• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sēlija skan. Skaņās un atskaņās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.1999., Nr. 264/267 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18579

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

20.08.1999., Nr. 264/267

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sēlija skan. Skaņās un atskaņās

No 3. līdz 9. augustam Aknīstē risinājās literārā kluba "Sēlēns" nometne. 7. augustā te notika kārtējie, nu jau ceturtie, Sēlijas novada folkloras svētki

Jānis Stradiņš, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents un Sēlijas asociācijas goda prezidents

SS.GIF (30535 BYTES) Mīļie svētku dalībnieki! Sirsnīgi sveicinu jūs vasaras pilnbriedā Aknīstē, kopā sanākot! Lai skanīgas ir dziesmas un raiti rit dejas, lai gūstat jaunus draugus un vēlreiz atklājat sev un citiem Augšzemes skaistumu! No dzimtā pagasta sākas Dzimtene, no Sēlijas izaug Latvija. Lai šis novads mirdz kā zvaigzne Latvijā! Sēlijas folklorai ir dižas tradīcijas, lai tās turpinās arī nākamajā gadu tūkstotī sadarbībā ar brāļu tautu Lietuvā.

I Sēlijas kongress maijā bija notikums ar plašu atbalstu. Lai folkloras svētki ir šī kongresa turpinājums un pirmā ieskaņa nākamajam kongresam (jau trešajā gadu tūkstotī)!

Rīgā 1999. gada 10. jūlijā

Vēstījums Sēlijas novada 4. folkloras svētku dalībniekiem Aknīstē

Šie abi pasākumi bija savdabīgas dzidras atskaņas Pirmajam Sēlijas kongresam šī gada maijā. Aknīstē kongresa pasākumi izvērsās gana daudzpusīgi un guva daudzu tuvu un tālu dalībnieku atzinīgu vērtējumu.

Literārais klubs "Sēlēns", kura darbības vieta ir Aknīste, apvieno četrus desmitus jauniešu, te izdod arī savu avīzi. Rosīgie kluba vadītāji jau izteikuši savu vēlmi darboties visā Latvijā, ielūdzot interesentus, kas grib darboties žurnālistikā, prozā, dzejā un citās literārās darbības jomās. Tādēļ te šoreiz sastapām pārstāves no Dignājas, Kalsnavas, Skrīveriem un pat Rēzeknes.

Žurnālistikas nodarbībās nometnes vadība gribēja ieskatīties Latvijas Republikas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". Jaunieši vēlējās zināt, kā šī avīze savās lappusēs veido Latvijas tēlu. Jaunās radošās personības varēja ieskatīties vairākos desmitos laikraksta numuru un dažus iegūt par piemiņu. Pārrunas tālāk skāra personības un saskarsmes psiholoģijas tematus, jo radās jautājumi par to, cik plaši žurnālistam šajā nozarē ir jābūt izglītotam.

Dzejnieki Jānis Meldrājs un Naula Dzirkale bija tie, kas vērtēja jauniešu uzrakstīto (dažiem bija jau pilna klade!). Tā kā J.Meldrājs Kalsnavas pusē jau piecus gadus vada kuplu jauno literātu pulciņu,viņam bija visvairāk darba. To sekmēja tas, ka šī skolotāja literārās prasmes rezultātus (pulciņa biedru) varēja lasīt vairākos dažādu laikrakstu pielikumos vai pat atsevišķā avīzes izdevumā.

Nometnes izglītojošā programma bija īpaši plaša. Nereta un Jaunsudrabiņa Mūsmājas. Tadenava un Raiņa muzejs. Rūpīgi pārdomātas bija ekskursijas pa tuvāko un tālāko apkārtni. Videofilmās varēja ieskatīties daudzveidīgajās Aknīstes kultūras dzīves norisēs. Katrs nometnes dalībnieks iepazīstināja draudzīgo kluba saimi ar saviem jaunākajiem — tieši šeit tapušajiem — sacerējumiem. Par šīs vasaras nometnes mecenātu aknīstieši konkursa kārtā ieguva Latvijas Kultūras fondu.

Literārā kluba "Sēlēns" vasaras mometnes darbība sakrita ar Sēlijas novada ceturtajiem folkloras svētkiem Aknīstē. Tajos piedalījās Līvānu kapela un kopas ne tikai no tuvākajām Sēlijas vietām, bet arī no Lietuvas, Zemgales un Latgales.

Savas tautas kultūras mantojuma kopēju pulkā bija dalībnieki, kas jaunāki par dažiem gadiem un aizsnieguši jau gandrīz gadsimtu.

Desmit stundas turpinājās šie neparastie svētki. Aknīstes kultūras darba vadītāja Anda Nikolajeva uzskata, ka šādi folkloristu saieti ir vajadzīgi, "lai godātu Sēlijas novadu, lai cits citam iemācītu nedzirdētu dziesmu, neredzētu rotaļu, lai vienotos dziesmā un dejā, lai pieskandinātu Aknīstes kalnus un lejas, lai gūtu spēku paši un priecētu skatītājus, lai katra sirdī iemirdzētos liesmiņa no lielā svētku ugunskura".

Šie folkloras svētki notika ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Netrūka sirsnīgu un mīļu sveicienu svētku dalībniekiem, tajā skaitā arī no tālu pazīstamā novadnieka Valdemāra Ancīša un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta un Sēlijas asociācijas goda prezidenta Jāņa Stradiņa.

Svētku viesi šķīrās pilni apņēmības 2000. gadā Aknīstē tikties Sēlijas novada piektajos folkloras svētkos.

Sigizmunds Timšāns,

"LV" informācijas redaktors

Autora foto

 

4. folkloras svētkos pulcējās 11 kopas no Sēlijas novada un kaimiņiem. Tālākie viesi bija Lietuvas Rokišķu rajona Jodupes ansamblis "Volunge", Bauskas rajona "Vecsaule", Ilūkstes "Sēlis" un Līvānu 1. vidusskolas kapela "Dunduriņš"

S3.JPG (10123 BYTES)
Aknīstes literārā kluba "Sēlēns" dalībnieku grupa pēc pārrunām par oficiālo laikrakstu "Latvijas Vēstnesis"

Vasara aizgājusi

Vasarai ir divas garas, garas kviešu krāsas bizes, zilas acis un vaigi kā sārti āboli. Viņa ir kā jauna meitene — basām kājām tā brien pāri rasotajām pļavām un saplūc visskaistākos ziedus, ko savīt vainagā.

Vasara ir tik jauka, tomēr (..) tā ir draiskule. Tu nespēj vēl attapties, kad tā jau ir prom. Tikai īsu mirkli tu jūti Vasaras dvašu uz sava vaiga (..), un tad jau ir pienācis rudens. Tu nespēj to saprast, netici! Vasara nevar būt aizgājusi tik ātri, tomēr, sajūtot dūmu smaržu un rudens dzestro elpu gaisā, tu saproti — Vasara ir prom!

Vēl retu reizi tā pārskrien pāri kalnam pie tevis, bet salnu apkodītā zāle saldē basās kājas.

Vasara izklaidīgi tev uzsmaida un pasniedz sārtvaidzi ābolu. Tu paņem ābolu un redzi — tajā jau iegrauzies tārps. Atkal, Vasara atkal ir aizgājusi. Līdz ar gājputnu klaigām tā aizsteigusies projām, un tev sirdī paliek vien rūgtums. Vasara aizgājusi.

Santa Grosa, Dignāja

S1.JPG (9814 BYTES)
Līga Medvecka ir literārā kluba "Sēlēns" vadītāja un līdzīga nosaukuma avīzes redaktore, nometnes vadītāja

S2.JPG (6842 BYTES)
Īpašu interesi literārā kluba dalībnieki un viesi izrādīja par Santas Grosas uzrakstīto eseju "Vasara aizgājusi"

S4.JPG (19383 BYTES)
Ceturto Sēlijas novada folkloras svētku dalībnieki dodas uz noslēguma koncertu. Katra folkloras kopa pieteica sevi ar atvestu ziedu vainadziņu, kuru pārstāvis piesēja pie rata ar tautiskām jostām

S5.JPG (21472 BYTES)
Ilūkstes folkloras kopa "Sēlis" darbojas kopš 1992. gada. Tā trešo reizi jau piedalās folkloras svētkos Aknīstē. Kopa atzinīgi novērtēta konkursā "Cildens mans novadiņš". "Sēlis" savu dziedājumu jau ierakstījis kasetē "Pulkā eimu, pulkā teku"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!