• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2008. gada 16. decembra noteikumi Nr. 1051 "Bīstamo atkritumu uzskaites, identifikācijas, uzglabāšanas, iepakošanas, marķēšanas un pārvadājumu uzskaites kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2008., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185774

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1052

Grozījumi Ministru kabineta 2008.gada 15.aprīļa noteikumos Nr.277 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība"

Vēl šajā numurā

29.12.2008., Nr. 201

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1051

Pieņemts: 16.12.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1051

Rīgā 2008.gada 16.decembrī (prot. Nr.93 66.§)
Bīstamo atkritumu uzskaites, identifikācijas, uzglabāšanas, iepakošanas, marķēšanas un pārvadājumu uzskaites kārtība
Izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma 7.panta 4.punktu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka bīstamo atkritumu uzskaites, identifikācijas, uzglabāšanas, iepakošanas, marķēšanas un pārvadājumu uzskaites kārtību.
2. Noteikumi neattiecas uz bīstamo atkritumu pārvadājumiem, kas reglamentēti normatīvajos aktos par kārtību, kādā atkritumus ieved pārstrādei Latvijas teritorijā, kā arī par atkritumu eksporta un tranzīta kārtību.
II. Bīstamo atkritumu identifikācija un uzskaite
3. Personas, kuras nodarbojas ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu, klasificē bīstamos atkritumus atbilstoši normatīvajiem aktiem par atkritumu klasifikatoru un īpašībām, kuras padara atkritumus bīstamus. Ja bīstamos atkritumus klasificēt nav iespējams, personas, kuras nodarbojas ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu, nodrošina bīstamo atkritumu izcelsmes, sastāva un ķīmisko īpašību analīzi, lai atkritumus varētu klasificēt.
4. Personas, kuras nodarbojas ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu, nodrošina bīstamo atkritumu uzskaiti īpašā žurnālā vai elektroniski saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu.
5. Pamatojoties uz bīstamo atkritumu uzskaites datiem, personas, kuras nodarbojas ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu, katru gadu līdz 1.martam iesniedz attiecīgajā Valsts vides dienesta reģionālajā vides pārvaldē apkopotu informāciju par iepriekšējā gadā uzskaitītajiem atkritumiem.
6. Šo noteikumu ievērošanu atbilstoši kompetencei kontrolē Valsts vides dienests.
III. Bīstamo atkritumu uzglabāšana, iepakošana un marķēšana
7. Personas, kuras nodarbojas ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu, uzglabā bīstamos atkritumus, ņemot vērā to bīstamību un daudzumu, tikai īpaši aprīkotās vietās apstākļos, kas nevar radīt kaitējumu videi, cilvēku veselībai un īpašumam.
8. Bīstamos atkritumus atļauts uzglabāt tikai iepakotus izturīgā un drošā iepakojumā atbilstoši prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par ķīmisko vielu un ķīmisko produktu klasificēšanu, marķēšanu un iepakošanu.
9. Personas, kuras nodarbojas ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu, nodrošina etiķetes izvietošanu uz bīstamo atkritumu iepakojuma. Etiķetē norāda atkritumu nosaukumu, izcelsmi, atkritumos esošo bīstamo vielu ķīmisko sastāvu, iepakošanas datumu un iepakotāju, kā arī brīdinājuma zīmes atbilstoši prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par ķīmisko vielu un ķīmisko produktu klasificēšanu, marķēšanu un iepakošanu.
10. Personas, kuras nodarbojas ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu, bīstamo atkritumu uzglabāšanas laikā nodrošina iepakojuma periodisku apskati vismaz reizi mēnesī.
11. Pārvadājot bīstamos atkritumus, tos iepako un marķē atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un Latvijai saistošām starptautisko tiesību aktu normām.
IV. Bīstamo atkritumu pārvadājumu reģistrācija un uzskaite
12. Bīstamo atkritumu pārvadājumu elektroniskai reģistrācijai un uzskaitei valsts teritorijā izmanto bīstamo atkritumu pārvietošanas uzskaites valsts infor­mācijas sistēmu (turpmāk – uzskaites sistēma).
13. Uzskaites sistēmas pārzinis ir Bīstamo atkritumu pārvaldības valsts aģentūra (turpmāk – sistēmas pārzinis).
14. Uzskaites sistēmas lietotāji ir:

14.1. valsts un pašvaldību iestādes, kuras normatīvajos aktos noteikto funkciju izpildei izmanto uzskaites sistēmā iekļauto informāciju;

14.2. bīstamo atkritumu radītājs, īpašnieks vai savācējs, kuram nepie­ciešams pārvietot bīstamos atkritumus (turpmāk – bīstamo atkritumu nosūtītājs);

14.3. personas, kuras nodarbojas ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu.
15. Sistēmas pārzinis reģistrē lietotāju, piešķirot tam lietotājvārdu un paroli, pamatojoties uz attiecīgās iestādes vadītāja vai komersanta rakstisku iesniegumu.
16. Sistēmas pārzinis nodrošina uzskaites sistēmas lietotājiem iespēju elektroniski aizpildīt bīstamo atkritumu pārvadājumu kartes-pavadzīmes (turpmāk – pavadzīme) veidlapu (2.pielikums) uzskaites sistēmā, izmantojot internetu un paredzot iespēju pavadzīmes aizpildīšanai nepieciešamās ziņas par komersantu iegūt no Uzņēmumu reģistra informācijas sistēmas.
17. Bīstamo atkritumu nosūtītājs sistēmas pārziņa interneta vietnē aizpilda pavadzīmes 1. un 2.daļu.
18. Sistēmas pārzinis pārbauda saskaņā ar šo noteikumu 17.punktu sniegtās informācijas pareizību.
19. Ja saskaņā ar šo noteikumu 17.punktu sniegtā informācija ir pareiza, uzskaites sistēma pavadzīmei piešķir reģistrācijas numuru. Informāciju par pavadzīmi Valsts vides dienesta reģionālā vides pārvalde iegūst uzskaites sistēmā.
20. Ja saskaņā ar šo noteikumu 17.punktu sniegtā informācija nav pareiza vai bīstamo atkritumu pārvadātajam nav izsniegta atkritumu pārva­dāšanas atļauja, sistēmas pārzinis par to informē attiecīgo bīstamo atkritumu nosūtītāju.
21. Pēc bīstamo atkritumu saņemšanas bīstamo atkritumu pārvadātājs sistēmas pārziņa uzskaites sistēmā, izmantojot internetu, aizpilda pavadzīmes 3.daļu.
22. Sistēmas pārzinis pārbauda saskaņā ar šo noteikumu 21.punktu sniegtās informācijas pareizību un to, vai attiecīgajam bīstamo atkritumu pārvadātājam ir izsniegta atkritumu pārvadāšanas atļauja.
23. Ja saskaņā ar šo noteikumu 21.punktu sniegtā informācija ir pareiza, sistēmas pārzinis bīstamo atkritumu pārvadātājam nodrošina iespēju izdrukāt pavadzīmi.
24. Ja saskaņā ar šo noteikumu 21.punktu sniegtā informācija nav pareiza vai bīstamo atkritumu pārvadātājam nav izsniegta atkritumu pārvadāšanas atļauja, sistēmas pārzinis par to informē attiecīgo bīstamo atkritumu nosūtītāju.
25. Saņemot bīstamos atkritumus, bīstamo atkritumu saņēmējs sistēmas pārziņa uzskaites sistēmā, izmantojot internetu, aizpilda pavadzīmes 4.daļu, kā arī izdrukāto pavadzīmi.
26. Lietojot uzskaites sistēmu, tajā tiek nodrošināta informācijas apkopo­šana un statistisko pārskatu veidošana par kalendāra gadā uzskaitītajiem atkritumiem un veiktajiem bīstamo atkritumu pārvadājumiem.
27. Sistēmas pārzinis nodrošina, ka uzskaites sistēmas aktīvajā datu bāzē informāciju glabā piecus gadus līdz pārnešanai uz arhīva datu bāzi. Uzskaites sistēmas arhīva datu bāzē informāciju glabā piecus gadus. Pēc minētā termiņa uzskaites sistēmas arhīva datu bāzē esošo informāciju arhīvu darbību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nodod Valsts arhīvu ģenerāldirekcijai un pēc attiecīga akta sastādīšanas izdzēš no uzskaites sistēmas.
28. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra apkopoto informāciju par kalendāra gadā veiktajiem bīstamo atkritumu pārvadājumiem atbilstoši kompetencei saņem saskaņā ar šo noteikumu 15.punktu.
29. Sistēmas pārzinis bez maksas nodrošina uzskaites sistēmā esošās vispārpieejamās informācijas sniegšanu elektroniskā veidā privātpersonām un valsts un pašvaldību iestādēm. Ja sistēmas pārzinis ir saņēmis pieprasījumu par tādas informācijas sniegšanu, kura ir komercnoslēpums, tas pirms šādas infor­mācijas izsniegšanas vai atteikuma to sniegt noskaidro attiecīgās šo noteikumu 14.2.apakšpunktā minētās personas viedokli.
V. Noslēguma jautājums
30. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2002.gada 23.jūlija noteikumus Nr.319 “Bīstamo atkritumu uzskaites, identifikācijas, uzglabāšanas, iepakošanas, marķēšanas un pārvadājumu uzskaites kārtība” (Latvijas Vēstnesis, 2002, 109.nr.; 2005, 147.nr.).
Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes 1991.gada 12.decembra Direktīvas 91/689/EEK par bīstamajiem atkritumiem.
Ministru prezidents I.Godmanis

Vides ministra vietā – reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs E.Zalāns
1.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 16.decembra noteikumiem Nr.1051
KN1051P1.JPG (30679 bytes)
Vides ministra vietā – reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs E.Zalāns
2.pielikums
Ministru kabineta
2008.gada 16.decembra noteikumiem Nr.1051

KN1051P2_PAGE_1.JPG (126180 bytes)

KN1051P2_PAGE_2.JPG (8557 bytes)

Vides ministra vietā – reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs E.Zalāns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!