• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par eiro ieviešanu Slovākijā no 1.janvāra. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.01.2009., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186028

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par zemāku un konkurētspējīgāku pārtikas cenu nodrošināšanu

Vēl šajā numurā

06.01.2009., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par eiro ieviešanu Slovākijā no 1.janvāra

 

Eiropas Savienības valstu skaits, kurās izmanto vienoto valūtu, pieauga līdz 16, uzņemot savā saimē Slovākiju, un vienlaikus eiro naudai apritēja 10 gadi. Par godu jubilejai tika izlaista īpaša 2 eiro monēta, un no 18.decembra uz ekrāniem parādījās dokumentālā filma par eiro vēsturi un priekšrocībām. Slovākija tikmēr aktīvi gatavojās eiro ieviešanai.

Slovākija ieviesa eiro 1.janvārī, kļūstot par sešpadsmito ES valsti eirozonā, kuru pirms 10 gadiem izveidoja pirmās 11 dalībvalstis (Austrija, Beļģija, Francija, Īrija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Somija, Spānija un Vācija). Pirmajā jaunā gada dienā eiro par savu naudu sauca 328,6 miljoni iedzīvotāju no ES kopskaita – 499,7 miljoniem.

Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu paziņoja: “Apsveicu Slovākiju, kas 1.janvārī kļūs par sešpadsmito eirozonas dalībvalsti. 2009.gadā 329 miljoniem eiropiešu kabatās un maciņos būs eiro banknotes un monētas. Eiro nauda ir palīdzējusi izveidot 16 miljonus darbavietu, samazināt inflāciju un procentu likmes. Pašreizējā krīzes situācijā eiro aizsargā uzņēmumus no valūtas maiņas kursa svārstībām, kas agrāk negatīvi ietekmēja saimniecisko darbību ekonomikas lejupslīdes brīžos. Eiro savu uzdevumu izpildījis lieliski. Esmu pārliecināts, ka vismaz tikpat sekmīgi būs arī nākamie 10 jaunās naudas pastāvēšanas gadi un eirozonai pievienosies arī citas valstis.”

“2009.gada 1.janvāris būs īpašs brīdis ne vien eirozonai, bet arī visai ES, jo Slovākija kļūs par sešpadsmito valsti, kura ieviesīs eiro – Eiropas valūtu, kas vienlaikus svinēs savu desmitgadi. Eiro ir kļuvis par ES identitātes simbolu un pierādījis, ka spēj sekmīgi funkcionēt un stabilizēt valūtas tirgus gan eirozonā, gan ārpus tās. Tas nav maz, ņemot vērā, ka nevienu citu tirgu – ne bankas, ne vērtspapīrus – globālā finanšu un ekonomikas krīze nav saudzējusi. Mēs varam būt lepni par eiro panākumiem, bet mums jārūpējas, lai tiktu saglabāta pareiza budžeta un makroekonomiskā struktūra, kas ļāvusi gūt šos panākumus,” teica Hoakins Almunja, Eiropas ekonomikas un monetāro jautājumu komisārs.

Eiro tika izveidots 1999.gadā, kad 11 valstis neatgriezeniski fiksēja savu valūtu divpusējo maiņas kursu un pieņēma vienotu monetāro un valūtas kursa politiku. Pēc sešiem mēnešiem tika izveidota Eiropas Centrālā banka, bet banknotes un monētas ieviesa 2002.gadā. Slovākija ievieš kopējo valūtu, mainot 30,1260 Slovākijas kronas pret vienu eiro. Pirms Slovākijas uz eiro pārgāja Slovēnija, Kipra un Malta.

Eiro ir bijis sekmīgs. Kopumā, pat ņemot vērā pašreizējo krīzi, eiro valstīm, iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kas to izmanto, spējis nodrošināt lielāku cenu stabilitāti un zemākus procentus. Šī valūta palīdzējusi radīt 16 miljonus darbavietu un sagaidīt krīzi ar sen nepieredzētu zemu bezdarbu un lielisku budžeta situāciju, kā arī stabiliem citiem ekonomikas rādītājiem. Protams, vēl ir plašas iespējas, kas mums noteikti jāizmanto, pilnveidot Ekonomikas un monetāro savienību, lai eiro nākamajos desmit gados un pēc tam kļūtu vēl sekmīgāks, kā liecina arī EMU@10 paziņojums un ziņojums (Panākumu un problēmu apzināšana pēc Ekonomikas un monetārās savienības desmit pastāvēšanas gadiem).

 

Piemiņas monēta “2 eiro” un dokumentālā filma par eiro

Atzīmējot eiro jubileju, eirozonas valstis no 1.janvāra izlaiž 84 miljonus 2 eiro piemiņas monētu. Īpašās monētas dizainparaugu izraudzījās populārā interneta balsojumā, ko organizēja Komisija.

Ir pasūtīta arī aizraujoša televīzijas filma par eiro naudas izcelsmi un vēsturi, tās priekšrocībām un tēlu sabiedrības acīs. Filmu sāka rādīt 18.decembrī, un to var lejuplādēt no Ekonomikas un finanšu jautājumu ģenerāldirektorāta tīmekļa vietnes.

 

Slovākija gatava pārejai uz eiro

Komercbankas no septembra saņēma banknotes un monētas un piegādāja tās veikaliem un uzņēmumiem, lai no 1.janvāra norēķini varētu netraucēti notikt eiro.

90% iedzīvotājiem paredzēto 1 200 000 eiro mini komplektu tika izpirkti piecās dienās. Sabiedrība ir informēta, par to ar TV sižetiem un ceļojošo informācijas autobusu pēdējos sešus mēnešus rūpējās īpaša informācijas kampaņa. Slovākijas iestādes apzinājās bažas par cenu kāpumu un atbilstoši rīkojās, tostarp ar uzņēmumiem parakstot ētikas kodeksu, kurā uzņēmumi apņēmās ievērot pārejas noteikumus. No 24.augusta līdz 2010.gada 1.janvārim cenas bija jānorāda gan eiro, gan kronās. Pārejas noteikumu ievērošanu uzraudzīja Slovākijas Tirdzniecības inspekcija, kas kopš augusta pārbaudījusi vairāk nekā 15 000 veikalu un pakalpojumu sniedzēju. Inspektori konstatējuši un novērsuši trūkumus cenu uzrādīšanā divās valūtās un pārbaudījuši cenu svārstības sektoros, kur iepriekšējo eirozonas jaunpienācēju valstu pieredze liecināja par problēmām: restorānos, frizētavās, kafejnīcās un citur. Cenas uzrauga arī Slovākijas Patērētāju asociācija. Komisija aktīvi atbalstīja komunikācijas kampaņu, ievērojot 2007.gada decembrī noslēgto partnerības vienošanos.

Laikus jaunajai valūtai sagatavojušies arī uzņēmumi un valsts iestādes, apmācot savu personālu, jo īpaši darbiniekus, kas tieši strādā ar klientiem. Slovākijas Finanšu ministrijas novembra beigās veiktā aptauja liecināja, ka līdz 23.decembrim praktiski visu valsts un pašvaldību iestāžu IT sistēmām jābūt pielāgotām un testētām.

Lai novērstu iespējamās problēmas, ieviešot eiro, Slovākijas Centrālā banka un komercbankas bija atvērtas arī 1.janvārī un nedēļas nogalē 3. un 4.janvārī.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!