• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2008. gada 1. decembra lēmums Nr. 122 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.2950/08/10/12 Par "Sony Corporation" un "Sony NEC Optiarc Inc." apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2008., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185100

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.E02-120

Par pārkāpuma konstatēšanu, tiesiskā pienākuma un naudas soda uzlikšanu
Lieta Nr.154/08/05/9 Par Konkurences likuma 13.panta pirmās daļas 4.punktā noteiktā aizlieguma pārkāpumu biedrības "Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas autoru apvienība" darbībās

Vēl šajā numurā

12.12.2008., Nr. 194

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 122

Pieņemts: 01.12.2008.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.122

Rīgā 2008.gada 1.decembrī (prot. Nr.54, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

 

Lieta Nr.2950/08/10/12

Par “Sony Corporation” un “Sony NEC Optiarc Inc.” apvienošanos

Konkurences padome 03.11.2008. saņēma “Sony Corporation” (turpmāk tekstā – SONY) saīsināto ziņojumu par apvienošanos (turpmāk tekstā – Ziņojums), pamatojoties uz Konkurences likuma 15.panta otrās prim daļas 2.punktu. Apvienošanās paredzēta, SONY iegūstot vienpersonisku izšķirošu ietekmi “Sony NEC Optiarc Inc.” (turpmāk tekstā – OPTIARC).

Pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu, par pilna Ziņojuma iesniegšanas datumu tika uzskatīts 2008.gada 3.novembris.

“Sony Corporation” ir korporācija, kas reģistrēta Japānā ar vienoto reģistrācijas Nr.0104-01067252, tās juridiskā adrese –1-7-1 Konan, Minato-ku Tokija 108-0075, Japāna.

“Sony NEC Optiarc Inc.” ir korporācija, kas reģistrēta Japānā ar vienoto reģistrācijas Nr.0107-01017003, tās juridiskā adrese – Gate City Osaki West Tower, 11-1, Osaki-higashi 1-chome, Shinagawaku, Tokija 141-0032, Japāna.

Izvērtējot Ziņojumā sniegto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki un to darbības veidi:

SONY ir “Sony” Grupu kontrolējošā sabiedrība, kas kotēta Tokijas Fondu biržā un Osakas Vērtspapīru biržā Japānā, kā arī Ņujorkas un Londonas Fondu biržās. SONY pasaules mērogā ražo un izplata sadzīves elektroniku (televizorus, audio/video atskaņotājus, datorus, automašīnu navigācijas sistēmas), kā arī elektronikas detaļas šiem produktiem (optiskās detaļas, audio/video/datu ierakstu iekārtas, datu ierakstu sistēmas un baterijas). SONY nav plānojusi mainīt darbības veidus. SONY Latvijas tirgū darbojas caur a/s “SONY Nordic” filiāli “SONY BALTIC” un nodarbojas ar savas ražotās produkcijas izplatīšanu. Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SONY nenodarbojas ar ODD datoriem ražošanu vai izplatīšanu.

OPTIARC dalībnieki ir SONY (55% kapitāldaļu) un “NEC” (45% kapitāldaļu). OPTIARC ir tieša izšķiroša ietekme “SONY NEC Optiarc Hong Kong Ltd.” (Honkongā) (100%), “SONY NEC Optiarc America Inc.” (Sanhosē, Kalifornijā) (100%), “SONY NEC Optiarc Europe GmbH” (Ismaningā, Vācijā) (100%).

Gan OPTIARC, gan tās meitas uzņēmumi attīsta, izstrādā, kā arī ražo (izmantojot trešo personu pakalpojumus), reklamē un pārdod optiskās datu uzglabāšanas disku iekārtas (“optical disk drive”) (turpmāk tekstā – ODD), t.sk. ODD, kurās tiek izmantotas zilā lāzera tehnoloģijas (“Blue Ray”). OPTIARC ražo ODD, kas paredzētas datoriem, tai skaitā samazinātā izmēra ODD un plānas ODD. OPTIARC nav plānojusi mainīt darbības veidus. OPTIARC produkcija tiek izplatīta Latvijas teritorijā, taču tam nav oficiālās pārstāvniecības/ filiāles Latvijā.

2. Saskaņā ar 2008.gada 11.septembrī noslēgto daļu pirkuma līgumu starp SONY un “NEC Corporation” apvienošanās paredzēta, SONY iegādājoties no “NEC Corporation” 45% OPTIARC kapitāla daļu. Līguma spēkā stāšanas termiņš ir atkarīgs no pozitīva Konkurences padomes lēmuma saņemšanas.

3. Izvērtējot Ziņojumu, Konkurences padome konstatē:

3.1. darījums paredz, ka SONY iegūst vienpersonisku izšķirošu ietekmi pār sabiedrību, kurā SONY šobrīd jau ir kopīga izšķiroša ietekme. Tātad apvienošanās rezultātā mainīsies tikai izšķirošās ietekmes pār vienu tirgus dalībnieku struktūra no divu dalībnieku kopīgas izšķirošās ietekmes uz viena dalībnieka vienpersonisku izšķirošu ietekmi. Līdz ar to darījums atbilst Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteiktajam apvienošanās veidam, “kad (..) viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst (..) tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku (..)”,

3.2. apvienošanās ir paziņojama saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta otro daļu,

3.3. SONY un OPTIARC apvienošanās ir uzskatāma par pasaules mēroga apvienošanās darījumu. Eiropas Komisija savā iepriekšējā praksē definēja konkrētās preces tirgu kā ODD datoriem ražošanas tirgu, norādot, ka ģeogrāfiskais tirgus ir vismaz Eiropas Ekonomikas zona vai arī vispasaules ģeogrāfiskais tirgus1,

3.4. saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju Latvijas teritorijā notiek OPTIARC ražoto ODD datoriem izplatīšana, līdz ar to apvienošanās rezultātā var tikt ietekmēts ODD datoriem izplatīšanas tirgus Latvijas teritorijā. Taču, ņemot vērā to, ka SONY nedarbojas ODD datoriem izplatīšanas tirgū, secināms, ka tirgus dalībnieku apvienošanās rezultātā ODD datoriem izplatīšanas tirgus netiek ietekmēts,

3.5. apvienošanās atbilst saīsinātās procedūras nosacījumiem saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta otrās prim daļas 1.punktu, jo OPTIARC un SONY nedarbojas vienā konkrētajā tirgū vai ar to vertikāli saistītā tirgū Latvijas teritorijā.

Ņemot vērā šajā lietā konstatētos apstākļus, Konkurences padome secina, ka SONY un OPTIARC apvienošanās rezultātā nerodas un nenostiprinās dominējošais stāvoklis un nevar tikt būtiski samazināta konkurence vispasaules ODD datoriem ražošanas tirgū. Līdz ar to, pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta ceturto daļu, SONY un OPTIARC apvienošanās ir atļaujama.

Līdz ar to, pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otro daļu, 15.panta otrās prim daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu, Konkurences padome 

nolēma:

atļaut “Sony Corporation” un “Sony NEC Optiarc Inc.” apvienošanos, kas paredzēta, “Sony Corporation” iegūstot vienpersonisku izšķirošu ietekmi “Sony NEC Optiarc Inc.”.

Saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

 

1 Eiropas Komisijas 31.03.2006. lēmums lietā COMP/M.4139 “Sony/NEC/JV”; Eiropas Komisijas 14.09.2001. lēmums lietā COMP/M.2260 “Hitachi/LG Electronics/JV”, Eiropas Komisijas 02.03.2004. lēmums lietā COMP/M.3349 “Toshiba/Samsung/JV”.

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. R.Jonītis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!