• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 22. decembra noteikumi Nr. 1081 "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākuma "Arodapmācības un informācijas pasākumi" aktivitātē "Arodapmācības"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2008., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185799

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1082

Noteikumi par darbības programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" papildinājuma 2.3.1.2.aktivitāti "Pasākumi motivācijas celšanai inovācijām un uzņēmējdarbības uzsākšanai"

Vēl šajā numurā

29.12.2008., Nr. 201

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1081

Pieņemts: 22.12.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1081

Rīgā 2008.gada 22.decembrī (prot. Nr.94 57.§)
Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība pasākuma “Arodapmācības un informācijas pasākumi” aktivitātē “Arodapmācības”
Izdoti saskaņā ar Lauksaimniecības un lauku attīstības likuma 5.panta ceturto daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu pasākuma “Arodapmācības un informācijas pasākumi” aktivitātē “Arodapmācības” (turpmāk – aktivitāte).
2. Aktivitātes mērķis ir nodrošināt pieejamu arodapmācību, kas veidotu izpratni par lauksaimniecības vides aspektiem un nodrošinātu videi draudzīgu lauksaimniecības attīstību, ilgtspējīgu dabas resursu apsaimniekošanas metožu lietošanu, kā arī zinātnes un jaunas prakses atziņu izmantošanu lauk­saimniecības, mežsaimniecības un pārtikas ražošanas (izņemot zivsaimniecības produktus) nozarēs.
3. Aktivitātes īstenošanas vieta ir Latvijas teritorija.
4. Aktivitātes ietvaros tiek atbalstītas mācības, kas paaugstina nodarbināto personu zināšanu, prasmju un kompetenču līmeni konkurētspējīgu un ekonomiski efektīvu lauksaimniecības un mežsaimniecības produktu ražošanas, videi saudzējošu tehnoloģiju izmantošanas, ilgtspējīgu dabas resursu apsaimniekošanas metožu lietošanas, jauno informācijas un komunikāciju tehnoloģiju izmantošanas, kā arī produktu kvalitātes un pievienotās vērtības paaugstināšanas un savstarpējās atbilstības prasību ievērošanas jomā.
5. Aktivitātes ietvaros netiek atbalstītas mācības, kas ir daļa no vidējā vai augstākā līmeņa lauksaimniecības, mežsaimniecības vai pārtikas ražošanas formālās izglītības programmām.
6. Tiešais labuma saņēmējs ir lauksaimniecības un pārtikas ražošanas (izņemot zivsaimniecības produktus) nozarē nodarbinātais un meža īpašnieks, kas ražo Eiropas Kopienas Dibināšanas līguma I pielikumā minēto lauk­saimniecības produkciju.
7. Atbalsta pretendentu pieteikšanās nosacījumus, projektu iesniegumu atlasi un vērtēšanu, lēmuma pieņemšanu, paziņošanu, līguma slēgšanu un publiskā finansējuma pieprasīšanu nosaka normatīvie akti par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtību lauku un zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā.
8. Atbalsta pretendents ir juridiska persona, kas sniedz mācību pakalpojumus un atbilst šādiem atbalsta saņemšanas nosacījumiem:

8.1. atbalsta pretendentam ir pieredze pieaugušo tālākizglītības organizē­šanā;

8.2. atbalsta pretendents nodrošina mācības visā sludinājumā norādītajā teritorijā;

8.3. atbalsta pretendents nodrošina, ka mācību kursu klausītāji ir lauksaimniecības un pārtikas ražošanas (izņemot zivsaimniecības produktus) nozarē nodarbinātie vai meža īpašnieki, kas ražo Eiropas Kopienas Dibināšanas līguma I pielikumā minēto lauksaimniecības produkciju. Mācību kursu klausītājs, uzsākot mācības, ar parakstu apliecina, ka atbilst šo noteikumu 6.punktā minētajām prasībām;

8.4. atbalsta pretendenta lektoriem, kas sniedz mācību pakalpojumu, ir augstākā vai profesionālā vidējā izglītība attiecīgajā nozarē, kurā notiek mācības. Lektoru skaits ar profesionālo vidējo izglītību nepārsniedz 30 % no attiecīgā mācību kursa lektoru kopskaita.
9. Mācības organizē:

9.1. atbilstoši vajadzībām šādās nozarēs:

9.1.1. lauksaimniecība;

9.1.2. mežsaimniecība;

9.1.3. pārtikas ražošana;

9.2. atbilstoši šādam klausītāju zināšanu līmenim:

9.2.1. vispārējais līmenis – zināšanu, prasmju un kompetenču kopums, kas nepieciešams nozares ražošanas tehnoloģiju pamatdarbu izpildei;

9.2.2. nozares speciālistu līmenis.
10. Aktivitātes ietvaros atbalsta šādas apakšaktivitātes:

10.1. vispārējā līmeņa mācību organizēšana;

10.2. nozares speciālistu līmeņa mācību organizēšana.
11. Apakšaktivitātes īsteno kārtās šo noteikumu 9.1.1., 9.1.2. un 9.1.3.apakšpunktā minētajās nozarēs. Kārtas sākuma un beigu termiņu nosaka Zemkopības ministrija.
II. Publiskā finansējuma apmērs
12. Publiskā finansējuma apmērs:

12.1. šo noteikumu 10.1.apakšpunktā minētajā apakšaktivitātē – 100 % apmērā no šo noteikumu 25.punktā minēto kopējo attiecināmo izmaksu summas, ievērojot nosacījumu, ka vienas mācību stundas attiecināmās izmaksas nepārsniedz 150 latu;

12.2. šo noteikumu 10.2.apakšpunktā minētajā apakšaktivitātē:

12.2.1. 80 % apmērā no šo noteikumu 25.punktā minēto kopējo attiecinā­mo izmaksu summas;

12.2.2. viena projekta ietvaros maksimāli pieejamais publiskā finansē­juma apjoms ir 7000 latu, ievērojot nosacījumu, ka vienas mācību stundas attiecināmās izmaksas nepārsniedz 220 latu.
13. Ja atbalsta pretendents mācību procesa norisei nomā lauksaimniecības vai mežsaimniecības tehniku, tad papildus šo noteikumu 12.1. un 12.2.apakš­punktā minētajam finansējumam atbalsta pretendents saņem finansējumu saskaņā ar tehnikas nomas līgumu, bet ne vairāk kā 60 latu apmērā par vienas lauksaimniecības vai mežsaimniecības tehnikas vienības nomu dienā.
14. Atbalsta pretendents vienā projektu iesniegumu atlases kārtā drīkst iesniegt vairākus projektu iesniegumus. Atbalsta pretendents drīkst iesniegt projektu iesniegumus katrā nākamajā projektu iesniegumu atlases kārtā arī tad, ja projekti, kas apstiprināti iepriekšējās projektu iesniegumu atlases kārtās, vēl nav pabeigti.
III. Atbalsta saņemšanas nosacījumi
15. Lai pieteiktos atbalsta saņemšanai, atbalsta pretendents Lauku atbalsta dienestā personīgi vai elektroniska dokumenta formā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu apriti iesniedz šādus dokumentus (iesniedzot elektroniski, dokuments papīra formā nav nepieciešams):

15.1. projekta iesniegumu (1.pielikums) divos eksemplāros (arī elektroniski);

15.2. ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem veikta iepirkuma procedūra, iepirkuma procedūru apliecinošus dokumentus;

15.3. lektora izglītības un tālākizglītības dokumentu kopijas;

15.4. lektora dzīves gaitas aprakstu (CV);

15.5. ja atbalsta pretendents mācību procesa norisei nomā lauk­saimniecības vai mežsaimniecības tehniku, tehnikas nomas līgumu;

15.6. ja praktiskās nodarbības notiek ārvalstīs, organizatora apstiprinā­jumu vai ielūgumu par gatavību nodrošināt praktiskās nodarbības ārvalstīs;

15.7. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu, kas apliecina, ka projekta iesniedzējam nav nodokļu parādu (izsniegta ne agrāk kā mēnesi pirms projekta iesnieguma iesniegšanas). Ja atbalsta pretendents minēto izziņu neiesniedz, Lauku atbalsta dienests izziņu saņem Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā;

15.8. dokumentu, kas pierāda naudas līdzekļu pieejamību projekta īstenošanai.
IV. Atbalsta saņemšanas kārtība apakšaktivitātei “Vispārējā līmeņa mācību organizēšana”
16. Mācības vispārējā līmenī organizē atklātu projektu iesniegumu konkursa veidā šo noteikumu 9.1.1., 9.1.2. un 9.1.3.apakšpunktā minēto nozaru visām mācību tēmām.
17. Mācību tēmas reizi gadā apstiprina Zemkopības ministrija:

17.1. nosakot mācību saturu, apjomu un apmācāmo skaitu atbilstoši šo noteikumu 9.1.apakšpunktā minēto nozaru vajadzībām;

17.2. ievērojot reģionālās intereses mācību apjoma un tematikas izvēlē.
18. Ja projektu iesniegumos pieprasītais atbalsta apjoms pārsniedz apakšaktivitātes ietvaros pieejamo publisko finansējumu, Lauku atbalsta dienests projektu iesniegumus sarindo pēc iegūto punktu skaita atbilstoši projektu atlases kritērijiem (2.pielikums).
19. Ja vairāki projekti ir ieguvuši vienādu punktu skaitu, priekšroku dod atbalsta pretendentam, kura projekta iesniegums reģistrēts agrāk.
V. Atbalsta saņemšanas kārtība apakšaktivitātei “Nozares speciālistu līmeņa mācību organizēšana”
20. Mācības nozares speciālistu līmenī organizē atklātu projektu iesniegumu konkursa veidā.
21. Projektus iesniedz atbilstoši šo noteikumu 9.1.apakšpunktā minēto nozaru vajadzībām.
22. Iesniegto projektu mācību saturu nosaka atbalsta pretendents, nodrošinot, ka:

22.1. tas nav identisks Zemkopības ministrijas apstiprinātajām mācību tēmām šo noteikumu 9.2.1.apakšpunktā noteiktajam līmenim;

22.2. mācību apjoms nav mazāks par 16 akadēmiskajām stundām, no kurām 30–50 % ir praktiskās nodarbības;

22.3. projekta ietvaros tiks apmācīti vismaz 15 klausītāji.
23. Ja projektu iesniegumos pieprasītais atbalsta apjoms pārsniedz apakšaktivitātes ietvaros pieejamo publisko finansējumu, Lauku atbalsta dienests projektu iesniegumus sarindo pēc iegūto punktu skaita atbilstoši projektu atlases kritērijiem (3.pielikums).
24. Ja vairāki projekti ir ieguvuši vienādu punktu skaitu, priekšroku dod atbalsta pretendentam, kura projekta iesniegums reģistrēts agrāk.
VI. Attiecināmās un neattiecināmās izmaksas
25. Aktivitātes ietvaros ir noteiktas šādas attiecināmās izmaksas:

25.1. ar aktivitātes rīkošanu saistītās izmaksas:

25.1.1. lektoru darba samaksa (neieskaitot mācību materiālu izstrādi darba nodrošināšanai) par darba stundām (tajā skaitā darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas), nepārsniedzot likmi – 55 lati stundā;

25.1.2. mācību nodarbībās izmantojamie drukātie vai audiovizuāli sagatavotie mācību materiāli, kuri pēc mācību beigām paliek apmācāmo īpašumā (atbilstoši apmācīto skaitam, kā arī viens papildu eksemplārs atbalsta pretendentam);

25.1.3. tulku pakalpojumi, ja mācību kursa tēmas ietvaros praktiskās nodarbības notiek ārvalstīs vai izmanto ārvalstu lektoru pakalpojumus;

25.1.4. mācībām izmantojamo telpu, iekārtu, tehnikas un mācību materiālās bāzes nomas maksa vai mācībām izmantojamo telpu, iekārtu, tehnikas un mācību materiālās bāzes amortizācija tādā mērā, kādā tos izmanto vienīgi mācībām;

25.1.5. naktsmītņu izmaksas apmācāmajiem, lektoriem un mācību procesā iesaistītajiem darbiniekiem, dienas nauda mācību procesā iesaistītajiem darbi­niekiem mācību norises vietā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par komandējumu un darbinieku darba braucienu izdevumu atlīdzināšanu;

25.2. transporta un transporta nomas maksa lektoru, mācību procesā iesaistīto darbinieku un apmācāmo nokļūšanai uz nodarbību norises vietu un atpakaļ;

25.3. administratīvās izmaksas, nepārsniedzot 7 % no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām.
26. Aktivitātes ietvaros finansē tikai tādas attiecināmās izmaksas, kuras tieši saistītas ar projekta ietvaros veiktajām darbībām un atbilst šajos noteikumos noteiktajiem izmaksu ierobežojumiem, ir samērīgas un pamatotas, atbilst finanšu vadības principiem un vidējai tirgus cenai.
27. Aktivitātes ietvaros ir šādas neattiecināmās izmaksas:

27.1. procentu maksājumi, maksa par naudas pārskaitījumiem, valūtas maiņas komisijas maksājumi un valūtas svārstību radītie zaudējumi;

27.2. naudas sodi, līgumsodi, nokavējuma procenti un tiesāšanās izdevumi;

27.3. izmaksas, kas saistītas ar jebkuru piegādi, pakalpojumu vai darbu, par kuru nav veikta atbilstoša iepirkuma procedūra saskaņā ar normatīvajiem aktiem par iepirkuma procedūras piemērošanu;

27.4. būvju uzturēšanas izmaksas;

27.5. tehniskās apkopes, rezerves daļu un ekspluatācijas izdevumi;

27.6. pievienotās vērtības nodoklis;

27.7. atlīdzība mācību procesā tieši neiesaistītajam personālam;

27.8. vispārējas nozīmes transportlīdzekļu iegāde;

27.9. īpašuma vai kapitāldaļu iegāde;

27.10. izmaksas, kas neatbilst vidējai tirgus cenai;

27.11. citas izmaksas, kas nav attiecināmas saskaņā ar Padomes 2005.gada 20.septembra Regulu (EK) Nr.1698/2005 par atbalstu lauku attīstībai no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Komisijas 2006.gada 15.decembra Regulu (EK) Nr.1974/2006, ar ko paredz sīki izstrādātus piemērošanas noteikumus Padomes Regulai (EK) Nr.1698/2005 par atbalstu lauku attīstībai no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai.
Ministru prezidents I.Godmanis

Zemkopības ministrs M.Roze
Zemkopības ministrijas iesniegtajā redakcijā

1.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 22.decembra noteikumiem Nr.1081
Zemkopības ministrs M.Roze
2.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 22.decembra noteikumiem Nr.1081
Projektu atlases kritēriji apakšaktivitātei “Vispārējā līmeņa mācību organizēšana”

Nr. p.k.

Kritēriju grupa

Kritēriji

Kritēriju punktu skaits

Maksimālais punktu skaits

1.

Pretendenta pieredze pieaugušo apmācību organizēšanā

Vismaz triju gadu pieredze pieaugušo apmācību organizēšanā, ir pieredze projekta mācību kursu tēmas īstenošanā

40

50

Pieredze pieaugušo apmācību organi­zēšanā mazāka par trim gadiem, ir pieredze projekta mācību kursu tēmas īstenošanā

30

Vismaz triju gadu pieredze pieaugušo apmācību organizēšanā, bet nav pieredzes projekta mācību kursu tēmas īstenošanā

20

Pieredze pieaugušo apmācību organi­zēšanā mazāka par trim gadiem, nav pieredzes projekta mācību kursu tēmas īstenošanā

10

Ir pieredze Eiropas Savienības finansētu vai līdzfinansētu mācību projektu (programmu) īstenošanā

10

2.

Praktisko nodarbību īpatsvars

Praktisko nodarbību īpatsvars 30 % no mācību kursa akadēmisko stundu skaita

25

25

Praktisko nodarbību īpatsvars 20–30 % no mācību kursa stundu skaita

15

3.

Vienas mācību stundas attiecināmās izmaksas (Ls)

Vienas mācību stundas attiecināmās izmaksas vismaz par 20 % lētākas, nekā noteikts šo noteikumu 12.1.apakšpunktā

25

25

Vienas mācību stundas attiecināmās izmaksas par 10–19 % lētākas, nekā noteikts šo noteikumu 12.1.apakšpunktā

15

Vienas mācību stundas attiecināmās izmaksas par 5–9 % lētākas, nekā noteikts šo noteikumu 12.1.apakšpunktā

10

Zemkopības ministrs M.Roze
3.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 22.decembra noteikumiem Nr.1081
Projektu atlases kritēriji apakšaktivitātei “Nozares speciālistu līmeņa mācību organizēšana”

Nr. p.k.

Kritēriju grupa

Kritēriji

Kritēriju punktu skaits

Maksimālais punktu skaits

1.

Praktiskā darba pieredze lektoriem

Vismaz triju gadu praktiskā darba pieredze tajā lauksaimniecības, mež­saimniecības vai pārtikas ražošanas nozarē, kurā notiek mācības

40

40

Vismaz triju gadu praktiskā darba pieredze lauksaimniecības, mežsaimnie­cības vai pārtikas ražošanas nozarē

10

2.

Projektā iesaistīto lektoru kvalitāte

Visiem lektoriem ir augstākā izglītība

30

35

Piesaistīti lektori ar doktora grādu mācāmajā nozarē

5

3.

Praktisko nodarbību īpatsvars

Praktisko nodarbību īpatsvars ir 50 % no mācību kursa akadēmisko stundu skaita

20

20

Praktisko nodarbību īpatsvars ir no 30 % līdz 50 % no mācību kursa stundu skaita

10

4.

Praktisko nodarbību iespējas ārzemēs

Mācību kursa ietvaros paredzētas praktiskās nodarbības ārzemēs

5

5

Zemkopības ministrs M.Roze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!