• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par ļaundabīgo audzēju diagnostikas organizētu programmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2008., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185769

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 22.decembrī

Vēl šajā numurā

29.12.2008., Nr. 201

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par ļaundabīgo audzēju diagnostikas organizētu programmu

 

Lai mazinātu ļaundabīgo audzēju izraisīto mirstību un sekmētu ļaundabīgo saslimšanu savlaicīgu atklāšanu un ārstēšanu, ar 2009.gada janvāri Veselības ministrija sāk krūts dziedzera un dzemdes kakla ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas (diagnostikas) organizētu un apmaksātu valsts programmu.

Tās ietvaros sievietēm tiks sūtītas individuālas vēstules ar uzaicinājumu veikt profilaktisko izmeklējumu dzemdes kakla vēzim, paņemot analīzi laboratoriskajai testēšanai (sievietēm vecuma grupā no 25 līdz 70 gadiem) un krūts vēzim ar mamogrāfijas metodi (sievietēm vecuma grupā no 50 līdz 69 gadiem).

Vienlaikus, lai rosinātu iedzīvotājus izmantot šo valsts piedāvāto iespēju, janvārī tiks organizēta informatīvā kampaņa, kuras ietvaros ar TV, radioklipu un informatīvo materiālu starpniecību iedzīvotāji tiks informēti par programmas norisi.

Profilakses pasākumu paplašināšana un veselīga dzīvesveida popularizēšana ir arī viena no veselības ministra Ivara Eglīša prioritātēm: “Krūts dziedzera un dzemdes kakla vēzis ir tās ļaundabīgās saslimšanas, kuras samērā vienkārši atklāt agrīnās stadijās, kad ir ļoti lielas iespējas izveseļoties. Ļoti ceru, ka šie uzaicinājumi rosinās sievietes padomāt par savu veselību un neatlikt apmeklējumu pie ārsta. Vēzis mūsdienās ir uzveicams, bet labāki rezultāti ir ārstēšanai sākuma stadijās.”

Jāatgādina, ka šādi diagnostiskie izmeklējumi sievietēm pieejami arī šobrīd, tomēr statistika liecina, ka šīs iespējas netiek pilnībā izmantotas un pieaug saslimšanu skaits jau vēlīnās vēža stadijās. Izvērtējot šo situāciju, Veselības ministrija pārņēma citu valstu pieredzi, kas jau realizē Organizētā vēža diagnostikas programmu ar mērķtiecīgiem uzaicinājumiem. Dati liecina, ka 8–10 gadu laikā pēc šādu organizētu diagnostikas programmu ieviešanas iespējams panākt būtisku vēža izraisītu nāves gadījumu samazināšanos.

 

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!