• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Latvijas izjūtu portretos un ainavās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.08.1999., Nr. 259/263 https://www.vestnesis.lv/ta/id/18526

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Gatavu atbilžu nav. Ir tikai ceļš. Un tas katram jāiet pašam

Vēl šajā numurā

18.08.1999., Nr. 259/263

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Latvijas izjūtu portretos un ainavās

No Sanmateo Kalifornijā mākslinieka atraitne Austra Puzina atsūtījusi "Latvijas Vēstneša" redakcijai dārgu dāvanu — viņas sakārtojumā Ņujorkā izdoto gleznotāja Paula Puzina monogrāfiju. Kā teikts pavadvēstulē, "tā gan nava latviešu valodā, bet viņa darbi vairumā attēlo mūsu dzimtenes pārdzīvojumus".

Latvijā labi pazīstamā kostīmu māksliniece un modelētāja Baiba Puzina (Puzinas) ir gleznotāja brāļameita. Pauls Puzins (arī Pāvils Puzinas) dzimis 1907. gada 3. augustā Rīgā. Beidzis Vilhelma Purvīša Dabasskatu glezniecības meistardarbnīcu. Piedalījies mākslinieku biedrības "Zaļā vārna" un Kultūras fonda rīkotajās izstādēs, eksponējis savus darbus arī Lietuvas un Igaunijas mākslas centros. Strādājis par pedagogu Panevēžā, vēlāk kļuvis par Kauņas Mākslas institūta profesoru. Par darbu "Rudens noskaņa" 1940. gadā saņēmis Lietuvas nacionālo mākslas godalgu. Panevēžas katedrālei uzgleznojis vairākas freskas un eļļas gleznas.

Kopš 1943. gada Pauls Puzins darbojies Rīgā, kā nacionālās pretošanās kustības dalībnieks ticis apcietināts. 1944. gadā nokļuvis Vācijā, 1947. gadā pārcēlies uz ASV. Strādājis par māksliniecisko redaktoru un pedagogu, aktīvi piedalījies izstādēs. 1961. gadā viņš Longailendā atvēra savu mākslas studiju, ko vadīja līdz mūža beigām. Mākslinieka dzīves pavediens aprāvās 1967. gada 22. oktobrī. Paula Puzina darbi ir Latvijas Valsts mākslas muzeja, Viļņas un Kauņas muzeju, kā arī vairāku Amerikas mākslas muzeju kolekcijās un privātkolekcijās.

Mākslas albumā, kas izdots ar Frederika Vaitekera priekšvārdu, ir 28 gleznu reprodukcijas. Tās ir ainavas, klusās dabas un figurālas kompozīcijas, tāpat portreti. Reproducēta arī žanra glezna "Divdesmitā gadsimta madonna", par kuru autors 1956. gadā saņēma Amerikas profesionālo mākslinieku līgas Lielo nacionālo godalgu.

Kā raksta mākslinieka atraitne, Pauls Puzins bija ļoti jūtīgs un humāns cilvēks, mīlēja dabu un visu dzīvo radību un juta līdzi katram, "kas mazs un neaizsargāts". Ar sāpēm sirdī viņš domāja par zaudēto dzimteni un aizgāja ar cerībām, ka Baltijas valstis būs atkal brīvas un neatkarīgas. Vēstuli Austra Puzinas kundze beidz ar vārdiem: "Gribas ticēt, ka grāmata redakcijai noderēs."

Noderēs. Noteikti noderēs! Gan ar otas rakstam uzticēto dzimtenes pārdzīvojumu, gan ar sūtītājas gaišo pārliecību, ka latviešu grāmatām jāatgriežas Latvijā.

"LV" informācija

PUZ1.JPG (16275 BYTES)
Pašportrets. Latviešu mākslinieks ar saknēm Lietuvā

PUZ3.JPG (15643 BYTES)
Mūža mīļā sieviete un mūza — Austra Puzina

PUZ2.JPG (24145 BYTES)
Zvejnieks, zeme un jūra, un pāri un tālumā — pasaule

PUZ4.JPG (29083 BYTES)
Divdesmitā gadsimta mūsu (latvju–lietuvju) Madonna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!