• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gadsimta noziegumu pār tautu galvām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.1999., Nr. 264/267 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18556

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par gadsimta noziegumu pār tautu galvām (turpinājums)

Vēl šajā numurā

20.08.1999., Nr. 264/267

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gadsimta noziegumu pār tautu galvām

Mavriks Vulfsons — "Latvijas Vēstnesim"

Pēc dažām dienām būs pagājuši 60 gadi, kopš 1939.gadā Maskavas Kremlī naktī no 23. uz 24.augustu PSRS un Vācijas ārlietu ministri Joahims fon Ribentrops un Vjačeslavs Molotovs parakstīja Vācijas un PSRS neuzbrukšanas līguma slepeno papildu protokolu. Pēc tam PSRS vadība pusgadsimtu ietiepīgi centās noliegt šī dokumenta esamību, lai gan par šo mūsu gadsimtā noziedzīgo starpvalstu vienošanos par ietekmes sfēru sadalījumu Austrumeiropā bija labi zināms visā pasaulē.

Saskaņā ar slepenā protokola jeb tā sauktā Molotova—Ribentropa pakta 1.punktu Latvija tika iekļauta PSRS interešu sfērā, ar ko faktiski slepus tika izlemts mūsu valsts liktenis.

Savulaik īpaša loma, cenšoties panākt Molotova — Ribentropa pakta esamības un arī beztiesiskuma atzīšanu, bija pazīstamajam publicistam un vēsturniekam Mavrikam Vulfsonam.

Arī viņa liels nopelns bija tas, ka 1989.gada 24.decembrī PSRS Tautas deputātu kongresā pieņēma lēmumu "Par PSRS un Vācijas 1939. gada neuzbrukšanas līguma politisko un tiesisko novērtējumu", kurā šis slepenais protokols tika atzīts par juridiski nepamatotu un spēkā neesošu kopš parakstīšanas brīža. Tagad, pēc gandrīz desmit gadiem, publicējam Mavrika Vulfsona atbildes uz dažiem "LV" jautājumiem, kas saistīti ar Molotova—Ribentropa paktu.

Kāds šodien ir jūsu viedoklis par šo divu tirānu — Staļina un Hitlera — slepeno vienošanos, kura sekas joprojām dažādi ir izjūtamas?

— Man ir pazīstams 1939.gada 23.augusta sarunu aculiecinieks un zināmā mērā arī toreizējās vienošanās līdzdalībnieks Hanss fon Hervarts, kam patlaban ir jau 96 gadi un ar ko es reizumis sarunājos pa telefonu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!