SIA “A.F.P. of North America Inc. patstāvīgā pārstāvniecība Latvijā” un SIA “LSU” piederošās telpas Rīgā tiks iznomātas SIA “Ozolu nams”, kā arī SIA “A.F.P. of North America Inc. patstāvīgā pārstāvniecība Latvijā” nomātās telpas Marijas ielā 5 un Gobas ielā 13, Rīgā, tiks nodotas apakšnomā SIA “Ozolu nams” un SIA “Ozolu nams” izbeigs apakšnomas līgumus ar SIA “Nelda”. Pēc SIA “Ozolu nams” kapitāla daļu pārdošanas SIA “Palink” plāno nomātās telpas izmantot “IKI” veikalu ķēdes darbībai. Tātad minētais darījums ir uzskatāms par apvienošanos Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā un SIA “Palink”, SIA “Ozolu nams”, SIA “Nelda”, SIA “A.F.P. of North America Inc. patstāvīgā pārstāvniecība Latvijā” un SIA “LSU” ir uzskatāmas par apvienošanās dalībniekiem.

3. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei pilnu ziņojumu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā Latvijas teritorijā ir bijis ne mazāks par 25 miljoniem latu.”

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka, ievērojot Noteikumu III sadaļu.

Apvienošanās tirgus dalībnieku apgrozījums 2007.gadā:

– SIA “Palink” - (*);

– SIA “Ozolu nams” – (*);

– SIA “Nelda” – (*);

– SIA “A.F.P. of North America Inc.patstāvīgā pārstāvniecība Latvijā” – (*);

– SIA “LSU” – (*).

Neskatoties uz to, ka no apvienošanās dalībnieku kopējā apgrozījuma tiek atskaitīti savstarpējie darījumi, kopējais apgrozījums ir lielāks nekā 25 miljoni latu. Līdz ar to izpildās Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā paredzētais kritērijs, un apvienošanās dalībniekiem pirms apvienošanās bija pienākums iesniegt ziņojumu par apvienošanos Konkurences padomē.

 

4. Konkrētie tirgi un to izvērtējums

Saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 5.punktu konkrētais preces tirgus, kurš tiek ietekmēts apvienošanās sakarā, ir ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus lielveikalu vidē, kur darbojas divi no apvienošanās dalībniekiem – SIA “Palink” un SIA “Nelda”.

Ziņojumā norādīts, ka SIA “Nelda” uz pašreizējo brīdi veic ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecību gan Rīgas pilsētas teritorijā, gan arī Salaspils pilsētas teritorijā, kopā pa abām pilsētām saimniecisko darbību veicot 17 ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikalos. Savukārt SIA “Palink” savu ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecību veic veikalos gan ar preču zīmi “IKI”, gan arī ar zemo cenu veikala preču zīmi “Cento”. SIA “Palink” veikali ir izvietoti Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Limbažos, Valmierā, Ludzā, Daugavpilī un arī Siguldā, kopā 34 veikali.

Konkurences padome, ņemot vērā Ziņojumā sniegto informāciju un vadoties no iepriekš izvērtētajām līdzīgām apvienošanās lietām, kurās tika secināts, ka patērētāju rīcību, iegādājoties ikdienā nepieciešamās preces, nosaka tirdzniecības vietas pieejamības ērtums un tuvums. Minēto preču iegāde notiek tajās vietās, kur norisinās patērētāju galvenās aktivitātes (mājas, darbavietas tuvums)1. Tādējādi ģeogrāfiskais tirgus saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu apvienošanās gadījumā konkrētās preces tirgū būtu nosakāms kā teritorija, kas patērētājiem ērti un viegli sasniedzama, braucot ar automašīnu aptuveni līdz 30 minūtēm. Ņemot vērā minēto, Latvijas valsts teritorija un arī atsevišķas tās pilsētas, šajā gadījumā – Rīgas pilsēta, ir sadalāma vairākos konkrētajos tirgos2.

Pēc Ziņojumā sniegtās informācijas, kā arī vadoties no 12.12.2008. vēstulē sniegtās informācijas, Konkurences padome konstatē, ka vienīgā pilsēta, kur atrodas vienlaicīgi gan SIA “Palink” veikali, gan SIA “Nelda” veikali, ir Rīga. Apvienošanās tirgus dalībnieki Ziņojumā norāda, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus šajā konkrētajā gadījumā būtu jānosaka Rīgas pilsētas teritorija un Salaspils pilsētas teritorija atsevišķi. Taču tā kā Konkurences padome konstatē, ka Salaspils pilsētas teritorijā saimniecisko darbību veic tikai viens no apvienošanās dalībniekiem – SIA “Nelda”, tad šis konkrētais tirgus – ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecība lielveikalu vidē tirgus Salaspilī nav vērtējams kā šīs apvienošanās kontekstā tieši ietekmētais tirgus.

I Konkrētais tirgus – ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus lielveikalu vidē Ziepniekkalna mikrorajonā, Rīgā

Tā kā Konkurences padome ir konstatējusi, ka vienīgais Rīgas pilsētas mikrorajons, kur uz pašreizējo brīdi atrodas gan SIA “Nelda”, gan SIA “IKI” ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikali, ir Ziepniekkalns, tad arī, pamatojoties uz Konkurences likuma 1.panta 3.punktu, kā konkrētais ģeogrāfiskais tirgus šajā apvienošanās lietā tiek noteikts Ziepniekkalna mikrorajons Rīgā.

Līdz ar to saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu kā pirmais konkrētais tirgus tiek noteikts ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgus lielveikalu vidē Ziepniekkalna mikrorajona teritorijā, Rīgā.

Apvienošanās dalībnieki minētajā ietekmētajā tirgū ir izvietojuši ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības veikalus – SIA “Nelda” (Valdeķu iela 56), SIA “Palink” veikals “IKI Čakstes” (J.Čakstes gatve 72). Vēl norādītajā ģeogrāfiskajā teritorijā darbojas SIA “Prizma” pārtikas veikals - kafejnīca, kas atrodas Valdeķu ielā 1, kā arī SIA “RIMI Latvia” veikals Vienības gatvē 95 un SIA “Maxima Latvija” Maxima X formāta veikals Valdeķu ielā 10, Maxima X formāta veikals Valdeķu ielā 50/4, Maxima XX formāta veikals Vienības gatvē 95.

Konkurences padomes rīcībā esošā informācija liecina, ka SIA “Palink” Ziepniekkalnā esošā veikala mazumtirdzniecības neto apgrozījums 2007.gadā bija (*), SIA “Nelda” – (*), savukārt SIA “RIMI Latvia” veikala, kas atrodas Vienības gatvē 95 – (*), SIA “Maxima Latvija” veikala formāta Maxima XX mazumtirdzniecības apgrozījums 2007.gadā bija (*), Maxima X veikala (Valdeķu ielā 10) – (*), Maxima X veikala (Valdeķu ielā 50/4) – (*).

Ievērojot iepriekš minēto, Konkurences padome konstatē, ka faktiski konkrētajā tirgū apvienošanās dalībnieks SIA “Nelda” veido (<30%) lielu tirgus daļu, SIA “Palink” – (<10%) tirgus daļu, tajā pašā laikā lielākais tirgus dalībnieks ar trīs mazumtirdzniecības veikaliem ir SIA “Maxima Latvija”, kas konkrētā tirgū ieņem (>50%) lielu tirgus daļu, un SIA “RIMI Latvia” veikala Ziepniekkalna mikrorajonā apgrozījums veido (<10%). Līdz ar to Konkurences padome secina, ka apvienošanās darījuma rezultātā neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis apvienotam tirgus dalībniekam.

Izvērtējot esošo situāciju konkrētajā tirgū, Konkurences padome konstatē, ka SIA “Nelda” 2007.gada mazumtirdzniecības apgrozījums šajā teritorijā, salīdzinot ar pašreizējo konkurentu apgrozījumu, t.i., SIA “Palink” un SIA “RIMI Latvia” mazumtirdzniecības apgrozījumu, ir salīdzinoši ievērojams. Tā kā Ziepniekkalna mikrorajonā bez NELDA un IKI tiek pārstāvēti tādi mazumtirdzniecības tīkli kā RIMI, Maxima (trīs veikali), kas izvietoti 1km rādiusā Ziepniekkalna mikrorajonā, dažiem no nosauktajiem veikaliem atrodoties pāris metru vienam no otra, tad var konstatēt, ka minētajā mikrorajonā ir salīdzinoši pietiekama konkurence ikdienas patēriņa preču mazumtirdzniecības tirgū lielveikalu vidē un minētā apvienošanās neradīs tās būtisko samazināšanos.

No Ziņojumā sniegtās informācijas izriet, ka SIA “Palink” pēc apvienošanās darījuma īstenošanas nav plānojis pārtraukt mazumtirdzniecību nevienā no tirdzniecības vietām.

II Konkrētais tirgus – dažādu preču iepirkuma tirgus, kas tālāk būtu sadalāms daudzos konkrētajos ikdienas patēriņa preču tirgos Latvijas teritorijā

Kā otru konkrēto tirgu apvienošanās dalībnieki Ziņojumā norāda dažādu preču iepirkuma tirgu, kas tālāk būtu sadalāms daudzos konkrētajos ikdiena patēriņa preču tirgos. Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus šajā gadījumā tiek noteikts Latvijas teritorija, ņemot vērā līdzīgos konkurences apstākļus visā Latvijas teritorijā. No apvienošanās dalībniekiem šajā tirgū darbojas SIA “Palink” un SIA “Nelda”. Līdz ar to saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 4.punktu kā otrais konkrētais tirgus tiek noteikts dažādu preču iepirkuma tirgus, kas tālāk būtu sadalāms atsevišķos konkrētajos ikdienas patēriņa preču tirgos Latvijas teritorijā.

Tā kā ikdienas patēriņa preču tirgū mazumtirdzniecībā lielveikalu vidē Latvijā saimniecisko darbību veic ap desmit lielveikalu tīklu un izvērtējot to mazumtirdzniecības apgrozījumu 2007.gadā, kas ir tieši saistīts arī ar katra lielveikalu tīkla iepirkuma tirgu, Konkurences padome konstatē, ka, tā kā SIA “Nelda” un SIA “IKI” nav konkrētā tirgus līderi, tad šajā tirgū notiekošā pārklāšanās no konkurences aspekta varētu radīt pretspēku lielākajiem tirgus dalībniekiem.

5. Vienlaicīgi no Ziņojumā sniegtās informācijas tiek konstatēts, ka SIA “Palink” pieder sekojoši nekustamie īpašumi Rīgas pilsētā, kuros ir plānots izvietot ikdienas preču mazumtirdzniecības veikalus:

(*)

Ievērojot šo faktu kopsakarā ar iepriekšminēto, secināms, ka Ķengaraga mikrorajonā nākotnē varētu veidoties apvienošanās dalībnieku neliela koncentrācija, taču netiks būtiski samazināta konkurence.

6. Izvērtējot Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, tiek secināts, ka apvienošanās rezultātā nevienā no ietekmētajiem konkrētajiem tirgiem apvienošanās dalībniekiem neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis, kā arī netiks būtiski samazināta konkurence. Līdz ar to SIA “Palink”, SIA “Ozolu nams”, SIA “Nelda”, SIA “A.F.P. of North America Inc. patstāvīgā pārstāvniecība Latvijā” un SIA “LSU” apvienošanās atbilstoši Konkurences likuma 16.panta ceturtajai daļai ir atļaujama.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otro daļu, 16. panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome 

nolēma:

atļaut apvienošanos, SIA “Ozolu nams” iegūstot SIA “Nelda” aktīvus (pamatlīdzekļus), kas tiek izmantoti vai ir saistīti ar mazumtirdzniecību veikalos, un “Nelda” preču zīmi, un SIA “Palink” iegūstot izšķirošu ietekmi SIA “Ozolu nams”.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) – Ierobežotas pieejamības informācija.

1 Skatīt, piem., Konkurences padomes 12.12.2007. lēmums Nr.171 “Par SIA “Maxima Latvija” un SIA “Allied Professional Property” apvienošanos” - http://www.kp.gov.lv/uploaded_files/2007/A171_1212.pdf;

Konkurences padomes 25.07.2007. lēmums Nr.92 “Par SIA “Maxima Latvija” un SIA “Tirdzniecības centrs “Mūkusala”” apvienošanos” - http://www.kp.gov.lv/uploaded_files/2007/A92_2507.pdf;

Konkurences padomes 11.06.2008. lēmums Nr.65 “Par SIA “Plesko Real Estate” un SIA “IT Mīlgrāvis” apvienošanos” - http://www.kp.gov.lv/uploaded_files/2008/A65_1106.pdf.

2 Turpat.

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. R.Jonītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!