• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pārstāvniecību vadītāju sanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.2008., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185372

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par Eiropas radošuma un inovācijas gadu

Vēl šajā numurā

18.12.2008., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas pārstāvniecību vadītāju sanāksmi

 

17.decembrī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš atklāja gadskārtējo Latvijas pārstāvniecību ārvalstīs vadītāju sanāksmi. Uzrunas laikā ministrs izvērtēja šajā gadā paveikto, kā arī ieskicēja ārpolitiskā un diplomātiskā darba prioritātes nākamajam gadam.

Atskatoties uz 2008.gada starptautiskās politikas notikumiem, M.Riekstiņš uzsvēra, ka gads bijis sarežģīts ārpolitiskā kontekstā. “Esam piedzīvojuši situācijas stabilizāciju Balkānos un jaunas valsts Kosovas dzimšanu, virzījušies uz Eiropas Savienības konsolidāciju, bijuši liecinieki vēlēšanu procesiem daudzās valstīs, tostarp ASV un Krievijas Federācijā, ir panākta zināma stabilizācija Irākā, bet pieaugusi nestabilitāte Afganistānā un Pakistānā,” norādīja M.Riekstiņš.

Runājot par Latvijas īstenoto ārpolitiku 2008.gadā, ārlietu ministrs M.Riekstiņš to nodēvēja par veiksmīgu un intensīvu gadu. Ministrs bija gandarīts par Latvijas noslēgto prezidentūru Baltijas jūras valstu padomē, Lisabonas līguma ratifikāciju Saeimā, gada nogalē panākto Latvijai pieņemamo kompromisu par klimata un enerģētikas paketi, Eiropas Savienības ietvaros atsāktās sarunas ar Krievijas Federāciju par jauno Partnerības un sadarbības līgumu. Ministrs atzinīgi novērtēja arī Latvijas iesaisti ES un NATO vienotas pozīcijas formulējumā, lai tiktu pārtraukta karadarbība Gruzijā, Latvijas civilo pārstāvju veikumu Afganistānā, Kosovā un Gruzijā, kā arī ceļošanas iespēju atvieglojumus Latvijas pilsoņiem uz ASV un Austrāliju.  

Uzrunā Latvijas vēstniekiem ārvalstīs ārlietu ministrs pieskārās Latvijas tautsaimniecības attīstībai, uzsverot, ka otrais pusgads iezīmējis ekonomisko lejupslīdi gan Latvijā, gan pasaulē. M.Riekstiņš uzsvēra, ka diplomātiskajam dienestam 2009.gadā Latvijas ārpolitikas īstenošanā prioritāri jāorientējas uz ekonomisko interešu veicināšanu un krīzes pārvarēšanu, kas ietver vēstniecību darbību eksporta veicināšanā un investīciju piesaistē. “Aicinu vēstniekus gan savu, gan vēstniecības diplomātu darbu plānot ar uzsvaru uz ekonomisko attiecību veicināšanu, sniedzot atbalstu ikvienam uzņēmējam,” norādīja M.Riekstiņš. “Tieši šajā sarežģītajā situācijā diplomātiskajam dienestam ir jo īpaši liela atbildība strādāt ar maksimālu atdevi.” (Pilns ārlietu ministra runas teksts – 58.lpp.)

17.decembrī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze ikgadējā Latvijas Republikas ārvalstu pārstāvniecību vadītāju sanāksmē tikās ar Latvijas vēstniekiem. 

“Latvija šogad svinēja sava valstiskuma 90.gadadienu, un par šo iespēju mums lielā mērā jāpateicas tieši diplomātiskajam korpusam, kas panāca pirmās Latvijas brīvvalsts atzīšanu, bet vēlāk nosargāja unikālo situāciju, ka valsts nepastāvēja de facto, tomēr saglabāja savu de iure statusu,” uzsver G.Daudze.

Arī atjaunotās Latvijas diplomātiem bija izšķiroša loma, realizējot konsekventu ārpolitiku un aizstāvot valsts stratēģiskos mērķus un intereses. Šī darba rezultāts ir mūsu pilntiesīga dalība NATO un Eiropas Savienībā, norādīja Saeimas priekšsēdētājs.

No 17. līdz 19.decembrim Rīgā notiek gadskārtējā Latvijas Republikas ārvalstu pārstāvniecību vadītāju sanāksme. 2007.gadā tika iedibināta tradīcija, ka sanāksmes laikā Latvijas diplomāti tiekas arī ar Saeimas priekšsēdētāju un deputātiem.

 

Saeimas preses dienests;
Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!